ארה"ב מנסה להפריד בין טורקיה לכורדים בסוריה
המצב הסבוך בסוריה גורם לארה"ב לשלוח חיילים שיפרידו בין בני ברית שלה במלחמה בדאעש - הצבא הטורקי והמורדים הכורדים. בעקבות תקיפות אוויריות של טורקיה נגד בסיסים כורדיים נשלחו חיילים ברכבים משוריינים כדי לשמש "חוצץ" בין הצדדים
בעקבות מתיחות גוברת לאורך הגבול בין סוריה לטורקיה העבירה ארה"ב כוחות ורכבים משוריינים לאזור, במטרה להפריד בין בעלי ברית שלה שנלחמים נגד דאעש בסוריה - טורקיה והמורדים הכורדים. חיילים אמריקנים סיירו בסוף השבוע לצד הכורדים בצפון סוריה, סמוך לגבול הטורקי, בעקבות תקיפות אוויריות של טורקיה נגד בסיסים כורדיים באזור.
גורמים כורדים אמרו כי האמריקנים משמשים למעשה "חוצץ" בינם לצבא הטורקי, וכי ארה"ב מנסה לפקח על הנעשה בגבול כדי למנוע מתיחות בינה לטורקיה, חברה בנאט"ו. לפי גורמים אמריקנים התקדמות הכוחות היא חלק משיתוף הפעולה עם הכוחות הכורדיים בצפון סוריה.
טורקיה מתייחסת לארגון המורדים הכורדים בסוריה, "היחידות להגנת העם" (YPG), כארגון טרור וכשלוחה של המחתרת הכורדית שנאבקת בטורקיה כבר שלושה עשורים ואחראית לפיגועים קשים בטורקיה. המתיחות באזור הגבול עלתה השבוע ביום שלישי, כשטורקיה הפציצה בסיסים של YPG.
הצבא הטורקי הודיע שהוא הרג לפחות 90 כורדים ופצע עשרות באותן תקיפות. הכורדים הודיעו כי 20 לוחמים נהרגו בתקיפות האוויריות. הפצצות דומות היו גם נגד מורדים כורדים בעיראק. במחלקת המדינה האמריקנית אמרו כי ארה"ב "מודאגת מאוד" מהתקיפות.
ארדואן שלח כוחות טורקיים לסוריה באוגוסט במבצע צבאי נרחב נגד המורדים הכורדים והנוכחות שלהם בגבול. הנושא גרם למתיחות בין אנקרה לוושינגטון, שרוצה להתמקד במאבק בדאעש ולאחד את כל בעלות הברית שלה למטרה הזו. ב-16 במאי יגיע ארדואן לוושינגטון לפגישה עם דונלד טראמפ כשהנושא הסורי על הפרק.
ארגון המורדים "הכוחות הסוריים הדמוקרטיים", שבו גם לוחמים כורדים, פועל גם כן באזור ונתמך על ידי ארה"ב. ממשל ארדואן מחשיב אותו לחלק מהכוחות הכורדיים. דובר הארגון, טלאל סילו, אמר הבוקר כי הקואליציה הבינלאומית בהנהגת ארה"ב פרסה כוחות בינם לבין החיילים הטורקים כדי למנוע עימותים נוספים.
"הם עשו את זה גם בעבר בעיר מנביג'", אמר סילו. הוא העריך כי חרף הגברת התקיפות האוויריות טורקיה לא תיזום מהלך קרקעי כעת, בשל התמיכה שלה זוכים אותם כוחות באזורים שטורקיה חושבת לפלוש אליהם. במקביל הוא ציין כי הקואליציה הבינלאומית היא זו שערבה להגן על האזורים שהכוחות המדוברים שחררו: "כשהאזורים האלה היו בשליטת דאעש לא שמענו את קולה של טורקיה".
בראיון לעיתון "א-ראי אל יום" הוא אף גילה כי התנהלו מגעים בין ארגון המורדים לבין טורקיה, בחסות ארה"ב, שבמהלכן הצד האמריקני ביקש מטורקיה לכבד את עקרון השכנות הטובה - ובייחוד שהכוחות הסוריים הדמוקרטיים לא יירו כדור אחד לעבר הצד הטורקי. לדבריו של סילו המגעים נכשלו בגלל ש"הטורקים עדיין חיים בהשפעת החלומות של הסולטנות העותמאנית, כאילו שהם לא חיים במאה ה-21".
סילו הבהיר בראיון הבוקר: "אנחנו לא ניכנע לניסיונות של טורקיה לגרור אותנו למאבקים צדדיים, כיוון שהמטרה שלנו היא הלחימה בארגון המדינה האיסלאמית ושחרור השטחים שהוא חולש עליהם".