יועצו של טראמפ לקראת הפגישה עם אבו מאזן: "אין לו הרבה סבלנות"
לקראת פגישתם הראשונה של נשיא ארה"ב ויו"ר הרשות הפלסטינית, מבהיר היועץ לביטחון לאומי האמריקני, הגנרל ה.ר מקמאסטר: "לטראמפ אין זמן לדון בהשקפות. הוא לא ישקיע במדיניות שלא מקדמת את האינטרסים של ארה"ב ובנות בריתה". עם זאת, מקמאסטר הבהיר כי "גישותיו הבלתי קונבנציונליות" של הנשיא עשויות להביא ליציבות במזרח התיכון
ערב פגישתם בוושינגטון של דונלד טראמפ ויו"ר הרשות הפלסטינית אבו מאזן, צופה היועץ לביטחון הלאומי של ארה"ב, הגנרל הרברט ריימונד מקמאסטר, כי גישותיו ה"בלתי קונבנציונליות" של הנשיא האמריקני יכולות לגרום ליציבות במזרח התיכון.
"לטראמפ אין זמן לדון בהשקפות", אמר מקמאסטר במהלך אירוע לכבוד יום העצמאות הישראלי בוושינגטון, ובהתייחסו למדיניות הממשל האמריקני במזרח התיכון. הוא הוסיף כי בכוונת טראמפ לפעול בגישה של איש עסקים - ובכך לאתגר את מדיניות העבר הכושלת.
"הנשיא טראמפ אינו אדם בעל סבלנות רבה", הבהיר היועץ לביטחון לאומי והוסיף כי "אנשים תיארו אותו כ'משבש' - הם צודקים, וזה דבר טוב כי איננו יכולים להשקיע במדיניות שלא מקדמת את האינטרסים של ארה"ב ובנות בריתנו".
אבו מאזן ייפגש במהלך ביקורו בוושינגטון גם עם שר החוץ האמריקני רקס טילרסון ועם בכירים אמריקנים נוספים. יו"ר הרשות הפלסטינית צפוי גם להיפגש עם בכירי הקהילה היהודית האמריקנית ועם שגרירים ממדינות ערב. אבו מאזן הגיע לוושינגטון כשמאחוריו תמיכה מלאה של נשיא מצרים א-סיסי ומלך ירדן עבדאללה שנועדו איתו לפני שהמריא לוושינגטון.
בראיון שהעניק טראמפ בסוף השבוע לסוכנות הידיעות רויטרס לסיכום 100 הימים הראשונים שלו בתפקיד הנשיא, הוא התייחס לסכסוך במזרח התיכון ואמר כי "אין סיבה שלא יהיה שלום בין הישראלים לפלסטינים. אין כל סיבה כזאת".
משעל: "על טראמפ לקבל את העמדה החיובית שלנו"
ברקע פגישתם של אבו מאזן וטראמפ אמר מנהיג חמאס חאלד משעל בראיון ל-CNN כי הוא "קורא לממשל טראמפ, לממשל האמריקני החדש, שיניח את הגישות השגויות שהיו בעבר וזוהי הזדמנות לפעול בגישה חדשה, שיקבל את העמדה החיובית של חמאס. מבלי לשנות את הצעדים, לא נוכל לשנות את התוצאות. אני סבור שהממשל האמריקני הנוכחי יכול לבצע שינוי בכל הנוגע לניהול הסכסוך".
משעל התייחס גם בראיון ל"מסמך העקרונות והמדיניות הכללית" של ארגונו ולפיו חמאס יסכים למדינה פלסטינית בקווי 67', אך לא יוותר על "שום חלק מאדמת פלסטין". לדברי משעל, "במסמך יש עמדות ועקרונות רבים, ועל העולם כולו להבין שכשחמאס מדבר על נושאי פנים-פלסטיניים – הוא מדגיש את נכונותו לדמוקרטיה ומקבל את תוצאות הבחירות. חמאס מעוניין לחזק את המשטר הפלסטיני שיתבסס על דמוקרטיה".
משעל אמר עוד כי "נתניהו וההנהגה הישראלית משליכים את פשעיהם על הצד הפלסטיני. הם אלה שכובשים את האדמה, בונים התנחלויות וגונבים אדמות. נתניהו מעוניין לראות את חמאס והעם הפלסטיני כפי שהוא רוצה: חלשים בשטח וקיצוניים בשפתם המדינית והתקשורתית. חמאס פועל בדיוק הפוך ממה שרוצה נתניהו. אנחנו לא פועלים באלימות, אנחנו מבצעים התנגדות לגיטימית נגד הכיבוש. אם יסתיימו הכיבוש וההתנחלויות, לא יהיה צורך להשתמש בכוח ובהתנגדות".
"הדברים נראים טוב יותר ממה שציפינו", אמר אתמול ל-ynet גורם בכיר ברשות הפלסטינית. "אנחנו מגיעים לפסגה הזאת כשהעברת השגרירות לירושלים כבר אינה נמצאת על הפרק ואחרי ביקורים מועילים מאוד של השליח ג'ייסון גרינבלאט ושל ראש ה-CIA מייק פומפאו".
עם זאת, הבכיר הוסיף כי למרות ההצהרות של טראמפ על רצונו להגיע לעסקה האולטימטיבית שתביא לפתרון הסכסוך, הם אינם תולים בניסיונות הללו תקוות בשל הערכתם כי ראש ממשלת ישראל בנימין נתניהו אינו יכול ואינו מעוניין להגיע לפתרון על בסיס שתי המדינות.
"נתניהו רוצה להשאיר את פתרון שתי המדינות בחיים רק ברמה הבינלאומית, אך במקביל הוא הורג את הפתרון הזה ברמה המקומית, בשטח", אמר אותו בכיר. התחום היחיד שעשוי להיות מקודם, על פי ההערכות ברמאללה, הוא הכלכלי. לפיכך הצטרפו לפמליה של אבו מאזן בוושינגטון גם יו"ר קרן ההשקעות הפלסטינית מוחמד מוסטפא וסגן ראש הממשלה הפלסטיני זיאד אבו עאמר שמתמחה בכלכלה.