שתף קטע נבחר

 

חייל הוצא מהארון בסרטון, על חיילות נאסר להיכנס לחדר האוכל. דו"ח הקבילות

6,758 קבילות הוגשו אשתקד, 58% מהן נמצאו מוצדקות. בין הקבילות: נגד התיז דאודורנט על פניו של חייל, לחיילת נאמר "בשביל מה עלית מאתיופיה?" וחייל נדרש לשבת במשך ימים על ספסל. נציב הקבילות נגד קיצור השירות והקיצוץ בכוח אדם: "יוצר בגידה באמון ורדידות"

 

הצגת הדו"ח של נציב קבילות החיילים    (צילום: עידו ארז)

הצגת הדו"ח של נציב קבילות החיילים    (צילום: עידו ארז)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

מפקד שאמר לחיילת "בשביל מה עלית מאתיופיה?", חייל שהושאר במשך שעות לשבת על ספסל, מפקד שקבע על דעת עצמו מכסה לאישורים לגידול זקן ביחידתו וגם איש קבע שריסס דאודורנט על פניו של חייל - אלו רק חלק מאלפי הקבילות שהוגשו בשנה שעברה לנציב קבילות החיילים במשרד הביטחון. מהדו"ח שמתפרסם אחר הצהריים (יום א') עולה כי רוב הקבילות נמצאו מוצדקות.

 

נציב קבילות החיילים, האלוף במיל' יצחק בריק, בחן 6,758 קבילות של חיילים בשנת 2016. מדובר בעלייה של 6% לעומת השנה הקודמת. 58% מהקבילות נמצאו מוצדקות.

  

אלוף במיל' בריק מתח במסיבת עיתונאים לרגל הצגת הדו"ח ביקורת חריפה על השלכות קיצור השירות לחיילי חובה שתיצור מחסור של אלפי חיילים החל מהרבעון הראשון של השנה הבאה, בעקבות שחרורם של ראשוני החיילים שהתגייסו לפרק זמן של 32 חודשים במקום 36 חודשים כבעבר: "קיצור שירות הבנים וקיצוץ כוח האדם במערך התומך לחימה פוגע בצה"ל ובאיכות המשרתים".

 

"היום הטובים ביותר לא נשארים בקבע"

הוא ציין כי הקיצוץ ב-6,000 אנשי קבע בשנים האחרונות בוצע בצורה "נמהרת וחפוזה", שפוגעת במשרתי קבע רבים: "עבודה של שלושה נגדים נאלץ כעת לעשות נגד אחד. זה מתרחש בעיקר בזרוע היבשה, שם הקיצוץ היה רוחבי בניגוד לחילות האוויר והים. הקיצוץ הזה יוצר תסכול, תחושת בגידה באמון, חוסר מוטיבציה ועיגול פינות תוך רדידות - ועד לאי ביצוע המשימות".

 

לדבריו, "אנשי קבע חשים בלבול, לא משוחחים איתם וישנה גם חוסר ודאות בקרב מפקדי הפלוגות. לא מסבירים להם על עתידם. המצב בשטח הוא רע והיום לא נשארים הטובים ביותר. לא מספיק שגדוד מאומן היטב. אם המערך שתומך בו כמו האחזקה והרפואה מתפורר, אז כל המערכת עלולה לקרוס. קיצור השירות עלול עוד להביא לנזק בלתי ישוער. הוא לא הגיוני מבחינה ארגונית ויפגע בחיילים בגלל הגידול בעומס".

 

מנגד, הסבירה ל-ynet קצינה בכירה בצה"ל האמונה על הנושא כי "בחודשים האחרונים התחלנו להציע למשרתי הקבע שירות ארוך ויציב עד לתחנת הפרישה הראשונה בגיל 35. שכר הנגדים עלה סוף סוף בממוצע ב-21%, בנוסף למענקי החתימה החדשים שהוספנו. עברנו למדיניות ניהול שכר וכוח אדם למפקדי היחידות בעצמם, באופן שמעניק גמישות שמחזקת את דרג השטח. מתוך אלפי קיצוצים שנאלצנו לבצע, רק שמונה ערעורים התקבלו והחזרנו אותם לשירות".

 

נושאי הטיפול הבולטים בשנת 2016 היו בין היתר: ירידה במוטיבציה של מפקדים, לוחמות ולוחמים לשרת ב"גדודים המעורבים", גילויי אלימות וגזענות על רקע מיני, מוצא וצבע עור, שינויים בצה"ל הפוגעים בזכויות החיילים כמו פקודת הזקנים וכמובן ענייני רפואה והשפעות קיצוצי כוח האדם בצה"ל. 

 

53.2% מהקבילות הוגשו על-ידי חיילים בשירות חובה, כ-8% על-ידי חיילי מילואים, קצת יותר מ-12% על-ידי חיילים בשירות קבע, 20.5% מהקבילות הוגשו על-ידי מועמדים לשירות ביטחון ואילו יתר הקבילות הוגשו על-ידי אזרחים ופונים בעילום שם. 37% מהקבילות הן על יחסי מפקד-פקוד, 16% על ענייני גיוס לצה"ל, 13% על ענייני רפואה, 6% על תשלומים והיתר על תנאי השירות לפרט, שיבוץ ומגבלות שיבוץ, סדרי שירות המילואים ועוד.

 

מוטיבציה נמוכה של הלוחמים בגדודים המעורבים

בפרק העוסק בגדודים המעורבים ב"מערך הגנת הגבולות" ו"האיסוף הקרבי" - כתב האלוף במיל' בריק כי מרבית הקבילות שהתקבלו הינם בתחום יחסי מפקד-פקוד, ובפרט בנושאים, כגון יחס מתנכל, נּוקשות יתרה, התעלמות מפקדים מתלונות בתחום הפרט ואי-כיבוד הנחיות של גורמי הרפואה ובריאות הנפש.

    

בריק הוסיף כי "משיחותיי עם החיילים ועם המפקדים במהלך בירור הקבילות התרשמתי כי המכנה המשותף לכולם הוא מוטיבציה נמוכה של הלוחמים מיד עם הצבתם בפלוגות ההכשרה, שבסמכות מערך הגנת הגבולות, וכן – פער בין ציפיות הלוחמות לבין המצב הקיים, במהלך ההכשרה, בכלל, ולאחר הצבתן בגדודים המבצעיים, בפרט".

 

לדבריו, "משיחותיי עם המפקדים למדתי כי המוטיבציה הנמוכה היא פועל יוצא של התנהלות פיקודית החורגת מנורמות הפיקוד ומערכי צה"ל, עד כדי אי-עמידת המפקדים במשימה ובתוך כך פגיעתם בפרט. האמור נובע הן מבחירה שגויה של סגל המפקדים שמקצתם נעדר רצון ומוטיבציה לבצע את התפקיד".

 

על שירות החיילות באותן גדודים, כתב נציב הקבילות: ההכשרה בבסיסי האימון החטיבתיים, ולא במסגרת אורגנית אחת - משפיעה ישירות גם על המוטיבציה של החיילות. הן חשות שיכולותיהן נבחנות לעומת יכולותיהם וכישוריהם של החיילים בפלוגות החי"ר (בתחום המקצועי, ברמת הכושר הגופני, באיכות ובלכידות המסגרת הצבאית).

נציב קבילות החיילים, אלוף במיל' יצחק בריק ( צילום: עדן מולדבסקי ,משרד הביטחון) ( צילום: עדן מולדבסקי ,משרד הביטחון)
נציב קבילות החיילים, אלוף במיל' יצחק בריק( צילום: עדן מולדבסקי ,משרד הביטחון)

מדובר צה"ל נמסר בתגובה כי "במהלך חמש השנים האחרונות צה"ל הכפיל פי חמישה את מספר הבנות המשובצות לתפקידי לחימה, וזאת נוכח המוטיבציה הגבוהה בקרב נשים לשרת כלוחמות לצד צורך מבצעי. חשוב להדגיש כי נשים, בניגוד לגברים, משובצות לתפקידי לחימה רק במידה והביעו רצונן לכך. בנוסף, השנה אף נפתחה מכינה ללוחמות המיועדות להשתבץ בגדודים המעורבים ובמהלכה מתבצע תיאום ציפיות לגבי ההכשרה בגדודים ופעילותם המבצעית בשגרה ובחירום".

 

ירידת מוטיבציה להתגייס ליחידות לוחמות

בריק התייחס גם לירידת מוטיבציה של החיילים הלוחמים ושל המיועדים לשירות הביטחון להתגייס ליחידות לוחמות. הוא כתב: "רבים (ונכונים) הם ההסברים לתופעה, הקשורים בכך שהנוער כיום אינדיבידואלי בתפיסותיו. התשובה לשאלת התרומה לכלל אינה ברורה כבעבר, וגם התשובה לגבי שאלת התרומה לחברה דווקא באמצעות שירות קרבי - אף היא אינה ברורה כבעבר".

 

אלוף במיל' בריק פנה לראשי הצבא: "אולם, אל לו, לצה"ל, להסתפק בהסברים אלו. עליו לבדוק אם תהליכים המתרחשים בתוך צה"ל, משפיעים אף הם על המוטיבציה לשירות קרבי. אני סבור שהדבר יכול אף ללמד על שחיקה באמון החיילים במפקדיהם ועל פגיעה במוטיבציה".

 

פקודת הזקנים בצה"ל

נציב קבילות החיילים כתב כי ממועד פרסום ההנחיות החדשות למתן היתרים לגידול זקנים בצה"ל ועד לכתיבת הדו"ח הוא "הוצף" בקבילות בנושא. "כעת, משהתרשמתי לעומק מהסוגיה ומשחלפה לה תקופת 'חֶבלי הלידה', מבקש אני להצביע על הפערים ביישום ההנחיות ועל הבעייתיות המובנית בהנחיות עצמן", הוא כתב.

 

הנציג הביא לדוגמה בפתח הדו"ח שלוש תלונות של חיילים בנושא. חייל בשירות החובה הגיש קבילה, שבה הלין כי מפקד יחידתו ביקש מכל חייליו להתגלח עד לקבלת התשובות לבקשות לגידול הזקן שהגישו, דבר אשר עומד בניגוד לאמור בפקודות הצבא, ולפיו חיילים ייהנו מ"חמת הספק" ויורשו לגדל זקן עד להשלמת ההליך ועד לקבלת תשובה סופית בעניינם.

 

בקבילה אחרת הסביר מפקד גדוד לחייליו כי ימליץ על אישור בקשות לגידול זקן לחיילים דתיים ולבעלי ליקויים רפואיים בלבד, ובכך קבע כלל גורף אשר, כשלעצמו, מנוגד לפקודות המורות להקפיד על בחינה פרטנית של כל בקשה לגופה.

 

בקבילה אחרת נאמר לחייל כי בקשתו, שזה לא מכבר אושרה, נשללה ותיבחן מחדש בשל "הנחיה מלמעלה", ולפיה רק עשרה אחוזים מכל חיילי האגף שבו הוא משרת - יורשו לגדל זקן מאיזושהי סיבה.

 

מדובר צה"ל נמסר כי "הפקודה וההנחיות בנושא הזקנים הופצו והובהרו לכל הקצינים העוסקים בנושא. כל מקרה בו יש חריגה ומובא לידיעת מפקדים מטופל באופן מיידי כך גם במקרים שהוצגו בדוח".

 

העונש: ישיבה על ספסל במשך שעות

חייל בשירות החובה הלין על אופן התנהלות נוקשה של מפקדו, כלהלן: היא כללה השפלה מול חבריו; ענישה בדמות ישיבה על ספסל ביחידה ללא מעש בכל שעות היום ומבלי שיורשה לחבריו לשוחח עמו (למעט בשעות מסוימות) - ענישה שנמשכה למעלה משבועיים; העברת החייל ממחלקתו והנחיה כי ילון במקום אחר, ללא שדאג לו למקום לינה חלופי.

 

במהלך בירור הקבילה טען המפקד כי כאשר התנהלות חייליו לקויה, הוא משוחח עימם בנושא, מעיר להם, נוזף בהם ובמקרים חריגים, ורק כאשר אין השיח מועיל ואין רואים שיפור בהתנהגותם - דורש מהם לשבת על ספסל במחלקה ולחשוב על מעשיהם עד שיגיעו לתובנות הנכונות.

 

בבדיקה קבע הנציב כי נפלו כשלים ערכיים ונורמטיביים בהתנהלות המפקד, וכי המפקד נהג בעניין הקובל שלא על-פי הנורמות הבסיסיות המצופות ממפקד וממשרת קבע בצה"ל. כן התרשם הנציב כי אין מדובר במעשה חד-פעמי, אלא בדפוס התנהלות נוקשה וקבוע.

  

"בשביל מה עלית מאתיופיה?"

חיילת בשירות החובה הלינה כי במהלך שיחה עם מפקדה על עתיד שירותה הצבאי, נוכח חוסר שביעות רצונה מתפקידה ורצונה לעבור לתפקיד אחר, אמר לה מפקדה: "בשביל מה עלית מאתיופיה?". יש לציין כי הדבר נאמר לפני חיילים, והחיילת חשה מושפלת ומובכת מאמירה אומללה זו.

 

במהלך בירור הקבילה עלה כי המפקד ביקש לעודדה ולהעניק לה מוטיבציה להמשך שירותה הצבאי, ולכן התבטא באופן זה. אף שהמפקד הבין את טעותו והתנצל לפני החיילת, העיר לו הנציב בחומרה נוכח הפגיעה בה ובשל התקיפות שלפיה הנציב סבור שיש להתייחס כלפי אמירות כאלה.

 

בתלונה נוספת של חיילת הנמנית עם בני העדה האתיופית נטען כי המפקדת נהגה להתבטא באופן פוגע ומעליב נגדה ודיברה בצורה גסה, בוטה וגזענית. המפקדת המשיכה להתבטא כך חרף בקשת החיילת לחדול מכך; למשל: המפקדת שאלה שאלות חודרניות הקשורות מפורשות לצבע עורה של החיילת ושל חבריה.

 

הנציב בריק סיכם: "בראיית הנציב, אין כל הצדקה להתבטאות פוגעת ומזלזלת כלפי כל חייל, לא כל שכן התבטאות בעלת אופי גזעני; יש להוקיעה מקרבנו ולגנותה באופן שאינו משתמע לשתי פנים, כדי שהתבטאויות אלו לא יישנו".

 

מדובר צה"ל נמסר: "בצה"ל מצופה מכל מפקד בכל דרגה ובכל תפקיד לשמש דוגמה ומופת, הן בהיבט המקצועי והן בטיפול בפרט. כל חריגה מתוחקרת, נבדקת ומטופלת במלוא הרצינות. באשר לסוגיה העוסקת בגילויי גזענות, צה"ל רואה בחומרה רבה כל התנהלות המשקפת גזענות ומגיב באופן נחרץ לכל אירוע מסוג זה. נציין כי בשנתיים האחרונות צה"ל פועל רבות לשילוב יוצאי אתיופיה בצה"ל וכחלק מכך, נסגרו בשנה האחרונה כלל המסגרות המבדלות בצה"ל והוטמעו תכנית העוסקים בערך יסוד כבוד האדם בהכשרות הפיקוד בצה"ל והיחידות השונות".

 

מפקד פלוגה מנע מזון מחיילים

בקבילה אנונימית עלתה טענה על אופן התנהלות מפקד פלוגת המפקדה בגדוד באחת מחטיבות חיל הרגלים: הוא מנע מכמה חיילות אשר שהו בבסיס להיכנס לחדר האוכל של הגדוד, שבו הן סועדות כדרך קבע.

 

מפקד הפלוגה הודיע לחיילות כי עליהן להסתפק במנות מזון קרות. לדבריו, הדבר נעשה באישור גורמי הפיקוד הבכירים בחטיבה ובגדוד. בהמשך לדבריו, חלק

ניכר מהן עזבו את אזור חדר האוכל בכעס בטרם סעדו את ארוחת הצהריים.

 

נציב הקבילות כתב בדו"ח כי המפקד צריך לתת מענה ראוי לכל החיילים אשר באחריותו ברגע מסוים, גם אם אינם כפופים לו פיקודית. כמו כן הוא צריך להראות רגישות לבעיותיהם ולצורכיהם, ובכללם - תנאי מחיה ומזון, שהם זכויות יסוד של כל חייל וחיילת.

 

התזת דאודורנט על חייל

חייל הלין על שנגד המשרת עמו ביחידה ריסס דאודורנט על פניו מטווח קצר ביותר ועל שהנגד המשיך לנהוג כלפיו בתוקפנות מילולית מייד לאחר האירוע משעימת אותו עם הדברים.

 

מהעדויות שנגבו בנציבות עלה כי באירוע המדובר שוחח הנגד הנקבל עם חייל נוסף בחדר תדריכים. בשלב מסוים התערב הקובל בשיחה, ובתגובה על התערבותו התיז הנגד הנקבל לעיניו תכשיר דאודורנט ממכל תרסיס שהחזיק בידו עוד קודם. החייל שהתלונן יצא מהחדר והלך לשטוף את פניו. בחלוף כמה דקות שב לחדר התדריכים, התבטא באופן שאינו ראוי כלפי הנגד הנקבל, ובעת דין ודברים ביניהם, הם התבטאו באופן אלים זה כלפי זה.

