נתניהו על מתקפת הסייבר: "הפגיעה בישראל - מזערית"
ראש הממשלה התייחס למתקפת הסייבר ששיבשה מערכות רבות ברחבי העולם ואמר כי "לא היו פגיעות בתשתיות הקריטיות של ישראל". מומחים לאבטחת מידע מסבירים בראיון לאולפן ynet כי עדכון תוכנה שהיה זמין כבר כמה חודשים יכול היה למנוע את המתקפה: "תוכנה שמתפשטת כמגפה"
ראש הממשלה בנימין נתניהו התייחס הבוקר (א') למתקפת הסייבר שהיכתה ברחבי העולם ואמר כי לא היו פגיעות בתשתיות הקריטיות של ישראל אלא רק פגיעות מזעריות. "הקמנו לפני כמה שנים את מערכת ההגנה נגד מתקפות סייבר ואת הרשות להגנת הסייבר מתוך ראיית הנולד", אמר נתניהו בפתח ישיבת המשלה.
נתניהו הוסיף: "אני מבקש מאזרחי ישראל ומהחברות להישמע להנחיות כי יהיו עוד התפתחויות ונצטרך להשקיע עוד משאבים כדי להבטיח שלישראל יהיו את כל ההגנות הנדרשות".
בתוך כך, עודד ואנונו מצ'ק פוינט וד"ר טל פבל מהמכללה האקדמית תל אביב-יפו הסבירו הבוקר בראיון לאולפן ynet כי עדכון תוכנה שהיה זמין כבר בחודש מרס יכול היה למנוע את מתקפת הסייבר של סוף השבוע.
ואנונו הסביר כי "כנראה שלהרבה חברות וארגונים מחכים בתיבות דואר אי-מיילים שמכילים את דרישת הכופר. ועוד לא ברור איך זה יתפשט, מה קרה בעצם וממה נפגענו". הוא אמר כי היה מדובר ב"התקפת כופר רגילה, אבל היא הכילה עוד אלמנט - נשק סייבר של ה-NSA, שמיקרוסופט כבר תיקנה אותו במרס האחרון. אבל ברגע שתוכנת הכופר רצה, היא מתחילה להתפשט ברשת, ממש כמו מגפה. המגפה הזאת יכולה הייתה להימנע על ידי תיקון תוכנה שיצא כבר במרס".
ד"ר פבל הוסיף כי האקרים הדליפו כבר באוגוסט שעבר חלק מ-23 הכלים של ה-NSA. "פתאום כלים שעשו בהם שימוש ברמת מדינה - נמצאים בידי כל אחד. קבוצת האקרים פעלה ככל הנראה מטעמי פשיעה, לצורך כסף בלבד.
"יש כאן שני צירים - הציר הטכנולוגי, שכמו שנאמר, היה צורך הן מבחינת אנשים פרטיים, עובדים, אבל בעיקר ברמת ארגונים, אולי אפילו מדינות, לעדכן את התוכנות הרלוונטיות. מעבר לאחריות של מנהלי אבטחת מידע, מנהלי התשתיות, יש גם את האחריות שלנו, המשתמשים. המודעות. כי גם אם יהיו כל העדכונים הנדרשים ברמה הטכנית, אם אתה ואני לא נפתח את המייל, לא נפתח את הקובץ המצורף לזה, אותו שד שנמצא שם לא ישתחרר מהבקבוק, לא ינעל את הקובץ שלנו ולא יתפשט ברחבי הרשת".
פבל הזכיר כי זו לא הפעם הראשונה שבוטלו ניתוחים בבריטניה: "בדצמבר בשנה שעברה היה לנו גל נוסף של תקיפה דומה לזו, של כופרות, ובעטייה בוטלו 2,800 ניתוחים בבריטניה בגלל מתקפה כזאת".
ואנונו ממליץ "לעדכן את מערכות ההפעלה באופן קבוע. אין כאן משחקים ואין קיצורי דרך". פבל הדגיש את "הצד האנושי - מה שאנחנו לא יודעים, לא פותחים. כשיש ספק - אין ספק".