שתף קטע נבחר

 
צילום: shutterstock

אחרי יום השואה: ניצול בן 92 עולה לישראל

הוא שרד את אושוויץ ואת טרזנשטייט. אחרי המלחמה הכיר בישראל את אשתו, אך השניים בחרו להתגורר בגרמניה. שלום זילברפלד ורחל יעלו היום לישראל. רגע לפני הוא אמר ל-ynet: "אני מתרגש, אמות בישראל"

 

שלום ורחל זילברפלד. מגיעים לארץ בעיתוי מקרי ()
שלום ורחל זילברפלד. מגיעים לארץ בעיתוי מקרי

שלום זילברפלד נולד ב-1925 בפולין. בגיל 14 הוא נשלח למחנה עבודה, ובהמשך הועבר לכמה ימים לאושוויץ ואח כך לגטו טרזנשטייט בצ'כיה. בתום המלחמה הוא עבר להתגורר בגרמניה, התחתן והקים משפחה. היום (יום ג'), בגיל 92, יעלה זילברפלד לישראל. "קניתי קבר בישראל, אני מתרגש להיות עם המשפחה שלי", אמר ניצול השואה בשיחה טלפונית מפרנקפורט לקראת ההגעה לארץ.

 

זילברפלד ואשתו רחל ארזו את חפציהם ונערכים להיפרד מהדירה שבה התגוררו ב-57 השנים האחרונות. זה יקרה יממה בלבד אחרי יום השואה. העיתוי אמנם מקרי, אבל הופך את האירוע למשמעותי ומרגש עוד יותר.

 

עם פרוץ המלחמה נשלח זילברפלד יחד עם הוריו, שני אחיו ואחותו לגטו בלובלין בפולין. בהמשך הופרדו בני המשפחה: אמו ואחיו הקטן נרצחו, האחות נשלחה למקום לא ידוע, והוא, האח הנוסף ואביו נשלחו למחנה עבודה שבו שהו עד 1942. האב והאח נרצחו.

 

"כשהרוסים החלו להתקרב לקחו אותנו לאושוויץ, אבל נשארנו שם רק יומיים ומשם לקחו אותנו לעבוד במפעל קרוב לעיר קטוביץ", שחזר זילברפלד, "משם לקחו אותנו למחנה נוסף בגרמניה, שם היינו חצי שנה ולבסוף הגענו לטרזנשטייט". שם, כך סיפר, הוא היה משוכנע שלא ישרדו. "זה היה לקראת סוף המלחמה, היינו בטוחים שיהרגו אותנו. הצלב האדום שהגיע למקום אמר לקצין הגרמני שייתן לו ללכת, אם יניח לנו. זה מה שקרה, זה היה נס".

"בגרמניה אני מרגיש זר". זילברפלד עם אחד מניניו ()
"בגרמניה אני מרגיש זר". זילברפלד עם אחד מניניו

בתום המלחמה התאחד זילברפלד עם אחותו ונשאר להתגורר בגרמניה. הוא השתלב בעסקים בערים שונות במדינה. בשלב מסוים הגיע לבקר את דודו בישראל, שם הכיר את רחל, השניים התאהבו, שבו יחדיו לגרמניה והתחתנו. בהמשך נולדו להם שתי בנות: סימה שמתגוררת כיום עם משפחתה בארה"ב וחנה שמתגוררת עם משפחתה בישראל. לבני הזוג זילברפלד גם חמישה נכדים ותשעה נינים.

 

"הייתה לו חנות בגרמניה, והוא כל הזמן אמר לאימא שלי שזה יהיה לתקופה קצרה. היא רצתה במשך המון שנים לחזור לישראל והוא תמיד אמר לה 'עוד קצת'", סיפרה הבת סימה. "הם נהגו להגיע פעמיים בשנה לאחותי, ולפני כמה שנים הוא אמר שהוא רוצה לעלות לישראל".

"לא רוצה לספר לאנשים על הדברים הקשים". עם המשפחה המורחבת ()
"לא רוצה לספר לאנשים על הדברים הקשים". עם המשפחה המורחבת

זילברפלד אינו דובר עברית, וסימה סייעה לנו בתרגום. על השאלה מדוע החליט לעלות לישראל בגיל 92, הוא השיב על סף בכי: "קניתי שם קבר. אני מרגיש שאני הולך להיות עם המשפחה שלי ושאמות בישראל. בגרמניה אני מרגיש זר, אני לא מרגיש שייך. בישראל אני אהיה בין יהודים, אני אוכל להתפלל, אהיה עם המשפחה שלי". 

 

רעייתו רחל (86) סיפרה כי היא מלאת חששות. "זה מאוד קשה. אנחנו לא יודעים מה יהיה, ובגיל הזה - זה לא פשוט. אני מקווה שנסתדר. אני יודעת את השפה, אז זה יעזור".

 

רחל והבת סימה סיפרו כי במשך שנים הבעל והאב לא שיתף דבר בנוגע לזיכרונותיו מהתופת. שתיהן ציינו כי ישנם פרטים שהן שומעות עכשיו לראשונה. "אני פשוט לא רציתי לשאול כי ידעתי שהיה לו מאוד קשה. הוא אמר שהוא לא רוצה להשאיר לנו את הזיכרונות הקשים, אז הוא לא דיבר אף פעם, בשנים האחרונות הוא דיבר קצת יותר עם בעלי והילדים", אמרה הבת סימה. רחל הוסיפה: "הוא היה צועק מתוך שינה, כנראה בגלל סיוטים, אבל במשך שנים הוא לא היה מוכן לספר, רק בזמן האחרון הוא התחיל. לאט לאט אנחנו יודעים יותר".

 

שלום ורחל יעלו היום לישראל, יתאחדו עם בני המשפחה שמתגוררים בארץ ובכללם הנכדים והנינים. בכך ישאיר זילברפלד מאחור את גרמניה ואת הזיכרונות הקשים מנשוא. לדבריו, "אני לא רוצה לספר לאנשים על הדברים הקשים. אני מחזיק את זה וסוחב את זה בעצמי, כי אני חושב שזה יעשה להם רע".

 


 


פורסם לראשונה 24/04/2017 23:22

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים