שתף קטע נבחר

 

מקדוניה: מפגינים פרצו לפרלמנט, עשרות פצועים

המדינה הבלקנית שקועה זה שנתיים במשבר פוליטי חריף, וכעת יש חשש שתהפוך לזירת התגוששות נוספת בין רוסיה למערב. אחרי שיו"ר חדש נבחר לפרלמנט ועלו טענות להפרת החוקה פרצו המונים לבניין והיכו מחוקקים - כ-100 בני אדם נפצעו. רוסיה: "המערב בוחש, זה היה מהלך מתוכנן"

סוף שבוע סוער עבר על מקדוניה: בלילה של אלימות, בין חמישי לשישי, הסתערו מפגינים על הפרלמנט ותקפו כמה מחבריו. האירועים במקדוניה הם נקודת מחלוקת נוספת בין רוסיה למערב: מוסקבה האשימה את המערב בהתערבות בענייניה הפנימיים של המדינה הבלקנית, ואילו האיחוד האירופי וארה"ב פרסמו הודעות שלפיהן האירועים האחרונים במקדוניה אינם הולמים מדינה דמוקרטית.

 

מקדוניה: מפגינים פרצו לפרלמנט, עשרות פצועים    (צילום: רויטרס)

מקדוניה: מפגינים פרצו לפרלמנט, עשרות פצועים    (צילום: רויטרס)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

האירועים במקדוניה מעוררים חשש שהמדינה תהפוך לזירת התגוששות נוספת בין רוסיה למערב. הרפובליקה היוגוסלבית לשעבר כמעט הידרדרה למלחמת אזרחים כוללת בשנת 2001, וחמקה מכך בקושי.

 

המתח הפוליטי במקדוניה הלך והתעצם בשנתיים האחרונות. הבחירות בדצמבר לא הובילו להכרעה, ומאז ממשלה זמנית היא שמנהלת את ענייני המדינה. האלימות בלילה שבין חמישי לשישי התלקחה בגלל אי הסכמה על בחירתו של יושב ראש חדש לפרלמנט, ויותר מ-100 בני אדם נפצעו באירועים – בהם שוטרים, מפגינים וחברי פרלמנט.

מפגינים בתוך בניין הפרלמנט, בלילה שבין חמישי לשישי (צילום: AP) (צילום: AP)
מפגינים בתוך בניין הפרלמנט, בלילה שבין חמישי לשישי(צילום: AP)

עימותים ליד בית המחוקקים (צילום: AP) (צילום: AP)
עימותים ליד בית המחוקקים(צילום: AP)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

אתמול, יום שישי, הפכו אירועי האלימות למלחמת מילים בין הסיעות היריבות בפרלמנט המקדוני. אמש הפגינו כ-2,000 בני אדם ליד נציגות האיחוד האירופי בבירה סקופיה וקראו לערוך בחירות חדשות.

 

זורן זאב, יו"ר מפלגת האופוזיציה הסוציאל דמוקרטית, התייצב מול המצלמות כשתחבושת לבנה על מצחו. הוא טען כי במהלך הפריצה לפרלמנט ניסו מתנגדיו לרצוח אותו. ראש הממשלה לשעבר ניקולה גרויבסקי, שתומכיו היו חלק מההמון שפרץ לבניין, גינה את האלימות אבל טען כי יריביו הפוליטיים הם שהסיתו לה. "התאווה לתפוס את השלטון בכל מחיר היא הסיבה הישירה למצב הזה, והם נושאים באחרים לכך", אמר. הוא טען כי הסוציאל-דמוקרטים הפרו את החוקה כשבחרו יושב ראש חדש לפלמנט אף שהניסיונות להקים ממשלה חדשה נמצאים במבוי סתום כבר כמה חודשים.

זוראן זאב והתחבושת על מצחו (צילום: AP) (צילום: AP)
זוראן זאב והתחבושת על מצחו(צילום: AP)

האיחוד האירופי וארה"ב מיהרו לגנות את האלימות ולהכיר ביו"ר הפרלמנט החדש, טאלט קסאפרי, שר ההגנה לשעבר. משרד החוץ במוסקבה פרסם לעומתן את ההודעה הבאה: "האופוזיציה, שהפסידה בבחירות האחרונות, ניסתה למעשה לתפוס את השלטון במדינה בכוח בכך שבחרה בכוונה יושב ראש פרלמנט, בהפרה ברורה של הנהלים הקיימים". רוסיה ציינה את המהירות שבה הכירו נציגי האיחוד האירופי וארה"ב בלגיטימיות של היושב ראש החדש, והדגישה את עברו כמפקד כוחות המורדים בהתקוממות המזוינת של המורדים האלבנים בשנת 2001: "תגובה כזו, שתואמה במהירות הברק, היא ללא ספק ראיה לכך שהאירוע תוכנן מראש בהסכמה שבשתיקה מצד נותני החסות החיצוניים של האופוזיציה במקדוניה".

 

למקדוניה יש היסטוריה של מתיחות פוליטית וחוסר יציבות. ביליאנה ונקובסקה, מומחית לגאופוליטיקה ופרופסור ללימודי ביטחון ושלום באוניברסיטת סקופיה, העריכה אתמול כי המערב ורוסיה לא יגלו מעורבות עמוקה בפוליטיקה המקדונית. היא ציינה כי רוב המקדונים נושאים עיניהם למערב זה שנים. מקדוניה מועמדת להצטרף לאיחוד האירופי מאז 2005. "עם זאת, איכשהו עשינו פניית פרסה וגלשנו שוב לכיוון של שלטון אוטוריטרי, לעוני ולעימותים פנימיים בין מפלגות פוליטיות", אמרה. "אני חושבת שרוסיה מנסה לנצל את ההתפתחויות כדי לומר את דברה, אבל היא יותר כמו צל מאשר שחקן פנימי".

מפגינים מול נציגות האיחוד האירופי בסקופיה, אמש (צילום: AP) (צילום: AP)
מפגינים מול נציגות האיחוד האירופי בסקופיה, אמש(צילום: AP)

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

ראשיתו של המשבר הפוליטי במקדוניה בתחילת שנת 2015: זאב האשים את ראש הממשלה דאז גרויבסקי בתכנון מבצע ענקי של האזנות בלתי חוקיות נגד שופטים, שוטרים, פוליטיקאים, עיתונאים, דיפלומטים זרים ומנהיגים דתיים. גרויבסקי הכחיש את הדברים וטען שלהאזנות אחראים מרגלים ממדינות זרות. הוא לא ציין מהיכן. בדצמבר זכתה מפלגתו בניצחון דחוק בבחירות, אבל לא השיגה די מושבים כדי להקים ממשלה בעצמה. השיחות על הקמת קואליציה קרסו בשל דרישתן של מפלגות המייצגות את המיעוט האלבני שאלבנית תוכר כשפה הרשמית השנייה של מקדוניה. במקדוניה חיים כשני מיליון בני אדם, ובערך רבע מהם הם ממוצא אלבני.

 

זאב, שהגיע למקום השני בבחירות, גיבש הסכם קואליציוני עם מפלגה אלבנית ואמר כי ישקול את הדרישות הנוגעות לשפה האלבנית, אף שלא התחייב לקבל אותן. הנשיא איבנוב סירב לתת לו את המנדט לשלוט, וטען כי האפשרות שזאב יסכים לתת לאלבנית מעמד של שפה רשמית שנייה מאיימת על ריבונותה של מקדוניה. ביום שישי אמר זאב כי הוא מצפה מהיושב ראש החדש של הפרלמנט לדרוש מהנשיא איבנוב לתת בימים הקרובים לו – לזאב – את המנדט להקים ממשלה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
מפגינים מקדונים אמש בסקופיה
צילום: AP
מומלצים