אחרי הנאום: המסר של טראמפ לסעודיה ולמצרים
מומחים ישראלים, שניתחו את נאום נשיא ארה"ב לעולם המוסלמי, זיהו בדבריו את המטרות: סימון מצרים וסעודיה כעמודי התווך של מדיניותו, אינטרסים לטובת כלכלת ארה"ב והחזרת ארצו לתפקיד בעלת הבית במזה"ת: "טראמפ אמר להם - תקבלו סחורה, אבל תצטרכו גם לספק אותה"
פרופ' מיטל סבור כי הנאום עצמו לא כלל בשורה חדשה או מתווה למאבק גלובלי בטרור בהנהגת ארה"ב, אך נעשתה פנייה מצדו של טראמפ לשותפים אפשריים בסעודיה ובמצרים. לדברי פרופ' מיטל, "כבר עכשיו ברור שהוא מסמן את שתי המדינות האלה בתור עמודי התווך של המדיניות המזרח-תיכונית שלו. שתי המדינות האלה מונהגות כיום על ידי מוסדות מאוד שמרניים: בסעודיה הממלכה שמרנית ובמצרים זה שלטון של הצבא. אלה לא מדינות שהמאבק בהן הוא על דמוקרטיה וזכויות אדם".
הוא הוסיף כי "מה שאני לוקח מהנאום שלו ומהביקור שלו במזרח התיכון הוא שבעיניו של טראמפ זו נדנדה שתמיד מאפיינת את הממשלים האמריקניים, בין אינטרסים לבין ערכים. טראמפ יושב באופן שלא ניתן להחמיץ את האינטרסים. כשאני מסתכל על ההידברות שלו עם ממשל א-סיסי והמלך סלמאן, הוא רואה מול עיניו אפשרות משמעותית לבנות את כל המדיניות המזרח תיכונית-אמריקנית סביב שני העוגנים האלה".
"גרשו את הטרוריסטים מאדמתכם הקדושה, מהעולם הזה", ציין הנשיא האמריקני בנאומו. "אני מביא מסר של תקווה ושל אהבה מארה"ב. ומסיבה זו בחרתי בסעודיה כיעד הראשון בנסיעתי הראשונה שלי בעולם כנשיא ארה"ב", אמר טראמפ ורמז שלא יהיה כמו קודמו בתפקיד ברק אובמה: "לא באנו להטיף לכם, באנו להציע לכם שותפות".
טראמפ, שנאם לצדו של מארחו מלך סעודיה סלמאן בן עבד אל-עזיז, אמר עוד כי "המטרה שלנו היא קואליציה של עמים ששותפים למטרה של הכחדת הקיצוניות וליצור תקווה לילדינו. ההתכנסות המיוחדת הזו עשויה להיות תחילתו של שלום במזרח התיכון ואולי בעולם כולו. השלום בין ישראל לבין הפלסטינים אפשרי אם שלוש הדתות ישלבו ידיים. אני אצא מכאן לישראל ואפגש עם ראש הממשלה בנימין נתניהו ועם הנשיא הפלסטיני אבו מאזן".
"כל החלומות של האמריקנים מתגשמים"
ד"ר עופר ישראלי, מומחה למדיניות ביטחון בינלאומי והמזרח התיכון במרכז הבינתחומי בהרצליה, אמר בהתייחסו לנאום טראמפ וביקורו במזרח התיכון כי "יש סדרת מהלכים שטראמפ עושה באזור, כולל ההפצצה של אתרי המשטר בסוריה לאחר השימוש של אסד בנשק כימי, ואפילו שימוש באם כל הפצצות באפגניסטן נגד אתרים של דעאש. הוא מבצע כמה מהלכים שהם מאוד 'זולים'".
ד"ר ישראלי ציין עוד כי ההפצצות של צבאו והמסע של טראמפ במזרח התיכון, מקבעים את המעמד של ארה"ב באזור ומקרינים עוצמה. "מדובר בכינוס של יותר מ-50 מנהיגים ערבים. זה מתחבר למהלכים שלו לפני הבחירות: ההצבעה נגד איראן כגורם שארה"ב תאחד נגדו כוחות, בעיקר עם סעודיה. מצד שני הוא אומר 'אני נותן לכם את היכולות, נמכור לכם נשק'".
בנוגע לרווחים של ארה"ב אמר ד"ר ישראלי כי "מבחינת טראמפ זו עסקת נשק חלומית: 110 מיליארד דולר שיצמחו ל-380 מיליארד דולר בעשור הקרוב. כל החלומות שלהם מתגשמים עם העסקה הזאת. זה מועיל לכלכלה האמריקנית, אבל ההיבט הנוסף הוא שהוא לא שם על עצמו מגבלות מוסריות. הוא אמר זאת בדבריו. 'אני שונה מקודמיי, בעיקר מאובמה, בוש הבן וקלינטון. אני לא בא להטיף לכם מוסר, תקבלו את הסחורה – אבל גם תצטרכו לספק את הסחורה'".
הוא הוסיף כי "טראמפ למעשה מעביר אליהם חלק מהסיכון: 'אתם תצטרכו לעשות את המלחמה נגד האיסלאם הרדיקאלי בעצמכם'. טראמפ אומר שארה"ב חוזרת להיות בעלת הבית, והיא תחבק את בנות הברית שלה, שלא כמו בעבר כשסעודיה נזנחה על ידי אובמה. הוא יעמוד לצד הידידות, סעודיה ומצרים, ימכור להן נשק, אבל מצד שני הוא מצפה מהן לקחת חלק מהאחריות על העתיד שלהן".