הנקמה הערבית באל-ג'זירה
מאחורי המצור: הרשת הקטארית משדרת לעשרות מיליונים כבר 20 שנה את המתיחות בעולם הערבי - ולפעמים גם מייצרת אותה. "הם מקדמים את מזימותיהם של ארגוני טרור", טענו בסעודיה על הרשת שמרתיחה אותם כבר שנים, וסגרו את משרדיהם כחלק מניתוק היחסים עם קטאר
אתמול (ב') פתחו סעודיה, מצרים, איחוד האמירויות, בחריין, תימן ולוב במהלך של בידודה של קטאר מהים, האוויר והיבשה. אבל גם במישור התקשורתי מתחילות מדינות ערב להחרים את הנסיכות הקטנטנה, וסעודיה הודיעה כי היא סוגרת את משרדי רשת "אל-ג'זירה" הקטארית והפופולרית בשטחה. הרשת, שבסיסה בדוחא וזה יותר מ-20 שנה מציבה את קטאר והאינטרסים שלה בראש התקשורת העולמית ומשדרת לעולם את המתיחות בעולם הערבי, נחשבת בין היתר כתומכת בארגון "אחים המוסלמים", שהוגדר בלא מעט מדינות ערביות כארגון טרור. הערוץ הוא למעשה המותג החזק ביותר שיש לנסיכות הקטארית להציע לעולם.
משרד התרבות והתקשורת הסעודי הוא שהחליט לסגור את משרדי אל-ג'זירה בממלכה על רקע המשבר הענק שהולך ומתפתח – שככל הנראה תוכנן בקרב העולם הערבי זה תקופה ארוכה. בהודעה של סוכנות הידיעות הרשמית בממלכה נמסר כי רישיונה של הרשת לפעול במדינה נשלל כתגובה ל"קידום מזימותיהם של ארגוני טרור" על ידי אל-ג'זירה וכן תמיכה בכוחות המורדים החותים בתימן, שבהם נלחם צבא סעודיה זה כשנתיים.
מבלי להרחיב מעבר לכך, עוד נמסר מממשלת סעודיה כי אל-ג'זירה "מנסה לפצל את שורות סעודיה". זה שנים שריאד מתנגדת, בלשון המעטה, לדיווחיה של הרשת וביקורתה כלפי הממשל הסעודי, אך אנשי אל-ג'זירה מצדם טענו תמיד כי הם גוף תקשורת עצמאי שנותן מקום לכל הקולות השונים בעולם הערבי.
מיום הקמתה של רשת אל-ג'זירה ב-1996 היא מסעירה את העולם הערבי והמערבי וגורמת למשברים דיפלומטיים בין מדינות – ובעיקר חושפת כי העולם הערבי הוא בהחלט לא מקשה אחת. הערוץ הקטארי הוא כלי התקשורת החזק ביותר בעולם הערבי ופונה לעשרות מיליונים ברחבי העולם; לאורך שנים הוא מתפאר בסיסמה "הדעה והדעה אחרת", כאילו הוא מבשר בואה של הדמוקרטיה למזרח התיכון.
אבל הערוץ שהעז לשבור את הסכר ולראיין אפילו בכירים ישראלים כבר מזמן אינו נייטרלי, אם אי פעם היה. מאז תחילת האביב הערבי הוא נוקט עמדה ברורה, ורבים מייחסים לו את הפלת מובארק במצרים והרודן בן-עלי בתוניסיה. בשידוריו עודד את ההמונים לצאת לרחובות ולהפיל את המשטרים.
אל-ג'זירה נחשבת להיפך הגמור של הערוצים הממסדיים של השליטים במדינות ערב, שבמשך עשרות שנים התגייסו לסקר את מה שנוח ויקדם את האינטרסים של השליט וסביבתו. סעודיה אף הקימה בתגובה לכך את רשת "אל-ערביה".
הערוץ הוקם מתוך רצון ליצור טלוויזיה בסגנון CNN במזרת התיכון שיהפוך את קטאר לשם דבר בעולם הערבי ובעולם בכלל; ערוץ שיהווה חלופה לתקשורת הבינלאומית במערב וגם לאמצעי התקשורת המגויסים באזור.
אחת התקופות הסוערות ביותר של הערוץ הייתה סביב שנת 2003, במהלך מלחמת המפרץ השנייה שהובילו ארצות הברית ובריטניה נגד משטרו של סדאם חוסיין בעיראק. המלחמה זכתה לתמיכה של חלק נכבד ממדינות ערב וממדינות המפרץ, בדומה למה שאירע במלחמת המפרץ הראשונה ב-1990 כאשר עיראק פלשה לכוויית. אל-ג'זירה, בניגוד להלך הרוח הכללי, סירבה להצטרף למאמץ המלחמתי ומתחה ביקורת על המבצע להפלתו של סדאם ועל מדינות ערב שלקחו בו חלק.
ללא ספק תור הזהב של הערוץ הגיע בשנת 2011 – בתקופת "האביב הערבי". הערוץ הקטארי היה שם ובגדול. הוא ליווה מקרוב את מה שהוא כינה "מהפכת היסמין" בתוניסיה נגד הנשיא המודח, זין אל-עבאדין בן עלי – התקוממות שהחלה בירקן בשם מוחמד בועזיזי שהצית את עצמו אחרי שהחרימו לו את הדוכן. אך נראה שהשיא הגיע אחרי 25 בינואר, תחילת המחאה נגד משטרו של חוסני מובארק במהלך יום המשטרה.
במצרים נחשבת אל-ג'זירה, שעיתונאיה אף הועמדו שם למשפט, שנואה במיוחד. שם טוענים בין השאר כי הערוץ נהפך לשופר של ארגון "המדינה האיסלאמית" ומסקר את ההתפתחויות שם לטובתו.
פורסם לראשונה 05/06/2017 23:30
מגורשים מסעודיה. רשת אל-ג'זירה
צילום: AFP
מומלצים