שתף קטע נבחר

 

ספרד: להוציא את גופתו של הרודן פרנקו מקברו

האופוזיציה הספרדית גרפה רוב בהצבעה על המהלך במטרה למנוע את הפיכת האתר למוקד עלייה לרגל של קיצונים. באתר נקברו כחצי מיליון קורבנות מלחמת האזרחים הספרדית. פרנקו שהיה אחראי למות רבים מהם - נקבר שם אף שלא נספה במלחמה

 

מצבתו של פרנקו במאוזוליאום בספרד  (צילום: AP) (צילום: AP)
מצבתו של פרנקו במאוזוליאום בספרד (צילום: AP)
האם גופתו של הרודן פרנסיסקו פרנקו תוצא מהקבר? חברי האופוזיציה הספרדית הצביעו בעד ההצעה, במטרה למנוע את הפיכת האתר למוקד עלייה לרגל. "הדיילי מייל" דיווח הבוקר (ו') כי 198 תמכו בהצעה לעומת 140 נמנעים, ובכללם אנשי מפלגת השלטון, אך הממשלה עדיין צפויה להתנגד למהלך. 

 

גופתו של פרנקו נקברה באנדרטת "עמק הנספים" השנויה במחלוקת, המוקדשת ל-500 אלף קורבנות שנספו במלחמת האזרחים בספרד. סמלה העיקרי הוא צלב הנישא לגובה של 150 מטר בבזיליקה הקתולית, שנבנה על ידי שבויי מלחמה במשך 19 שנים, ומתנשא מעל גוודרמה סיירה, רכס הרים ממערב למדריד.

 

פרנסיסקו פרנקו (צילום: AFP) (צילום: AFP)
פרנסיסקו פרנקו(צילום: AFP)

כחצי מיליון אזרחים נקברו באתר (צילום: AFP) (צילום: AFP)
כחצי מיליון אזרחים נקברו באתר(צילום: AFP)

1998: מעריצי פרנקו באתר הקבורה (צילום: AFP) (צילום: AFP)
1998: מעריצי פרנקו באתר הקבורה(צילום: AFP)
רבים מהקורבנות שנקברו שם נלחמו לצד הרפובליקנים, שהפסידו, והועברו למתחם האנדרטה תחת משטרו של פרנקו ללא אישור של בני משפחותיהם.

 

ההצעה להוציא את גופתו של פרנקו, בגיבוי מפלגות השמאל והמרכז, משקפת את הלחץ הגובר מצד קבוצות לחץ ופוליטיקאים להפוך את האתר לאנדרטה רחבה יותר לזכרם של קורבנות המלחמה משני צדי המתרס של מלחמת האזרחים, שאירעה בשנים 1939-1936.

 

מתנגדים להעברת גופתו, שרבים מהם נמנים עם מפלגת השלטון, טוענים כי המהלך רק יעורר זכרונות כואבים, לאחר שחלפו יותר מ-40 שנה מאז שפרנקו מת, וכ-80 מאז שהתחוללה המלחמה.

 

על פי ההצעה, עשרות אלפי גופות שקבורות באתר יועברו אף הן לקבורה באתרים אחרים. רבים רואים במאוזוליאום שנחנך ב-1959 על ידי פרנקו עצמו, שריד לעברה הדיקטטורי של ספרד. האתר הפך במרוצת השנים לאתר עלייה לרגל של קבוצות הימין הקיצוני במדינה.

 

בשנת 2007 אישרה הממשלה הספרדית את "חוק הזיכרון ההיסטורי", שמטרתו להעניק הכרה גדולה יותר לקורבנות המלחמה, משני צדיה. לא היה קל ליישם זאת במדינה שבה עדיין רחובות וכיכרות רבים נושאים את שמו של פרנקו. מפלגת השלטון הסוציאליסטית הצליחה לקצץ במימון היוזמה עת נבחרה לשלטון בשנת 2011.

 

ואולם הסוציאליסטים הספרדים דחפו את ההצעה להוציא את גופתו של פרנקו מהמאוזוליאום במשך כמה שנים. הם טענו כי נוכחותו מכתימה את זכר הנופלים ומהווה תמריץ עבור תומכיו בהווה לעלות לרגל לאתר. פרנקו הוא היחיד שנקבר במקום אף שלא נהרג במלחמת האזרחים.

 

"לממשלה יש מחויבות דמוקרטית להבין שהזיכרון ההיסטורי שלנו שייך לכולנו, ושפצעי העבר יירפאו רק בעזרת האמת", הסביר המחוקק הסוציאליסטי גרגוריו קמארה מוקדם יותר השבוע. נוכח ההצעה להעביר את גופתו של פרנקו משם, הכריז: "אין בה דבר שדמוקרט יכול להתנגד לו".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים