שתף קטע נבחר

 

המלצות לצמצום הזנות: ענישת צרכנים וטיפול בקטינים

צרכני זנות יוזהרו בפעם הראשונה שייתפסו וייקנסו בפעם השנייה. בפעם השלישית יחויבו להשתתף בסדנה על משמעותה של זנות. אלו חלק מהמלצות משרד הרווחה, שכוללות גם סל סיוע לעוסקות בזנות בדגש על בני נוער

סיוע לנשים בזנות והטלת קנסות על צרכני זנות - אלו חלק מההמלצות שפרסם אמש (יום ב') משרד העבודה והרווחה, במסגרת תוכנית חומש לצמצום הזנות בישראל.

 

המלצה חשובה של המשרד קובעת כי צרכני זנות שייתפסו בפעם הראשונה יוזהרו, או לחילופין ישלמו קנס, ובפעם השנייה ישלמו כפל קנס. על פי ההצעה, מדובר יהיה בהליך מנהלי בשתי הפעמים הראשונות של צריכת זנות אם לא נלוות לה עבירות אחרות כמו אלימות, סחר בנשים או סחר בסמים. המשמעות: לא תהיה הפללה וכספי הקנסות ינותבו למטרות חינוך ושיקום.  

(אילוסטרציה) (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(אילוסטרציה)(צילום: AFP)
על פי ההמלצה, כאשר צרכן זנות ייתפס בפעם השלישית, הוא יופנה ליחידת הסדר תיק מותנה בשירות המבחן. בשלב זה הוא יחויב לבצע עבודות שירות לתועלת הציבור, וכן להשתתף בסדנה קצרת מועד כדי ללמוד על משמעותה של צריכת זנות והשלכותיה. אי עמידה בתנאי זה יגרור העברה להליך פלילי.

 

צרכן זנות שנתפס בפעם הרביעית - יוגש נגדו כתב אישום ובמסגרת ההליך המשפטי, כמו בכל הליך פלילי, ניתן יהיה להפנותו לשירות המבחן לתסקיר, לצורך אבחון ובחינת התאמתו להשתלבות בטיפול.

 

המלצות משרד הרווחה גובשו לאור תוצאות מחקר נרחב שארך ארבע שנים בקרב אוכלוסייה בזנות, ולאור ההשלכות הצפויות של חקיקת איסור צריכת זנות בישראל. על פי התוכנית לטיפול בקטינים ובצעירים בזנות, צפוי המשרד להגדיל את האוכלוסייה המטופלת פי שלושה, מכ-340 כיום ועד לכ-970 תוך כשנתיים.

 

התוכנית כוללת הרחבה של שירותים שניתנים כיום לנוער ולצעירים בזנות כגון: דירת חירום לבני נוער; הוסטל שיקומי לבני נוער וצעירים, מרחבים פתוחים שיעניקו שירותי מקלחת חמה, ארוחה, שירותי בריאות ראשוניים; מרכז יום לצעירים/ות להגברת מיומנויות חיים בסיסיות; הוסטל שיקומי לבני נוער טרנסג'נדרי.

 

עוד כוללות ההמלצות שיקום וסיוע כלכלי: התמודדות עם חובות, הכשרה מקצועית, לימודים, השמה בתעסוקה, זכאות לקצבאות קיום, סיוע בהחזר חובות ומיצוי זכויות וסיוע משפטי. כמו גם הקמת דירת חירום לאוכלוסייה טרנסית בזנות; דירת חירום עם מענים פסיכיאטריים מובנים לנשים בזנות עם תחלואה כפולה (סמים ובריאות נפש); דירות שיקום/ מעבר בקהילה לאימהות בזנות וילדיהן; טיפול פרטני וקבוצתי לגברים בזנות; מרכזי איתור לנשים בזנות דיסקרטית תחת קורת גג ובאינטרנט. כמו כן ממליצים להגדיל את סל הסיוע למשוקמות בגובה של עד 10,000 שקל.  

 

רק 11% מנשים בזנות מטופלות כיום בעזרת שירות ממשלתי

אתמול דחתה ועדת השרים לענייני חקיקה דיון בהצעת חוק של ח"כ עליזה לביא (יש עתיד) הקובעת כי לקוחות של תעשיית הזנות יופללו ויישלחו לעונשי מאסר. על פי הסיכום בוועדה, הדיון בהצעה נדחה עד להגשת מסקנותיה של הוועדה הבינמשרדית שעל פי ההערכות צפויות לכלול חקיקה ברוח דומה.

 

מעיקרי תוצאות הסקר שערך משרד הרווחה בין השנים 2016-2012, עולה כי בישראל כ-12 אלף אנשים בזנות, מהם 85% נשים, 5% גברים וכ-10% קטינות. מקרב הנשים: 452 טרנסג'נדריות, מחציתן בזנות רחוב. רק 7% מהנשים בזנות נמצאות בזנות רחוב. זירת הזנות המרכזית תחת קורת גג (50% בדירות דיסקרטיות, 16.3% שירותי עיסוי, 11% שירותי ליווי ו-9.8% בחשפנות). 62% מהנשים בזנות הן אימהות לילדים. 70% מהנשים מדווחות על מצוקה כלכלית כסיבה המרכזית לפנייה לזנות והישארותן בזנות.

 

עוד עלה במחקר כי 40% מהמטופלות במסגרות הטיפול מתמודדות עם קשיים ובעיות נפשיות ואף מאובחנות. רק כ-11% מהנשים בזנות מטופלות באחד מהשירותים הממשלתיים לנשים בזנות.

 

ההמלצות של משרד הרווחה הוגשו לוועדה הבין-משרדית בראשות מנכ"לית משרד המשפטים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מוטי קמחי
אילוסטרציה
צילום: מוטי קמחי
מומלצים