מושלי מדינות בארה"ב נגד טראמפ: "מחויבים להסכם פריז"
התנגדות להחלטת נשיא ארה"ב לנטוש את המאבק בהתחממות הגלובלית. שלושה מושלים, 39 ראשי ערים, יותר מ-80 נשיאי אוניברסיטאות ו-100 חברות מסחריות הכריזו כי ימשיכו להיות מחויבים להסכם פריז. הקבוצה מגבשת תוכנית מסודרת ומנהלת מו"מ עם האו"ם שיכיר בה
ניסיון אמריקני פנימי לגבש גוש חוסם נגד החלטת נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ אמש להוציא את ארה"ב מהסכם האקלים העולמי. קבוצה שכוללת שלושה מושלים, 30 ראשי ערים, יותר מ-80 נשיאי אוניברסיטאות ויותר מ-100 חברות מסחריות פועלת להגשת תוכנית לאו"ם ובה התחייבות לעמוד במכסת פליטת גזי החממה לפי הסכם פריז.
הפחמן - והזיהום: זה ההסכם שטראמפ נטש
ענקיות הטכנולוגיה: "נמשיך לדאוג לסביבה"
מדובר במושלי מדינות קליפורניה, וושינגטון וניו יורק. לפי הערכות, מושלים נוספים צפויים להצטרף ליוזמה. שלוש המדינות מייצרות יותר מחמישית מהתוצר הגולמי ואחראיות על כ-10% מפליטת הפחמן של ארה"ב.
ב"ניו יורק טיימס" דווח כי הקבוצה, שעדיין לא קוראת לעצמה בשם, מנהלת מו"מ עם האו"ם כדי שיקבל את תוכניתה ויכיר בה. מייקל בלומברג, לשעבר ראש העיר ניו יורק שמתווך בין אותם גופים ומדינות לבין האו"ם, אמר: "אנחנו נעשה כל מה שאמריקה הייתה עושה אם היא הייתה נשארת מחויבת".
לדבריו, המדינות והערים שימשיכו עם המדיניות של הסכם פריז יוכלו לעמוד ואפילו לשפר את ההתחייבויות של הממשל הקודם להפחית את פליטת גז החממה ב-26 אחוזים עד שנת 2025, לעומת רמה פליטת הגזים בשנת 2005.
מושל ניו יורק אנדרו קומו אמר כי "להחלטה הפזיזה של טראמפ יהיו השלכות הרסניות על כדור הארץ". הוא האשים את הנשיא האמריקני בכך שחדל מלהנהיג את העולם. "מדינת ניו יורק מחויבת לעמוד בסטנדרטים שנקבעו בהסכם פריז, ללא קשר למעשים חסרי האחריות של הממשל".
מושל מדינת וושינגטון ג'יי אינסלי הוסיף כי "בעוד שמעשיו של הנשיא הם בושה למאמצים הנדרשים כדי לשמור על כדור הארץ לטובת בנינו ונכדינו, המדינות ממשיכות וימשיכו לטפל בנושאים הללו".
המושלים אמרו כי הברית תפעל כדי לתמוך ולחזק תוכניות קיימות לשיפור האקלים, לקדם את שיתוף המידע ושיטות העבודה העדיפות, וכדי ליישם תוכניות חדשות במטרה להפחית את פליטת הפחמן בכל מגזרי המשק.
טראמפ טען אמש כי הוא פועל במטרה למלא את חובתו להגן על אמריקה ואזרחיה. "נתחיל מו"מ מחודש להסכם אחר, שיתאים לעובדים ולמשלמי המסים", אמר הנשיא האמריקני. "ננסה להגיע לעסקה אחרת ואם נצליח זה טוב". טראמפ אמר כי "ניתן להגיע להסכם חדש. הגיע הזמן לשים את יאנגסטאון באוהיו, דטרויט במישיגן ופיטסבורג בפנסילבניה לפני פריז, צרפת". הוא הוסיף ואמר: "נבחרתי לייצג את אזרחי פיטסבורג, לא את פריז".
ממשלות איטליה, צרפת וגרמניה פרסמו אמש הצהרה משותפת, שבה נאמר כי המדינות מצרות על ההחלטה של טראמפ. בהודעה נמסר כי שלוש המדינות מאמינות "שאי אפשר לנהל מגעים מחודשים על תוכן ההסכם. נתמוך במדינות מתפתחות כדי לסייע להן לעמוד ביעדי ההסכם".
מטעמה של קנצלרית גרמניה אנגלה מרקל, שלא הסתירה את אכזבה מטראמפ בימים האחרונים, נמסר שהיא תמשיך לעבוד כדי "לשמור על כדור הארץ". במפלגה הסוציאל-דמוקרטית בגרמניה, שחברה בקואליציה של מרקל, אמרו: "בארצם של בני החורין ומולדתם של האמיצים (מתוך המנון ארה"ב) סותרים את עקרונותיהם ולכן מתנגדים לקונצנזוס הבינלאומי".
באיחוד האירופי אמרו אמש שההחלטה של טראמפ היא "יום עצוב לקהילה הבינלאומית". מיגל אריאס קנט, נציב האקלים של האיחוד האירופי, אמר כי הגוש האירופי "מצר על ההחלטה החד צדדית של ממשל טראמפ" והוסיף כי מי שנשאר בהסכם "נמצא בצד הנכון של ההיסטוריה". בתגובה ראשונה באו"ם להחלטה אמר דוברו של המזכ"ל אנטוניו גוטרש שההחלטה האמריקנית היא "אכזבה גדולה", וחיוני שנשיא ארה"ב יגלה מנהיגות גם בנושאי סביבה.