שתף קטע נבחר

 

צרפת אמרה לא ללה פן: מקרון נבחר לנשיא

אנחת רווחה באיחוד האירופי: איש המרכז עמנואל מקרון גרף כ-65% מהקולות בבחירות לנשיאות צרפת ומנע מהימין הקיצוני לעלות לשלטון ולטלטל את אירופה. "פרק חדש של תקווה מתחיל עבור צרפת", הכריז. למרות הכול – הישג היסטורי ללה פן: קיבלה כ-35% – פי שניים מאביה לפני 15 שנה

איש המרכז עמנואל מקרון ניצח הערב (יום א') בבחירות לנשיאות צרפת: לפי התוצאות שמפרסמים ועדת הבחירות ומכוני הסקרים הוא גרף כ-65% מהקולות לעומת כ-35% שקיבלה יריבתו, אשת הימין הקיצוני מרין לה פן. מקרון, בן 39, הופך בכך לנשיא הצעיר בתולדות הרפובליקה. "פרק חדש של תקווה מתחיל עבור צרפת", אמר מקרון בתגובה ראשונה על ניצחונו.

 

אף שלה פן הפסידה בסיבוב המכריע בפער גדול היא יכולה להיות מרוצה מאוד מההישג שלה – בקרב הישיר על הנשיאות היא הצליחה להביא למחנה הימין הקיצוני תמיכה של יותר משליש מהעם הצרפתי, וזהו שינוי היסטורי שעוד ידובר בו רבות.

הנשיא החדש עמנואל מקרון (צילום: AFP) (צילום: AFP)
הנשיא החדש עמנואל מקרון(צילום: AFP)

תומכיו של מקרון חוגגים מול הלובר (צילום: EPA) (צילום: EPA)
תומכיו של מקרון חוגגים מול הלובר(צילום: EPA)

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)
 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

התוצאות שמפרסמת ועדת הבחירות הצרפתית מבוססות על מדגם מייצג מ-500 קלפיות, אולם בניגוד למקובל במערכות הבחירות ברוב המדינות – בצרפת זהו מדגם של קולות אמת, כלומר של פתקים שבוחרים אכן שלשלו לקלפי, ולא מדגם המבוסס רק הצהרות הבוחרים לסוקרים בצאתם מתחנת ההצבעה. לכן התוצאות נחשבות אמינות.

 

רגע ההכרזה על ניצחונו של מקרון

רגע ההכרזה על ניצחונו של מקרון

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

תומכי מקרון חוגגים (צילום: AFP) (צילום: AFP)
תומכי מקרון חוגגים(צילום: AFP)

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

עמנואל מקרון עם רעייתו בריז'יט, היום בדרך לקלפי (צילום: AFP) (צילום: AFP)
עמנואל מקרון עם רעייתו בריז'יט, היום בדרך לקלפי(צילום: AFP)
 

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

קו הסיום. לה פן ומקרון אחרי שהצביעו (צילום: AFP) (צילום: AFP)
קו הסיום. לה פן ומקרון אחרי שהצביעו(צילום: AFP)

ערב הבחירות ניבאו הסקרים ניצחון גדול למקרון, ושיעורי התמיכה בו היו בכל הסקרים 63-60%. לה פן זכתה בסקרים ל-40-37%, ולכול היה ברור שסיכוייה לנצח קטנים מאוד. עם זאת - אחוז הקולות שהיא גרפה הוא עדיין הישג נהדר מבחינתה: בפעם הקודמת שמועמד הימין הקיצוני הצליח להגיע לסיבוב המכריע בבחירות המועמד היה אביה, ז'אן מארי לה פן, והוא זכה אז רק ב-17.8% מהקולות. ההישג של לה פן גדול בהרבה, והוא מעיד על חדירתה של מפלגת "החזית הלאומית" למיינסטרים הפוליטי הצרפתי: כשליש מהצרפתים תומכים בה כעת.

 

מרין לה פן הבטיחה במהלך קמפיין הבחירות להוביל פרישה של צרפת מהאיחוד האירופי, להגביל מאוד את ההגירה לצרפת ולהילחם ביד קשה יותר בטרור האיסלאמיסטי. עם זאת, בקהילות יהודיות בעולם עוררו דאגה דבריה שלפיהם לצרפת כמדינה לא הייתה אחריות לרדיפת היהודים בתחומה במלחמת העולם השנייה, והצהרותיה נגד שחיטה כשרה ונגד חבישת כיפה בציבור.

 

בחירות בצרפת: ביקור בקלפי בתל אביב    (צילום: אלי סגל)

בחירות בצרפת: ביקור בקלפי בתל אביב    (צילום: אלי סגל)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

קרוב ל-60% מהצרפתים שאמרו ערב הבחירות כי יצביעו למקרון הודו כי יעשו זאת כדי למנוע מלה פן להפוך לנשיאת צרפת, הכלכלה השנייה בגודלה באיחוד האירופי, ולא מתוך תמיכה גדולה במקרון. על כל פנים, תוצאות הבחירות בצרפת הלילה פותחות פרק חדש בפוליטיקה הצרפתית: מפלגות הימין והשמאל הגדולות – הרפובליקנית והסוציאליסטית – שלטו בצרפת עשרות שנים, אבל שתיהן ספגו תבוסה משפילה בסיבוב הראשון בבחירות וכלל לא הגיעו לקרב המכריע על הנשיאות.

