שתף קטע נבחר

 

חזר לה הביטחון. נאום הבחירות של תרזה מיי

ראש ממשלת בריטניה יודעת שפיגועים נוטים להיטיב עם הימין ודבריה היום - ארבעה ימים לפני הבחירות - לא היו רק נאום של ראש מדינה שהוכתה בטרור, אלא נאום בחירות לכל דבר על רקע צניחתה בסקרים. היא הבטיחה לנקוט צעדים קשים נגד האיסלאם הקיצוני, אבל יריבה מהשמאל קורבין מזכיר לה שהיא זאת שקיצצה בתקציב שירותי הביטחון. לונדון: המשטרה עצרה 12 חשודים

 

מיי הבטיחה לנקוט ביד קשה נגד האיסלאם הקיצוני

מיי הבטיחה לנקוט ביד קשה נגד האיסלאם הקיצוני

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

"היינו יותר מדי סבלניים וסובלניים כלפי האיסלאם הקיצוני כאן. הגיע הזמן להסיר את הכפפות, להכות באיסלאם הקיצוני ולהעביר מסר ברור ותקיף - אין לכם מקום אצלנו, בבריטניה", כך אמר הבוקר (יום א') בזעם נור מהרי, מוסלמי תושב לונדון. והוא לא היה היחיד.

 

עוד חדשות מעניינות מהעולם בדף הפייסבוק של דסק החוץ

 

לונדון התעוררה הבוקר למציאות שמתחילה להיות מוכרת יותר ויותר: מתקפת טרור שלישית בתוך פחות משלושה חודשים בבריטניה - הפעם מתקפה משולבת בגשר לונדון ובבורו מרקט הסמוך לו. שבעה בני אדם נרצחו עד כה במתקפה ובחמישה בתי חולים שונים בבירה נלחמים על חייהם של פצועים נוספים. סך הכול עומד מניין הפצועים על 48 בני אדם. לפי התקשורת הבריטית, המשטרה עצרה 12 בני אדם בחשד למעורבות בתכנון ובהוצאה לפועל של מתקפת הטרור בלונדון. החשודים נעצרו בשכונות במזרח לונדון, הנחשבות למעוז של האיסלאם הרדיקלי בבריטניה. מאחת השכונות, ברקינג, יצאו בשנים האחרונות כמה עשרות אזרחים בריטים לסוריה ולעיראק, שם הצטרפו לשורות "המדינה האיסלאמית (דאעש).

 

ראש ממשלת בריטניה תרזה מיי מחוץ למעונה הרשמי ברחוב דאונינג 10, לונדון. מאחוריה: חתול הבית לארי (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
ראש ממשלת בריטניה תרזה מיי מחוץ למעונה הרשמי ברחוב דאונינג 10, לונדון. מאחוריה: חתול הבית לארי(צילום: רויטרס)

לא ברור אם מתקפת הטרור הלילה קשורה לפיגוע ההתאבדות לפני עשרה ימים במנצ'סטר. בזמן שהמתקפה בלונדון נחשבת למתקפה שבוצעה באמצעים יחסים פשוטים ובסיסיים, פיגוע ההתאבדות במנצ'סטר בתום הופעתה של הזמרת האמריקנית אריאנה גרנדה בוצע באמצעים מתוחכמים והצריך ידע וסיוע בהכנת חומרי נפץ.

 

אף שמדובר בתזכורת נוספת לנוכחותם הפעילה של פעילי טרור על אדמת בריטניה, לונדון מסרבת לעכל שגם היא הצטרפה לשורה של בירות אחרות באירופה, שהפכו יעדים למתקפת טרור. התחושות הבוקר בבירה הבריטית נעו בין זעם כלפי האיסלאם הקיצוני לבין זעם כלפי הדת - כל דת. “אפשר להאשים את האיסלאם הקיצוני בפיגועי הטרור המזוויעים, אבל צריך גם לומר בקול ברור כי דת, כל דת, היא גורם ראשי למלחמות, סכסוכים ומעשי רצח בין בני אדם. עד שלא ניפטר מההגדרות הדתיות הללו, חיינו לא יהיו שלווים", כך אמר דן אוקי, תושב לונדון. לדעתו הצטרפו רבים ברשתות החברתיות, שהעלו מם ובו איור של פס המכסה את סמלי שלוש הדתות המונותאיסטיות.

