הלך לעולמו פרופ' אמוץ זהבי, מייסד החברה להגנת הטבע
זהבי, זואולוג וביולוג אבולוציוני שזכה להכרה ופרסים בישראל ובעולם, נחשב לאבי תורת ההכבדה שמסבירה אופני תקשורת בעולם החי. "הוא המורה של רוב מי שעוסק כיום בשמירת הטבע בישראל", סיפרו עמיתיו. "היה איש מדע יוצא דופן עם מוח מקורי ופורה במיוחד"
פרופסור אמוץ זהבי, ממייסדי החברה להגנת הטבע שנחשב לאבי תורת ההכבדה, הלך לעולמו והוא בן 89, כך נמסר הבוקר (שבת) מהחברה להגנת הטבע. זהבי היה זואולוג וביולוג אבולוציוני שהקדיש את חייו לשמירת הטבע בישראל. הוא נודע בשל מחקריו הרבים על הזנבנים בחצבה וזכה בפרסים למפעל חיים על תרומתו לשמירת הסביבה. הלווייתו תתקיים ביום שני בשעה 17:00 בבית העלמין בחצבה.
זהבי נולד בשנת 1928 והקים לפני יותר מחמישה עשורים יחד עזריה אלון, שהלך לעולמו בשנת 2014 בגיל 96, את החברה להגנת הטבע. הוא ידוע בעיקר הודות לתיאוריה של עקרון ההכבדה, שאותה פרסם בשנת 1975 בעקבות מחקר על ציפורי הזנבנים, שמסבירה את ההתפתחות של מאפיינים, התנהגויות או מבנים, שנראה כי הם מסכנים את הפרט. לדוגמה, הטווס מטפח זנב צבעוני, שעלול להקשות עליו להסתתר מפני חיות טרף.
לפי התיאוריה של זהבי, מאפיינים אלו התפתחו על ידי ברירה מינית, כאיתות לבנות המין המחוזר. ההתבלטות בשעת סכנה, הנובעת מהתכונה "המכבידה", מהווה סימן שהפרט בטוח בעצמו. באופן פרדוקסלי, הביטחון העצמי המשודר על ידי מאפיינים אלה מרתיע תוקפים פוטנציאליים ומגדיל את סיכויי ההישרדות של הפרט.
זהבי ואלון יזמו והקימו את החברה להגנת הטבע בשנת 1953, במטרה להקים חברה ציבורית בעלת תשתית רחבה שתרכז את הפעילויות השונות בתחום שמירת הטבע. זהבי שימש במשך שנים ארוכות כמזכיר החברה להגנת הטבע ועמד בראש הארגון בשנותיו הראשונות. בעברו ניהל את בית ספר שדה של החברה להגנת הטבע בחצבה, וכיהן כפרופסור אמריטוס של המחלקה לזואולוגיה באוניברסיטת תל אביב.
כשזכתה החברה להגנת הטבע בפרס ישראל על תרומה מיוחדת לטובת המדינה והחברה, צוינו במיוחד מייסדיה זהבי ואלון. באוגוסט 2008 קיבל זהבי במסגרת חגיגות שנת ה-60 למדינת ישראל פרס על מפעל חיים בשל תרומתו לאיכות הסביבה, מטעם המשרד להגנת הסביבה.
בשנים האחרונות חילק זהבי את זמנו בין מחקר בבית ספר שדה חצבה, שהתמקד בציפורי הזנבנים, לשהייה בביתו שבתל אביב.
מנכ"לית החברה להגנת הטבע, איריס האן, מסרה הבוקר: "זהו יום אבל לחברה להגנת הטבע, לטבע ולסביבה בישראל. אמוץ היה ממעצבי דרכה של החברה להגנת הטבע ומעמודי התווך שלה, במשך שנים רבות. איש טבע, מדען, חלוץ, שהיטיב לשלב בין מחקר פורץ דרך, לבין עשייה סביבתית משמעותית לשמירת הטבע בישראל".
החוקר עודד קינן, המנהל כיום מחקר על הזנבנים בערבה והיה גם תלמידו של זהבי סיפר: "מעבר לזה שהיה איש שמירת טבע ואיש מדע יוצא דופן, הוא גם היה המורה והמדריך של רוב מי שעוסק היום בשמירת טבע ובמחקר זואולוגי בישראל. אמוץ היה אדם מקורי בצורה יוצאת מן הכלל. אולי המוח המקורי והפורה ביותר שהכרתי מעודי. הייתה לו יכולת ייחודית למצוא תשובות פשוטות והגיוניות לבעיות המורכבות ביותר בעולם המדע, שכן הייתה לו חשיבה שונה מכל אנשי המדע שאני מכיר. היה לו ידע עצום והבנה מדהימה של תהליכים בטבע והיכרות אינטימית עם הסביבה המדברית והציפורים שחקר. עד כדי כך שידע לקרוא אותם כאילו הוא אחד מהם. ההיכרות הזו הביאה אותו לרעיונות מדהימים שאותם פרסם לאורך השנים.
"אמוץ הלך נגד הזרם ולקח זמן למערכת להבין שהדרך שבה הוא הולך היא הדרך הנכונה, גם בייבוש החולה, גם בהקמת החברה להגנת הטבע ובמחקר הזואולוגי שלו. לפני שבוע ישבתי איתו והוא אמר שהוא מנסה לפרסם מאמרים ושהממסד המדעי מקשה עליו. אבל אמר שיבוא יום שהממסד יכיר בצדקתו".