 

הסיבוב השני בבחירות היום ניחן בשיעור הצבעה נמוך. ב-18:00 בערב (שעון ישראל), כשנותרו עוד שלוש שעות להצביע, מסר משרד הפנים הצרפתי כי שיעור ההצבעה עומד על 65.30% בלבד - נמוך יותר מאשר בכל שלוש מערכות הבחירות לנשיאות האחרונות. ב-2012 היה שיעור ההצבעה בשעה הזו כ-72%, ב-2007 עמד על 75.1%, וב-2002, כשאביה של לה פן התמודד על הנשיאות בסיבוב השני והמכריע, היה שיעור ההצבעה בשעה הזו 67.6%. לפי ארבעה סקרים שפורסמו הערב שיעורם הסופי של הצרפתים שיימנעו מהצבעה יעמוד על 25%-27%.

רבע מהצרפתים נשארו בבית. הערכה: בשמאל נמנעו יותר (צילום: AFP) (צילום: AFP)
רבע מהצרפתים נשארו בבית. הערכה: בשמאל נמנעו יותר(צילום: AFP)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

 

כן למהגרים, כן לאירופה

מקרון, בנקאי לשעבר בן 39, יהיה כאמור הנשיא הצעיר ביותר בתולדות צרפת. לפני שנה וחצי הוא התפטר מתפקידו כשר הכלכלה של צרפת בגלל תסכולו מהטיפול הלא מספק לדעתו של הנשיא וראש הממשלה בחוסר השוויון בצרפת – והקים תנועת מרכז כדי שתהיה אלטרנטיבה למפלגות הימין והשמאל הוותיקות. תומכיו רואים בו לוחם דינמי למען רפורמות שיחלץ את צרפת מצרותיה הכלכליות, ואילו מבקריו רואים בו אופורטוניסט המשווק את עצמו כמורד פוליטי אף שכיהן בממשלתו של הנשיא הולנד ועבר מסלול דומה לזה של דורות ההנהגה הקודמים. בקמפיין הבחירות קרא מקרון לצמצם את הרגולציה שבלמה יזמות, להקטין את מעורבות הממשלה, לקבל בברכה מהגרים ולקדם אינטגרציה אירופית גדולה יותר.

 

מקרון הוא יליד העיר אמיאן שבצפון צרפת, בן בכור להורים רופאים. בבית הספר נחשב לעילוי, ושם – בגיל 15 – גם פגש את רעייתו לעתיד: בריז'יט אוזייר, שהייתה אז מורתו בת ה-39, אם לשלושה ילדים. אוזייר לימדה את מקרון תיאטרון בימי שישי אחר הצהריים והשניים התאהבו זה בזה. הוריו של מקרון ניסו להפריד בינו לבין מורתו, אך לא הצליחו. אוזייר (כיום טורנו) התגרשה מבעלה, ובשנת 2007 נישאה למקרון. חברים של השניים מתארים את בריז'יט בת ה-64 כאישה שופעת הומור וכעוגן הרגשי של בעלה. "עדיף לו להתמודד (על הנשיאות) עכשיו", אמרה פעם בריאיון, "תארו לכם איך איראה בעוד 15 שנה!".

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

בתור לקלפי בתל-אביב (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
בתור לקלפי בתל-אביב(צילום: מוטי קמחי)
 

יום הבחירות נערך בצל שערורייה של הרגע האחרון: ביום שישי בערב דווח כי האקרים פרצו למחשבי קמפיין הבחירות של מקרון, והמטה שלו מסר כי מדובר בפריצה "גדולה ומתואמת". מאות מסמכים נגנבו בה והודלפו לרשת, וביניהם נשתלו לדברי המטה גם מסמכים מזויפים שנועדו לפגוע בתדמיתו של מקרון. אנשי מקרון אמרו כי זה ניסיון לערער את הדמוקרטיה כפי שאירע בקמפיין הבחירות האחרון בארה"ב. בחודשים שלפני הבחירות בצרפת הזהירו גורמי מודיעין כי רוסיה עשויה לנסות להפעיל האקרים שישבשו את מערכת הבחירות ויטו אותה, ובעיני מומחים רבים היא החשודה המיידית בפריצה בסוף השבוע.

 

מנהיגים בעולם כולו עקבו בדריכות אחרי מערכת הבחירות בצרפת: נשיא ארה"ב דונלד טראמפ ונשיא רוסיה ולדימיר פוטין נתפשו כמי שחפצים בהיבחרה של לה פן, ואילו קנצלרית גרמניה אנגלה מרקל ונשיא ארה"ב לשעבר ברק אובמה, המעוניינים בהישארות צרפת באיחוד האירופי ובמניעת טלטלה נוספת אחרי פרישת בריטניה מהאיחוד, היו תומכים מובהקים של מקרון.


פורסם לראשונה 07/05/2017 19:55

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים