שתף קטע נבחר

 
צילום: Gettyimages

אחרי הטקסים: יומן של משפחות השכול בבתי העלמין

ביום הזיכרון לחללי מערכות ישראל ונפגעי פעולות האיבה יגיעו בני משפחות הנופלים וחבריהם לבתי העלמין ויתייחדו עם זכרם. בשעה 11:00 תישמע צפירת דומייה בת שתי דקות. ב-13:00 יתקיים בהר הרצל טקס האזכרה לנפגעי פעולות האיבה

 

על קברו של סמל ראשון ביג'ן-דני רחמנו, שנפל ב-4 בנובמבר 1983 במלחמת לבנון הראשונה. הוא הותיר אחריו אישה הרה. את בתו שנולדה אחרי נופלו ונקראה דניאלה על-שמו, לא זכה לראות. כמו כן הותיר הורים, שלוש אחיות ואח  (צילום: AFP ) (צילום: AFP )
על קברו של סמל ראשון ביג'ן-דני רחמנו, שנפל ב-4 בנובמבר 1983 במלחמת לבנון הראשונה. הוא הותיר אחריו אישה הרה. את בתו שנולדה אחרי נופלו ונקראה דניאלה על-שמו, לא זכה לראות. כמו כן הותיר הורים, שלוש אחיות ואח (צילום: AFP )
 

 

אחרי הטקס הממלכתי בכותל ואירועי הזיכרון במשכן הכנסת, בבריכת הסולטן בירושלים, בכיכר רבין בתל אביב ובמקומות נוספים ברחבי הארץ - צפויים אלפי בני משפחה וחברים להגיע לבתי העלמין ולהתייחד עם זכרם של 23,544 חללי מערכות ישראל ועם זכר 3,117 קורבנות פעולות האיבה.

 

בבית העלמין הר הרצל: על קברו של סמל דור דרעי שנפל במבצע "צוק איתן". סמל דור דרעי, בן 18 מירושלים, נהרג בתקרית חדירת המחבלים לנחל עוז. הוא הותיר אחריו הורים, דוד ורונית, ושלושה אחים גדולים (צילום: EPA) (צילום: EPA)
בבית העלמין הר הרצל: על קברו של סמל דור דרעי שנפל במבצע "צוק איתן". סמל דור דרעי, בן 18 מירושלים, נהרג בתקרית חדירת המחבלים לנחל עוז. הוא הותיר אחריו הורים, דוד ורונית, ושלושה אחים גדולים(צילום: EPA)
 

ליד קברו של סמ"ר לי מט, לוחם הצנחנים בן 19 במותו, שנהרג ב"צוק איתן". משפחתו הציבה גלשן וגיטרה במקום מצבה במסגרת מאבקה להנצחה אישית על האנדרטה. לי הותיר אחריו זוג הורים, סמדר ומוטי, שתי אחיות - טל וסי ואח - גל (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
ליד קברו של סמ"ר לי מט, לוחם הצנחנים בן 19 במותו, שנהרג ב"צוק איתן". משפחתו הציבה גלשן וגיטרה במקום מצבה במסגרת מאבקה להנצחה אישית על האנדרטה. לי הותיר אחריו זוג הורים, סמדר ומוטי, שתי אחיות - טל וסי ואח - גל(צילום: רויטרס)
 

שרים וזוכרים. טקס זיכרון פרטי בהר הרצל - בערב יום הזיכרון  (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
שרים וזוכרים. טקס זיכרון פרטי בהר הרצל - בערב יום הזיכרון (צילום: רויטרס)

על קברו של מיכאל אביטל, מאבטח שב"כ, שנהרג בתאונת דרכים ב-2003. אביטל, בן 24 במותו, הותיר אחריו הורים ושתי אחיות (צילום: AFP) (צילום: AFP)
על קברו של מיכאל אביטל, מאבטח שב"כ, שנהרג בתאונת דרכים ב-2003. אביטל, בן 24 במותו, הותיר אחריו הורים ושתי אחיות(צילום: AFP)

מתייחדים עם זכר הנופלים בהר הרצל (צילום: EPA) (צילום: EPA)
מתייחדים עם זכר הנופלים בהר הרצל(צילום: EPA)

שורות שורות של אבל ושכול. ערב יום הזיכרון בהר הרצל (צילום: AFP) (צילום: AFP)
שורות שורות של אבל ושכול. ערב יום הזיכרון בהר הרצל(צילום: AFP)

בהר הרצל (צילום: EPA) (צילום: EPA)
בהר הרצל(צילום: EPA)

מניחים נרות ופרחים על קברי חללי מערכות ישראל בהר הרצל (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
מניחים נרות ופרחים על קברי חללי מערכות ישראל בהר הרצל(צילום: גיל יוחנן)

ההכנות בהר הרצל (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
ההכנות בהר הרצל(צילום: גיל יוחנן)

חלק מהמשפחות הקדימו להגיע אתמול (א') לבתי העלמין. לבנה בן שחר מהרצליה הגיעה לבית העלמין בחיפה למצבה של אחיה, רב-סרן יהודה בן בסט, שנפל בהתקפה המצרית על המשחתת אח"י אילת ב-1967. גופתו של בן בסט ו-15 מחבריו לא נמצאו, ורק אחרי מאבק של המשפחות הונחו מצבות הנושאות את שמותיהם. "אני באה אליו פעמיים בשנה: ביום השנה למותו ולפני יום העצמאות", אמרה. "רוצה להיות איתו בשקט, לשבת כמו שצריך ולא עם כל הבלגן שיש. לא נעים לי. אני בכיף יושבת לי פה איתו. מספרת לו את כל השטויות ומשתפת אותו".

 

שתי חלקות משם עומדים שלושה גברים מבוגרים ליד קברו של שמואל גרינשטיין, יליד צ'כוסלובקיה, ניצול שואה שנפל במלחמת השחרור. "הוא נהג בקומנדקר על יד מעלה אדומים. הם עלו על מוקש, הקומנדקר התהפך והוא נהרג", סיפר האחיין, שמואל גביש הקרוי על שמו. "כל המשפחה הלכה בשואה. רק הוא ואבא שלי ניצלו. הוא ניסה לעלות לארץ, נתפס על ידי הבריטים ונשלח לקפריסין. כשהגיע סוף סוף לארץ נתנו לו נשק ביד ושלחו אותו להילחם. אפילו עברית הוא עוד לא ידע". 

בבית העלמין קריית שאול בתל אביב (צילום: AFP) (צילום: AFP)
בבית העלמין קריית שאול בתל אביב(צילום: AFP)

בקריית שאול בתל אביב (צילום: AP) (צילום: AP)
בקריית שאול בתל אביב(צילום: AP)
 

מתייחדים עם זכר הנופלים. בבית העלמין קריית שאול בתל אביב (צילום: AFP) (צילום: AFP)
מתייחדים עם זכר הנופלים. בבית העלמין קריית שאול בתל אביב(צילום: AFP)

נגיעה במצבה. סיפור חיים שאינם עוד. בקריית שאול (צילום: AFP) (צילום: AFP)
נגיעה במצבה. סיפור חיים שאינם עוד. בקריית שאול(צילום: AFP)

בבית העלמין קריית שאול (צילום: AFP) (צילום: AFP)
בבית העלמין קריית שאול(צילום: AFP)

חיילים הניחו דגלים ופרחים על קברים בקריית שאול (צילום: AFP) (צילום: AFP)
חיילים הניחו דגלים ופרחים על קברים בקריית שאול(צילום: AFP)

מצדיעים לנופלים. בבית העלמין בתל אביב (צילום: AFP) (צילום: AFP)
מצדיעים לנופלים. בבית העלמין בתל אביב(צילום: AFP)

בקריית שאול (צילום: AP) (צילום: AP)
בקריית שאול(צילום: AP)

בצדו המערבי של בית העלמין נמצאות החלקות החדשות יותר. חללי צוק איתן שוכנים פה לצד חללי המבצעים האחרים, וליד השוטרים שנספו בשריפת הכרמל. נמצא פה גם קברו של שון כרמלי, החייל הבודד שללווייתו הגיעו עשרות אלפים, ולצדו ארז שגיא, בוגר הפנימייה הצבאית, שגם הוא נפל בצוק איתן.

  

בבית העלמין בקריית שאול עברו חיילים מפיקוד העורף בין הקברים, הניחו דגלונים, פרחים ונרות נשמה. גם לבתי העלמין הצבאיים האחרים הגיעו חיילים ולצדם בני משפחה שניקו את הקברים, וחלקם נישקו את המצבות שמספרות סיפור חיים שאבדו.  

 

חיילי חטיבת הנח"ל עומדים בצפירה סמוך לרצועת עזה (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
חיילי חטיבת הנח"ל עומדים בצפירה סמוך לרצועת עזה(צילום: רויטרס)

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

מספרם של חללי מערכות ישראל משנת 1860 ועד סוף חודש אפריל השנה הוא 23,544. מיום הזיכרון התשע"ו (11.5.16) ועד היום התווספו 60 חללים למניין הנופלים ועוד 37 נכי צה"ל שנפטרו כתוצאה מנכותם, והוכרו במהלך השנה כחללי צה"ל. המוסד לביטוח לאומי מסר שמספר האזרחים שנהרגו בפעולות איבה מיום הכרזת המדינה, ה' באייר תש"ח, ועד היום הוא 3,117 מספר זה כולל גם 122 אזרחים זרים, שנהרגו בפיגועים בארץ, ו-100 ישראלים שנספו בחו"ל. פיגועי האיבה הותירו 3,117 יתומים בהם 109 יתומים משני ההורים, 826 אלמנים ואלמנות ו-939 הורים שכולים, שחיים עמנו היום.

 

בשנה החולפת, מיום העצמאות האחרון ועד היום (27.4.2017) נרצחו 11 אזרחים. קורבן הטרור האחרון היא חנה בלדון, סטודנטית מאנגליה שנדקרה למוות בירושלים, בחג הפסח.

 

שינויים בהסדרי התנועה ליד קריית שאול

היום תישמע בשעה 11:00 צפירת דומייה למשך שתי דקות ומיד לאחריה יחל טקס האזכרה הממלכתי בהר הרצל בירושלים במעמד הנשיא, ראש הממשלה והרמטכ"ל. במקביל, שר הביטחון ישתתף בטקס הממלכתי בבית העלמין הצבאי בקריית שאול בתל אביב. בשעה 13:00 יתקיים בהר הרצל טקס האזכרה לנפגעי פעולות האיבה. אירועי יום הזיכרון ייחתמו בהר הרצל בשעה 20:00 בטקס הדלקת המשואות ותחילת אירועי יום העצמאות.

 

בית העלמין הצבאי בחיפה, אתמול בבוקר    (צילום: אביהו שפירא)

בית העלמין הצבאי בחיפה, אתמול בבוקר    (צילום: אביהו שפירא)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

לקראת הטקס בקריית שאול יחולו שינויים בהסדרי התנועה במקום. החל מ-5:00 לא יתאפשרו פניות שמאלה לאורך רחוב משה סנה בתל אביב, בקטע שבין רחוב בני אפרים למחלף הכפר הירוק. החל מה-10:00 בבוקר ייסגר לתנועה לסירוגין רחוב סוקולוב ברמת השרון לכיוון דרום, בהתאם לעומסי התנועה, כך שלא תתאפשר תנועה לכיוון בית העלמין הצבאי קרית שאול ולרחוב משה סנה. המבקשים להגיע לבית העלמין מתבקשים להגיע מנתיבי איילון במחלף קק"ל. העליות למחלף הכפר הירוק מכביש 5 ממערב וממזרח יחסמו ולא תתאפשר תנועה לכיוון צומת הכפר הירוק.

