איראן נשארת בגבולות הסכם הגרעין - אבל מתקרבת לקצה
לפי דו"ח חדש של הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית, מלאי המים הכבדים של איראן מתקרב לגבול שהוסכם בין טהרן למעצמות העולם בהסכם הגרעין לפני שנתיים. עם זאת, מלאי האורניום המועשר נמצא ברמה נמוכה
איראן נותרה בגבולות שהוטלו על הפעילות הגרעינית שלה ב-2015 בעקבות הסכם הגרעין עם מעצמות העולם, אך בכל זאת כמעט פורצת את תקרת המלאי של כימיקל אחד, כך לפי דו"ח רבעוני של סוכנות האו"ם לאנרגיה אטומית שפורסם היום (ו'). מדובר בדו"ח השני שפורסם מאז השבעתו של נשיא ארה"ב, דונלד טראמפ, שתקף בחריפות את ההסכם בין איראן למעצמות וכינה אותו "העסקה הגרועה ביותר שאי פעם דנו בה", וכן הצהיר לא פעם כי טהרן היא אויבת העולם.
נכון לתאריך 27 במאי, לפי הדו"ח של הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית, המלאי האיראני של אורניום מועשר ברמה נמוכה עמד על 79.8 קילוגרמים – הרבה מתחת לתקרה של 202.8 קילוגרמים שהוצבה במסגרת הסכם הגרעין – וכן רמת ההעשרה לא עברה את סף ה-3.67%.
"הכול מתנהל בצורה חלקה בשלב הזה", הבהיר דיפלומט בכיר בנוגע לעמידה האיראנית במגבלות שהוטלו עליה.
השגת מספיק אורניום מועשר או פלוטוניום היא למעשה המשוכה הגדולה ביותר של איראן לקראת ייצור נשק גרעיני. ההסכם שהושג ב-2015 נועד להאריך את הזמן שאיראן תהיה זקוקה לו כדי לבנות פצצה אטומית. רמת ההעשרה הדרושה לאורניום כדי לשמש ליצירת נשק גרעיני היא 90%.
אך מלאי המים הכבדים של איראן – חומר כימי המנוצל בכורים גרעיניים שיכולים לייצר פלוטוניום – הגיעה ל-128.2 טונות, שזה קרוב למדי לגבול ה-130 טונות שהושג בהסכם הבינלאומי, כך לפי הדו"ח החדש. איראן בנתה כור מסוג זה אך הליבה שלו הוסרה במסגרת ההסכם והוא כעת מעוצב מחדש.
איראן כבר חרגה מהכמויות המוסכמות פעמיים מאז נכנסו לתוקף סעיפי ההסכם, ובשל כך הביעה הסוכנות לאנרגיה אטומית (סבא"א) "דאגות" בפני מעצמות העולם, שגררו נזיפות וגינויים מצד וושינגטון והמערב. לפי ההסכם, על איראן למכור כל עודפים שנותרו לקונה זר, ובינתיים מעבירה איראן את החומרים לעומאן עד שיימצא קונה.
הכור הגרעיני בבושהר
צילום: EPA
מומלצים