הטייס התחמק שוב ושוב מפוליגרף - ולא מונה למפקד טייסת
גילויים חדשים בפרשה שנחשפה ב"ידיעות אחרונות": סא"ל ע', בן של אישיות מוכרת, נכשל לפני כשנה בבדיקה ולא קיבל סיווג מתאים. מאז לא עבר אותה בהצלחה - ולכן לא מונה למפקד טייסת אפאצ'י
מידע חדש שהתקבל בפרשת ביטול מינויים של שני מפקדי הטייסות בחיל האוויר רק מגביר את המבוכה בחיל: על פי חשיפת "ידיעות אחרונות" מיום שישי,
מינויו של מפקד אחד בוטל לאחר שהוא נכשל בבדיקת פוליגרף שמצאה כי השתמש בסמים; ואילו מפקד טייסת אפאצ'י נכשל בבדיקת סיווג ביטחוני.
גורמים יודעי דבר בצבא ובשירות הביטחון הכללי אומרים כי ההדחה של רס"ן י', שהיה מועמד לתפקיד מפקד טייסת תעופה, לא באה על רקע מקרה בודד של שימוש בסמים קלים לפני שנים רבות כפי שטענו מקורבי הקצין. לדבריהם, מדובר באירועים חוזרים ונשנים של שימוש בסמים שבשל צנעת הפרט לא ניתן להרחיב באשר לנסיבות שבהן הם התקיימו. הגורמים הבהירו, עם זאת, כי עישון ג'וינט בנסיבות אזרחיות באופן לא קבוע לא מביא לביטול אוטומטי של מינוי למפקד טייסת, וההערכות הן כי הטייס לא יקבל הזדמנות נוספת.
המקרה של סא"ל ע' מורכב ורגיש עוד יותר. ע' ידוע כטייס מסוקי קרב מצטיין ואחיו א', קצין בדרגת תא"ל א', היה בעבר מפקד בסיס. השניים, דמויות מוערכות בצה"ל, הם בנים של איש ציבור מוכר שבינתיים מעדיף שלא להתבטא בנושא. ל"ידיעות אחרונות" נודע כי ע' נכשל מספר פעמים בבדיקת הפוליגרף סביב סוגייה ספציפית שנבדקה - וגם כאן לא ניתן להרחיב בעניינה בשל צנעת הפרט. לדברי גורמים המעורבים במקרה ניתנו לו מספר הזדמנויות להסביר את הבדיקה והוא לא הצליח.
הסיווג של ע' הורד לפני יותר משנה. מפקד חיל האוויר, האלוף אמיר אשל, החליט למנות אותו לתפקיד מפקד טייסת האפאצ'י היוקרתית מתוך הבנה כי במהלך השנה שתחלוף עד שיתחיל בתפקידו הוא יצליח לעבור את בדיקת הפוליגרף. במקרה כזה רמת הסיווג שלו הייתה עולה באופן שהיה מאפשר לו להיכנס לתפקיד כמפקד טייסת. אולם למרבה ההפתעה הקצין התחמק פעם אחר פעם מבדיקת הפוליגרף בטענות שונות. לאור העובדה שסא"ל ע' לא ביצע את הבדיקה המתחייבת נאלץ האלוף אשל להודיע על ביטול מינויו.
ההערכה של גורמי בכירים בצה"ל היא כי במידה וסא"ל ע' יגיע בסופו של דבר לבדיקה ויעבור אותה בהצלחה - רמת הסיווג שלו תוחזר ולא תהיה מניעה למנות אותו למפקד טייסת בסבב הבא. יש לציין כי אחיו של סא"ל משמש כקצין מטה בכיר בחיל האוויר וקרוב משפחה אחר שלו הוא יועץ תקשורת במילואים. מקורות צבאיים מסבירים כי אף אחד מהם אינו מעורב במקרה, וכל ההחלטות מתקבלות באופן נקי ללא שיקולים זרים.
בדיקת הסיווג הביטחוני שבה מדובר זהה במהותה לבדיקה שעוברים קצינים בשב"כ ובמוסד. כל קצין שמקודם מדרגת סא"ל לאל"מ וכל מי שנושא בתפקיד רגיש - ובכלל זה מפקד טייסת - חייב לעבור אותה. השב"כ קובע את עיקרי הבדיקה שמתמקדת בחמישה נושאים: קשר עם גורמי מודיעין, סוכן זר ומעשי ריגול - עבירות שאין ספק שסא"ל ע' לא מעורב בהן; מסירת מידע מסווג לגורם בלתי מורשה; עבירות פליליות חמורות שהעונש עליהן הוא חמש שנים ויותר; טיפולים נפשיים ופסיכיאטריים על גבול מחלת הנפש; ושימוש בסמים.
לדברי מקורות ביטחוניים, קצין שהתגלה כי שיקר בבדיקה מזומן לשיחת הבהרה. בשיחה זו עוסקים בנושאים שהכשילו את הבדיקה במטרה לזקק גרסה מוסכמת ומדויקת. אם שוב נמצאה עילה לפסילת המינוי, מכונסת ועדת אי־התאמה בראשות ראש אגף בשב"כ ובהשתתפות נציג של צה"ל בדרגת אלוף משנה. למי שמינויו נפסל שמורה זכות ערעור לוועדה בראשות שופט בדימוס, והוא רשאי להגיע אליה עם עורך דין המתמחה בנושא.
מסוק אפאצ'י של חיל האוויר
צילום: AFP
מומלצים