 

מלחמת הדתות

בריטניה היא לא מדינה דתית ולונדון, בירתה, נחשבת למעוז ליברלי, אתאיסטי ומשוחרר מהגדרות של דת. רבים כאן רואים במאבק בין ארגוני הטרור האיסלאמי לבין המערב עוד ביטוי של המאבק בין הדתות.

 

שתי התגובות הללו מבטאות לא רק את חוסר ההסכמה בין תושבי לונדון אלא מייצגות במידה רבה את שני הקצוות הפוליטיים. בעוד ארבעה ימים יילכו תושבי בריטניה לקלפי, להצביע בבחירות הכלליות לפרלמנט. בראש מחנה הימין-השמרני עומדת תרזה מיי, ראש הממשלה ומי שנחשבת כאן ל"גברת ביטחון", הנלחמת ללא פשרות בטרור. בראש השמאל-הליברלי עומד ג'רמי קורבין מהלייבור, שכבר מתח בעבר קו מקשר בין מעורבותה של בריטניה במלחמות בסוריה ובעיראק לבין הסימון של לונדון על ידי הארגונים הללו כיעד למתקפות טרור.

 

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)
אתמול בלילה קורבין כבר נשמע יותר ממלכתי: הוא גינה את המתקפה הנפשעת, לדבריו, שיבח את עבודתם של השוטרים וצוותי ההצלה וקרא לתושבים להיות מאוחדים ולהמשיך בחייהם. "אנו צריכים צוות משטרה גדול יותר, אבל גם צוות מודיעין יעיל יותרֿ", שיגר קורבין עקיצה לעברה של מיי, שהייתה לא מזמן שרת הפנים וביטחון הפנים בממשלתו של דיוויד קמרון, וקהילות המודיעין היו תחת פיקודה. מיי הייתה גם מי שקיצצה בכוח השיטור של בריטניה ותחת משמרתה התבצעו קיצוצים נרחבים אחרים, המעוררים תרעומת רבה בבריטניה על רקע פיגועי הטרור האחרונים.

 

"מספיק זה מספיק"

באופן כללי, פיגועי טרור נוטים להיטיב עם מפלגות הימין. מיי יודעת זאת היטב. נאומה בצהריים מחוץ למעונה הרשמי ברחוב דאונינג 10 בלונדון, לא היה רק נאום של ראש מדינה שהוכתה במתקפת טרור. הוא היה נאום בחירות לכל דבר. דבריה התקיפים של מיי הדהדו היטב לא רק ברחבי לונדון, אלא בבריטניה כולה. מיי אמרה "זה לא יכול להימשך כך" ו"מספיק זה מספיק" - שתי אמירות שנועדו לשחרר קיטור - היא גם קראה לנקוט עמדה תקיפה יותר נגד ההסתה לאיסלאם הקיצוני, המתבצעת על אדמת בריטניה.

 

מיי הזכירה את הצורך להטיל פיקוח הדוק יותר על רשת האינטרנט, על מנת לעלות מבעוד מועד על הסתות ברשת. זה לא היה מקרי: מיי היא זו שיזמה את החוק המאפשר לרשויות הביטחון בבריטניה לדרוש מספקיות האינטרנט את היסטוריית הגלישה של כל תושב בריטי. היא גם הזכירה את "הסובלנות הרבה מדי", לדבריה, שגילו הרשויות כלפי קיצוניים על אדמת בריטניה. כך למעשה הבטיחה מיי לבוחריה כי תטפל ביד קשה באיסלאם הקיצוני הפורח על אדמת בריטניה.

 

 (צילום: gettyimages) (צילום: gettyimages)
(צילום: gettyimages)
ראש הממשלה הבריטית אמנם שכחה להזכיר כי הסובלנות שהתגלתה כלפי קיצוניים הייתה גם במשמרת שלה, כשרת הפנים וביטחון הפנים, אבל הדברים הנחושים שיצאו מפיה של גברת ביטחון היו מיועדים לנעום לאוזניהם של רבים בבריטניה, שטרם החליטו למי יצביעו ביום חמישי הקרוב. הדברים התקיפים של מיי, המצטיינת ביכולת רטורית מרשימה, אמורים לספק לקולות המתנדנדים את הביטחון שלו הם זקוקים. מתקפת הטרור הלילה אמורה להיטיב עם מצבה של מיי בסקרים. ציניקנים אף מנבאים כי המתקפה הזו תציל את מיי מכישלון, אחרי שמפלגתה איבדה גובה רב בסקרים בשבועות האחרונים.

