שתף קטע נבחר

 

זעם בארגון נפגעי פעולות האיבה: "מפרידים בין דם לדם"

יו"ר ארגון נפגעי פעולות האיבה, אייבי מוזס, דורש להוסיף להיכל הזיכרון היום בהר הרצל גם את שמותיהם של נפגעי פעולות האיבה. "מגיעה לנו הנצחה לא פחות מחיילי צה"ל. למה אנחנו אזרחים סוג ב'"?

 

 

טקס חנוכת היכל הזיכרון בירושלים, היום    (צילום: ניברן ברודקאסט)

טקס חנוכת היכל הזיכרון בירושלים, היום    (צילום: ניברן ברודקאסט)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

"זה כל כך צורם וכואב שלא מנציחים את נפגעי פעולות האיבה בהיכל השמות. למה מפרידים בין דם לדם? תוסיפו גם אותנו להיכל, מגיעה לנו הנצחה לא פחות מחיילי צה"ל. למה אנחנו אזרחים סוג ב'?". אייבי מוזס, יו"ר ארגון נפגעי פעולות האיבה ואנשים נוספים מהארגון לא הוזמנו לטקס חנוכת היכל הזיכרון היום בהר הרצל בירושלים, שהתקיים בהשתתפות הנשיא, רה"מ והשרים. הם נשארו מחוץ להיכל החדש, יחד עם כל 4,681 נפגעי פעולות האיבה (כולל נכים).

 

כבר בשנת 2012, כאשר החליטה הממשלה על הקמת ההיכל, חברי הארגון יצאו למאבק לצירופם של נפגעי פעולות האיבה להיכל השמות ואף הגישו בג"צ, אך העתירה שלהם נכשלה. השמות של הנפגעים בפעולות האיבה חקוקים על סלע באנדרטה בהר הרצל, אך הם לא זכו להיכל הנצחה מפואר וחדשני עם לבנים מוארות ונר זכרון וירטואלי שנדלק בכל יום שנה.

 

מוזס מתכוון לדרוש היום בנאומו בטקס הממלכתי בהר הרצל מראש הממשלה ומשר הביטחון לתקן את העוול ההיסטורי ולהוסיף את נפגעי פעולות האיבה להיכל השמות, או לפחות להקים גם להם אתר הנצחה מודרני בדומה לאתר הצבאי.

 

היכל הזיכרון החדש שנחנך בירושלים, היום (צילום: דוברות משרד הביטחון) (צילום: דוברות משרד הביטחון)
היכל הזיכרון החדש שנחנך בירושלים, היום(צילום: דוברות משרד הביטחון)

 (צילום: דוברות משרד הביטחון) (צילום: דוברות משרד הביטחון)
(צילום: דוברות משרד הביטחון)

 (צילום: עפר מאיר) (צילום: עפר מאיר)
(צילום: עפר מאיר)

"גם ככה רוב הנפגעים והנרצחים שלנו באים משכבות נמוכות, אנשים שנסעו באוטובוסים והלכו לעבודה", אומר מוזס. "לכל החיילים יש חלקות משלהם שזה דבר מדהים. גם לנו מגיע חלקה משלנו לצד בתי העלמין הצבאיים. למה אנחנו לא מוזכרים בהיכל השמות? למה ההבדלה הזאת? אנחנו מעם אחר בגלל היותנו אזרחים? אומרים שינציחו שם את זכרם של החיילים שנפלו גם אחרי שהוריהם ילכו לעולמם, אז אותנו לא יזכרו לעולם. אף אחד לא יגיד קדיש על הילד שלי אחרי שאני אלך לעולמי".