 

הגעה בתחבורה ציבורית: חברת ‏"דן"‏ מעמידה לרשות‏ הציבור הסעות מהכרמלית בשני הכיוונים. חברת‏ "אפיקים" מעמידה לרשות‏ הציבור הסעות מתחנה ‏מרכזית ‏ורכבת ‏ארלוזורוב‏ בשני הכיוונים. רכבת ‏ישראל ‏מעמידה ‏לרשות ‏הציבור ‏מערך הסעות מתחנת ‏הרכבת ‏מרכז ‏הירידים הלוך וחזור.

 

דברי הנשיא ריבלין והרמטכ"ל איזנקוט בכותל    (צילום: סנטרל הפקות)

דברי הנשיא ריבלין והרמטכ"ל איזנקוט בכותל    (צילום: סנטרל הפקות)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

יו"ר הכנסת להורים השכולים: "תישארו מעל לכל מחלוקת"

"יש מחיר לקיום שלנו כאן, לחירות שלנו. ואנחנו ביראה ובאימה, נכונים לשלם אותו", אמר נשיא המדינה ראובן ריבלין בטקס המרכזי אמש ברחבת הכותל בירושלים. "משפחות יקרות, אנחנו חיים את הזכות, אתן שילמתן את המחיר. את מחיר חירותנו הנקנית בדם. עלינו להיות יותר מוכנים ממוכנים. תמיד עסוקים, לא במניעת המלחמה הבאה, אלא במניעת המלחמות הבאות, בכל כלי ואפיק העומדים לרשותנו".

 

על ביקוריו אצל המשפחות השכולות אמר ריבלין: "כמו גזירת גורל ארורה, אני תמיד מגיע מאוחר מדי. תמיד אני מפסיד אותם. רואה את שמותיהם במסגרת שחורה. והתמונות צבעוניות, והסרטונים חיים, וה'סלפי' האחרון עם האח הקטן, וההודעה האחרונה לאימא. והלב נקרע. וסבא וסבתא, אתם יושבים שם, תמיד בצד, אתם יושבים ושותקים, ואני שותק איתכם".

 

הטקס הממלכתי ברחבת הכותל (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
הטקס הממלכתי ברחבת הכותל(צילום: גיל יוחנן)

 (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
(צילום: גיל יוחנן)

 (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
(צילום: גיל יוחנן)

 (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
(צילום: גיל יוחנן)
 

 

בטקס שפתח את אירועי יום הזיכרון בבית יד לבנים בירושלים השתתפו ראש הממשלה בנימין נתניהו ויו"ר הכנסת יולי אדלשטיין. "עננה של תוגה אופפת היום את מדינת ישראל ואופפת תמיד את המשפחות, את ההורים, את הילדים, את האלמנות ובנות הזוג, את האחים והאחיות שיקיריהם, יקירנו, נפלו במערכות ישראל בעת מילוי תפקידם במערכה שבין המערכות, מתקפת הטרור האכזרית", אמר נתניהו. "מאז שננעץ פגיון השכול בלבנו השתנו לעד סדרי חיינו. בזכותם קמנו, בזכותם אנו חיים. דווקא מיקירינו שהלכו בשדה הקרב אנו שואבים נחמה. ניצוץ השליחות שבער בהם מוסיף לדלוק".

 

ח"כ אדלשטיין התייחס ברמיזה לעימות בין הורים שכולים לבין חברי כנסת לפני כשבועיים ואמר: "השנה אנו מחבקים אתכם יותר מתמיד ומתחייבים שמעמדכם יישאר מעל לכל מחלוקת ומחוץ לכל ויכוח".


פורסם לראשונה 30/04/2017 22:18

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
על קברו של ביג'ן-דני רחמנו שנפל במלחמת לבנון הראשונה. את בתו הראשונה לא זכה לראות
צילום: AFP
מומלצים