ריבלין בטקס המרכזי ליום הזיכרון: "כמו גזירת גורל ארורה, הלב נקרע"
אתמול (א') בשעה 20:00 נשמעה צפירה שפתחה את אירועי יום הזיכרון לחללי מערכות ישראל ונפגעי פעולות האיבה. בטקס בכותל אמר הנשיא על ביקוריו אצל המשפחות השכולות: "אני תמיד מגיע מאוחר מדי. תמיד אני מפסיד אותם". הרמטכ"ל איזנקוט: "אומה שלמה נושאת בעצב ובגאון את זכר היקירים לה"
מדינת ישראל מרכינה את ראשה ומתייחדת עם זכרם של חללי מערכות ישראל ונפגעי פעולות האיבה: אתמול (א') בשעה 20:00 נשמעה צפירה בת דקה שפתחה את אירועי יום הזיכרון, ולאחריה החל הטקס המרכזי ברחבת הכותל המערבי בירושלים, בהשתתפות נשיא המדינה ראובן ריבלין, הרמטכ"ל גדי איזנקוט והמפכ"ל רוני אלשיך.
הנשיא ריבלין אמר בנאומו: "פעם, כשהייתי קטן, הם הנופלים היו הגדולים. בני השכבה הבוגרת, המדריכים שהערצנו. אחר כך הם נפלו בני גילי. חברים קרובים שלנו, מהכיתה, מהשכבה. הבאנו לעולם ילדים, והנופלים כבר בגיל ילדינו. בנים של חברים טובים. חברים של הילדים שלנו. צעירים וצעירים יותר. והיום אני מגיע אל הבתים שלהם, הבתים שלכם, והם, הנופלים צעירים ממש. בגיל נכדינו.
"כמו גזירת גורל ארורה, אני תמיד מגיע מאוחר מדי. תמיד אני מפסיד אותם. רואה את שמותיהם במסגרת שחורה. והתמונות צבעוניות, והסרטונים חיים, וה'סלפי' האחרון עם האח הקטן, וההודעה האחרונה לאימא. והלב נקרע. וסבא וסבתא, אתם יושבים שם, תמיד בצד, אתם יושבים ושותקים, ואני שותק איתכם.
"אנחנו יודעים, יש מחיר לקיום שלנו כאן, לחירות שלנו. ואנחנו ביראה ובאימה, נכונים לשלם אותו. משפחות יקרות, אנחנו חיים את הזכות, אתן שילמתן את המחיר. את מחיר חירותנו הנקנית בדם. עלינו להיות יותר מוכנים ממוכנים. תמיד עסוקים, לא במניעת המלחמה הבאה, אלא במניעת המלחמות הבאות, בכל כלי ואפיק העומדים לרשותנו".
מספרם של חללי מערכות ישראל משנת 1860 ועד היום הוא 23,544. מיום הזיכרון בשנה שעברה ועד היום התווספו 60 חללים למניין הנופלים ועוד 37 נכי צה"ל שנפטרו כתוצאה מנכותם, והוכרו במהלך השנה כחללי צה"ל.
הרמטכ"ל איזנקוט אמר בטקס: "אומה שלמה נושאת בעצב ובגאון את זכר היקירים לה, מוקירה את תרומת גיבוריה הנופלים ומרכינה ראשה. נביט קדימה בגאווה ונצעד לאור המורשת שהניחו לנו הנופלים – מורשת של רעות לוחמים והקרבה עצומה; של רוח לחימה, אומץ לב וגבורה. במלחמות ישראל, במבצעים ובפעולות חשאיות – המורשת של מדינת ישראל ושל צה"ל נכתבה בידי לוחמים אמיצים שהסתערו, שהמשיכו להילחם גם במצבים בלתי-אפשריים; שעמדו יחידים מול רבים כנגד כול הסיכויים – מורשת של דבקות במטרה ושל לחימה בלתי-מתפשרת עד השלמת המשימה. כשנרים את ראשנו נראה את חומת המגן הבצורה של עמנו – צה"ל.
"בני המשפחות השכולות היקרים, היום אנו מרימים ראשנו ונושאים עינינו אליכם. תעצומות הנפש שאתם מפגינים הן מושא הערכה, ומעניקות לנו כוח רב. הקשר שלכם עם צה"ל הוא מימוש ההבטחה שלנו לרעינו הנופלים – להתייצב לצדכם תמיד. אני מבקש לשאת היום, כבכול ימות השנה, תפילת החלמה לפצועינו, ולהבטיח להמשיך ללוות אותם לאורך המסע המאתגר שהם צועדים בו".
בכנסת התקיים טקס "שירים לזכרם" בהשתתפות הנשיא ראובן ריבלין, ראש הממשלה נתניהו, שר הביטחון אביגדור ליברמן, סגן הרמטכ"ל יאיר גולן, ראש המוסד יוסי כהן וראש השב"כ נדב ארגמן. ynet העביר אותו בשידור ישיר.
בבריכת הסולטן בירושלים התקיים אירוע "זוכרים, שרים ומספרים" בהשתתפות שר החינוך נפתלי בנט וראש העיר ניר ברקת. ynet העביר אותו בשידור ישיר.
הערב ברחבת הכותל:
מוקדם יותר אתמול, בטקס ביד לבנים אמר ראש הממשלה בנימין נתניהו: "עננה של תוגה אופפת היום את מדינת ישראל ואופפת תמיד את המשפחות, את ההורים, את הילדים, את האלמנות ובנות הזוג, את האחים והאחיות שיקיריהם, יקירנו, נפלו במערכות ישראל בעת מילוי תפקידם במערכה שבין המערכות, מתקפת הטרור האכזרית. מאז שננעץ פגיון השכול בלבנו השתנו לעד סדרי חיינו. בזכותם קמנו, בזכותם אנו חיים. דווקא מיקירינו שהלכו בשדה הקרב אנו שואבים נחמה. ניצוץ השליחות שבער בהם מוסיף לדלוק".
באגרת למשפחות השכולות כתב היום שר הביטחון אביגדור ליברמן: "טורי המצבות נפרשים ונמשכים מהעיר לכפר, לקיבוץ, למושב ולעיירת הפיתוח. נחים בהם בנות ובנים ממזרח וממערב, עולים חדשים וילידי הארץ, דתיים וחילונים, יהודים, דרוזים, מוסלמים, נוצרים, צ'רקסים ובדואים. עשרות אלפי המצבות הן תזכורת אילמת ליקירינו האהובים, ששירת חייהם נקטעה בטרם עת, ושהודות למסירותם ואמונתם בצדקת דרכנו, יזכה עם ישראל לחגוג 69 שנים של עצמאות, שגשוג ועוצמה".