 

מוזס הוסיף: "אני מתבייש לעמוד מול ההורים המסכנים האלה ולהגיד שידיי קשורות. אני מקבל הרבה פניות על זה. ההורים כועסים ובצדק. יש לי את הכבוד לחיילי צה"ל. בעצם העובדה שחייל היה במדים והוכר כחלל צה"ל מגיעה לו ההנצחה הזאת, גם אם מדובר בהתאבדות או בתאונת דרכים. אני אומר אדרבא, אם אתם מנציחים אחד כזה - תנציחו גם את אלה שנהרגו בגלל היותם אזרחים ישראלים, יהודים, דרוזים או צ'רקסים. אבל אנחנו מדם אחר כנראה, נחותים. בארגון שלנו יש 108 יתומים משני הורים - אין לזה אח ורע, גם לא בצה"ל, וגם את זה שוכחים. לא פעם אמרתי: 'החללים שלנו היו חיילים ללא מדים'. הם חללים בהיותם אזרחי ישראל. אני הולך להיאבק על זה עד הסוף".

 

אייבי מוזס. "הולך להיאבק על זה עד הסוף" (צילום: אסף פרידמן) (צילום: אסף פרידמן)
אייבי מוזס. "הולך להיאבק על זה עד הסוף"(צילום: אסף פרידמן)
 

על פי נתוני המוסד לביטוח לאומי מספר האזרחים שנהרגו בפעולות איבה מיום הכרזת המדינה ועד היום הוא 3,117. מספר זה כולל גם 122 אזרחים זרים שנהרגו בפיגועים בארץ, ו-100 ישראלים שנספו בחו"ל. מיום העצמאות האחרון ועד היום נהרגו 11 אזרחים, ההרוגה האחרונה היא חנה בלדון, סטודנטית מאנגליה שנדקרה למוות בירושלים בחג הפסח. פיגועי האיבה הותירו 3,117 יתומים בהם 109 יתומים משני ההורים, 826 אלמנים ואלמנות ו-939 הורים שכולים, שעדיין חיים היום.

 

מ"מ המנכ"ל, רמי גראור, מסר שהביטוח הלאומי רואה בטיפול ובשיקום נפגעי פעולות האיבה ובמשפחות הנספים שליחות לאומית חשובה, ופועל להנצחת הנספים: "נפגעי האיבה ובני משפחות הנספים מתמודדים יום יום, שעה שעה, עם פגיעות גופניות ונפשיות קשות. אנחנו משתדלים להעניק להם את התמיכה הראויה ביותר, במירב הרגישות והזמינות". עוד הוסיף המנכ"ל כי בשנת 2016 אגף נפגעי איבה בביטוח הלאומי שילם 506 מיליון שקל קצבאות ותגמולים לאלפי נפגעי איבה ולמשפחות הנספים.

 

23 אלף לבנים עם שם

היכל הזכרון הממלכתי שנחנך היום בהר הרצל הוא הר אבן המתנשא לגובה של 18 מטרים, ובו יותר מ-23 אלף לבנים שכל אחת נושאת שם של חלל עם תאריך הנפילה, ונר שיידלק אוטומטית ביום האזכרה למותו. אורכו של קיר השמות הספירלי הוא 260 מטר.

 

העבודות על ההיכל נמשכו שנתיים ועלותן הייתה כ-99 מיליון שקל. בהיכל מונצחים שמותיהם של כלל הנופלים, מהחלל הראשון אהרן הרשלר שהותקף על ידי ערבים בירושלים ב-1873 ועד היום. שמות החללים כתובים באותו גופן וגודל, מהטוראי ועד בכיר הקצינים, לפי סדר כרונולוגי, על מנת לשמר את ערך השוויוניות בהנצחת חללי מערכות ישראל, מצה"ל, משב"כ, המשטרה וזרועות הביטחון.

 

ברחבת הכניסה להיכל ידלוק "נר תמיד" ויוצב תורן עם דגל ישראל. טקסי הזיכרון הרשמיים יערכו בלב ההיכל, ואורחי המדינה יוזמנו אליו להנחת זר. מדי בוקר יקיים חזן צבאי אזכרה לחיילים שנפלו באותו היום.

 

 

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עפר מאיר
היכל הזיכרון בהר הרצל
צילום: עפר מאיר
מומלצים