 

הנציב ציין כי, בראייתו, מצופה ממפקד להקפיד על איפוק כלפי חייליו, ולהימנע מכל מגע פיזי מיותר עם חיילים. כן הדגיש שאין לפעול באלימות של מפקדים

כלפי פקודיהם מכל סוג שהוא, מילולית או פיזית, והיא אסורה בתכלית.

 

גרימת עוול ומבוכה לחייל על ידי מפקד

אח של חייל בשירות החובה הלין כי לקראת סיום הכשרה צבאית שהשתתף בה כחניך, הקרינו גורמי הפיקוד לפני כל החיילים סרטון שנועד, לכאורה, להצחיקם ולרומם את רוחם לקראת הסיום. אולם, בקטע מן הסרטון מתרחשת נשיקה בין שני גברים בתא כלא וברגע הנשיקה התפרסה על כל המסך תמונת החייל. הרמיזה הייתה חד-משמעית לנטייתו המינית. הדבר נעשה ללא רשות החייל וללא ידיעתו מראש, וחמור מכך הסרטון הוקרן לפני כל חיילי המחלקה. משום כך כבש החייל פניו בקרקע מרוב בושה ומבוכה.

 

בעקבות הגשת הקבילה נערך בירור מדוקדק מול גורמי הפיקוד האחראים לאירוע. הם טענו כי הצגת סרטון הומוריסטי הנוגע לכל משתתפי הקורס הוא מסורת ונועד לעודד את רוח החיילים בהלצות למיניהם. מאחר שלא עלה על דעת המפקדים רעיון עבור אותו חייל, בחרו להשתמש בקטע מסרטון ישן. כן הוסיפו כי לא הכירו את נסיבותיו האישיות של החייל, ולא התכוונו "להוציאו מהארון" או לפגוע בו.

 

הנציב קבע שהעיסוק הפומבי והמפורש של מפקדי החניך בנטייתו המינית בקורס צבאי, ללא אישורו לכך - הוא אירוע משפיל ומביא למשבר אמון חריף כלפי גורמי הפיקוד, האמונים על שמירת זכויותיו ועל הגנתו מפני התנכלויות למיניהן, לרבות על רקע נטייה מינית.

 

עם סיום הליך הקבילה התנצלו גורמי הפיקוד לפני החייל על העוול שנגרם לו. נוסף על כך, מפקד בית הספר הורה לתחקר בקרב הסגל הפיקודי המדגיש את ערכי כבוד האדם והורה לחדול ממסורת זו של הקרנת הסרטון. חרף הצעדים הללו העיר הנציב במכתב אישי למפקד האחראי למחדל זה.

 

בנושא הרחבת תפקידי הלחימה לבנות הביע אלוף במיל' בריק, בעל רקורד עשיר כקצין שריון בכיר במלחמות צה"ל, תמיכה במיזם הטנקיסטיות החדש שנבחן בצבא: "החיילות כיום עושות תפקידים מדהימים בגלל המוטיבציה הגבוהה שלהן עם איכויות שעולות לפעמים על החיילים. הרי מי מדריך היום את הלוחמים בבית הספר לשריון ובקורס מ"כים, אם לא מדריכות? אין בעיה שישרתו כצוות אורגני בטנק, במשימות בט"ש. הרי לא מדברים על כניסה למלחמה בסוריה. אני בעד".

 

הוא מנה ליקויים גם במערך הרפואה בצה"ל והתריע כי כבר בקרוב יורגש מחסור במילוי של תקני עשרות רופאים צבאיים. באופן פרטני, בריק ציין כי הקבילות שבחן לא פסחו גם על בכירים בצבא: "בהמלצתי החליט אלוף בצה"ל להדיח סגן אלוף מיחידה עורפית מתפקידו, לאחר שהתעמר בפקודיו שחשו מושפלים, והוא עבר לתפקיד מטה. הוא לא עבר על שום פקודה, אבל הוא לא ראוי לפקד יותר".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דובר צה"ל
6,578 קבילות ב-2016
צילום: דובר צה"ל
מומלצים