שגריר טורקיה בישראל: "לבדוק מדוע אזהרת המסע קיימת"
במטה ללוחמה בטרור ממליצים גם כעת לישראלים לצאת מטורקיה, אבל מושל אנטליה הגיע ארצה בראש משלחת שמנסה לקדם את התיירות למדינה. השגריר: "פיגועים קורים בכל מקום. נמשיך לתמוך בפתרון שתי המדינות לסכסוך - בעולם תומכים בו והישראלים שמחים לבקר במדינות הללו"
משלחת של 15 בכירים טורקים בראשות מושל אנטליה, מוניר קארלוגאלו, נחתה אתמול (יום ד') בארץ לביקור בן שלושה ימים שמטרתו – להשיב את ימי הזוהר של העשור הקודם, שבו העיר הייתה יעד התיירות המועדף של הנופש הישראלי. אמנם ב-2016, בעקבות השיפור ביחסים והסכם הפיוס שנחתם בין המדינות, חלה עלייה של 60% בכמות התיירים הישראלים באנטליה, והיא הגיעה ל-170 אלף איש, אך עדיין מדובר רק בכמחצית מאשר בשנת השיא 2008, אז ביקרו בעיר הנופש 330 אלף תיירים מישראל.
במסגרת שהותם בישראל ייפגשו הטורקים עם סוכנויות תיירות, סוכני נסיעות ונציגים מלשכת המסחר תל אביב והמרכז וכן עם בכירים במשק הישראלי. המושל קארלוגאלו קרא לישראלים לחזור לאנטליה: "באתי בשיא עונת התיירות כדי לחזק את הקשר בין אנטליה לישראל. תל אביב קרובה יותר לאנטליה מאנקרה ואנחנו רוצים אתכם כאורחים שלנו ולא רק כלקוחות".
הישראלים גילו את אנטליה כבר בסוף שנות ה-90, ומצאו בה שלל יתרונות - טיסה קצרה, מלונות שפועלים בשיטת "הכול כלול" ומותאמים לבילוי עם ילדים, קניות בשפע, אוכל ערב לחיך הישראלי והכל במחירים נוחים במיוחד בהשוואה ליעדי הנופש האחרים סביב הים התיכון. אך ב-2009 החלה התדרדרות ביחסים עם ממשלו של רג'פ טאיפ ארדואן, ששיאה בפרשת משט ה"מרמרה" ב-2010, והמשבר הדיפלומטי הוביל לחרם ממושך של מרבית הוועדים הגדולים בישראל, שנמנעו מלשלוח עובדים לנפוש בטורקיה.
אנטליה נאלצת כעת להתחרות ביעדים שהפכו פופולריים בשנים האחרונות, והיוו תחליף לעיר הנופש המוחרמת, כמו יוון, מלטה, קפריסין הטורקית, היער השחור ועוד. המושל קארלוגאלו יודע זאת ומונה את היתרונות של עיר הנופש שלו: "אצלנו יש את בתי המלון האיכותיים והחדשים ביותר, מחירים נוחים ושירות מעולה ללא תחרות. מעבר לכך – התיירנים אצלנו יודעים בדיוק את הטעם של הישראלים, מה הם אוהבים לאכול, איפה הם אוהבים לטייל וכו'. שני העמים מכירים אחד את השני".
בעוד שהיחסים המדיניים השתפרו, כעת הדבר אשר מדאיג את רוב התיירים הוא המצב הביטחוני בטורקיה, בעקבות שורה של מתקפות טרור שפקדו אותה בשנים 2016-2015, שבהן נרצחו 400 איש. אחת מהמתקפות – פיגוע התאבדות באיסטנבול במרס 2016, אף כוונה נגד משתתפי סיור קולינרי מישראל, וגבתה את חייהם של שלושה מהם. גם אנטליה עצמה חוותה תקרית חריגה, כששתי רקטות שנורו מסוריה התפוצצו בסמוך אליה באוקטובר האחרון והנחיתו מכה נוספת על התיירות לעיר.
בעקבות כך, המטה ללוחמה בטרור פרסם אזהרת מסע תקפה לטורקיה, שמוגדרת ברמת האיום השנייה בחומרתה. המטה ממליץ להימנע מביקורים במדינה והתיירים הישראלים השוהים כעת בטורקיה מתבקשים לצאת משם בהקדם האפשרי.
שגריר טורקיה בישראל, כאמל אוקטם, הגיב לדברים במסיבת העיתונאים שנערכה היום בבית התרבות הטורקית ביפו. "אנחנו מבטיחים ביטחון מלא לישראלים המבקרים בטורקיה", אמר אוקטם. "לא רק לתיירים אלא גם לאנשי עסקים. טורקיה היא מדינה בטוחה והמצב בה אינו שונה מכל מקום אחר באירופה. אני מציע לכם לפנות למי שהוציא אזהרת מסע ולבדוק מדוע היא קיימת בכלל. היא לא נחוצה. פיגועים לא קורים רק בטורקיה, אלא בכל מקום, כולל בבירות ואטרקציות תיירותיות באירופה. אף מדינה בעולם לא חסינה מאיומי טרור".
אך גם היחסים המדיניים בין שתי המדינות חווים עליות ומורדות, למרות הסכם הפיוס, כשרק לפני כשבועיים הנשיא ארדואן יצא במתקפה קשה על ישראל על רקע אישור חוק המואזין ואמר כי ארצו לא תאפשר להשתיק את קריאות התפילה בירושלים. הוא גם קרא למוסלמים להגיע בהמוניהם לביקורים בעיר כדי לחזק את הפלסטינים. התפתחות זו עלולה שוב להרחיק את הישראלים שכבר חשבו שהיחסים בין המדינות עלו על דרך המלך.
"העמדה שלנו בנוגע לסכסוך הישראלי-פלסטיני לא תשתנה", אומר אוקטם. "אנחנו תומכים ונמשיך לתמוך בפתרון של שתי מדינות שיחיו בשלום ובביטחון זו לצד זו. אני לא רואה קשר בין זה לבין התיירות. יש הרבה מדינות אחרות בעולם שתומכות בפתרון של שתי מדינות, והישראלים שמחים לבקר בהן".
אוקטם הוסיף: "גם בתקופה שבה היו יחסים דיפלומטיים מינימליים בין ישראל וטורקיה, המסחר בין המדינות יותר מאשר הכפיל את עצמו, מ-2.5 מיליארד דולר ב-2008, ל-5.6 מיליארד דולר ב-2015. אנחנו צריכים להתמקד באופן מקצועי בעסקים וליצור קשר בין אנשים שיגרום להבנה גדולה יותר גם בתחום הפוליטי. היחסים בין ישראל לטורקיה משגשגים".
כיום חברות התעופה "טורקיש איירליינס" ו"פגסוס איירליינס" מפעילות כ-100 טיסות הלוך ושוב קבועות בשבוע בין איסטנבול וישראל. בעונת הקיץ, המתחילה בימים אלה, זמינות גם טיסות קבועות וטיסות שכר (צ'רטר) לאנטליה. מושל אנטליה התייחס לנתוני הטיסות והסביר כי "יש לנו טיסות ישירות מאנטליה ל- 300 יעדים בעולם. יש לנו אינטרס משותף - אנחנו רוצים לשפר לא רק את הגישה בין ישראל לאנטליה, אלא גם הפוך. אנו רוצים שתיירים מאנטליה יגיעו לישראל".
הביקור הנוכחי הוא המשכו הישיר של ביקורו של שר התרבות והתיירות הטורקי, נאבי אבקי בתערוכת התיירות הבינלאומית השנתית IMTM בפברואר השנה, שם נפגש עם שר התיירות הישראלי יריב לוין.