 

המבחן הגדול של קורבין

מנגד, הימים הקרובים יהיו המבחן הגדול של קורבין. מנהיג הלייבור, שדעותיו נטועות בשמאל הקיצוני, כבר הסתבך בעבר עם שלל התבטאויות שערורייתיות ועם הזדהות עם ארגוני טרור ועם גורמים איסלאמיים קיצוניים. קורבין הוא לא הבחירה הטבעית עבור אזרחים שמבקשים יד חזקה ומלחמה עיקשת בטרור. על כן, יועצי הקמפיין שלו צפויים לנצל את מתקפת הטרור על מנת לפתוח במתקפה נגד מיי על שלא עשתה מספיק כדי למגר את הטרור כשהייתה השרה האמונה על כך.

 

בנוסף, לאורך כל שבועות הקמפיין, תקף קורבין את מיי על מדיניות הקיצוצים הנרחבת שהיא מבקשת להוציא לפועל בשירותים החברתיים. מחר, כשקמפיין הבחירות יתחדש, יתקוף מנהיג הלייבור את ראש הממשלה על הקיצוצים שהיא עשתה בכוח השיטור ובזרועות הביטחון וגם במערכת הבריאות, שצריכה עתה להגיש סיוע לפצועי מתקפת הטרור.

 

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

אולי הגישה הממלכתית תעזור לו. מנהיג הלייבור ג'רמי קורבין (צילום: AP) (צילום: AP)
אולי הגישה הממלכתית תעזור לו. מנהיג הלייבור ג'רמי קורבין(צילום: AP)

קורבין יודע כי הוא לא יכול לרכוב על הטיקט של "מר ביטחון" כי הוא לא מזוהה כך עם הציבור. אבל הוא ינסה לנצל את החורים הרבים שנפערו ברשת הביטחון של מיי כדי לחמוק דרכם פנימה, לחשוף את ערוותה של המפלגה השמרנית ולהציע לבוחר הבריטי שינוי. הוא ימשיך לעסוק בנושא החברתי, שבו יש למפלגתו יתרון תדמיתי רב, ויחבר קו בין ההשקעות בתקציבים חברתיים ובין הידוק הביטחון.

 

בהתחשב בתחושת המיאוס הכוללת שיש בבריטניה כלפי המערכת הפוליטית והמצב הביטחוני, קורבין יכול לזכות בנקודות חשובות מאוד אם יקפיד להתנהל נכון.

 

למיי, כאמור, יש הזדמנות להציל את הקמפיין שלה, המדשדש בשבועות האחרונים. היא ודאי תמשיך לשאת נאומים תקיפים נגד ארגוני הטרור, תזהיר מפני כניסתם של מחבלים נוספים לבריטניה ותדגיש את חשיבות "הגבולות הבטוחים". “הגבולות הבטוחים" הוא שם קוד למשא ומתן הקשוח שמיי מבקשת לנהל מול האיחוד האירופי על פרישתה של בריטניה מהאיחוד (הברקזיט).

 

הברקזיט, שטלטל את בריטניה בשנה שעברה, ישוב השבוע לעניינים, הפעם בתפקיד אורח בדיון על המאבק בטרור. השאלה הגדולה היא אם האזרחים הבריטים יבטאו את תחושת המיאוס שלהם מהמצב באמצעות הצבעת אי אמון במיי, או שמא הם יבקשו להתכסות בשמיכת ביטחון, שהגברת הקשוחה מבטיחה לספק להם. התשובה לשאלה הזו תינתן ביום שישי הקרוב, עת יפרסמו את תוצאות הבחירות. עד אז לונדון תמשיך ללקק את פצעיה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
תרזה מיי, היום בלונדון
צילום: AFP
מומלצים