שתף קטע נבחר

 

מה יהיה עם הברקזיט? אירופה מבולבלת אחרי הבחירות

בלבול ודאגה באיחוד האירופי בעקבות תוצאות הבחירות בבריטניה. תרזה מיי רצתה להגדיל את כוחה כדי להגיע בראש שקט למו"מ על הפרישה מהאיחוד - אבל ההימור כשל. בבריסל רוצים "להתגרש מהר" וחוששים שהמו"מ, שאמור להתחיל עוד עשרה ימים, יידחה ויהיה קשה מהצפוי. והאם יש סיכוי שבריטניה תישאר? "בוא נראה מה תחשוב הממשלה הבאה"

תרזה מיי החליטה להקדים את הבחירות בבריטניה כדי להגדיל את כוחם של השמרנים בפרלמנט, ולזכות בניצחון גדול שישתיק את יריביה ויאפשר לה ולממשלתה לנהל את המו"מ על הפרישה מהאיחוד האירופי באופן שנראה להם. ההימור הזה נכשל.

 

מיי אמנם ניצחה בבחירות, אך איבדה את הרוב המוחלט בפרלמנט ותצטרך להקים קואליציה. בשעה שבבריטניה קוראים לה להתפטר באיחוד האירופי מבולבלים מהתוצאות וחוששים שהדרמה בבריטניה תעכב את התהליך – ואולי אף תכשיל אותו. בבריטניה מדווחים שמיי לא תודיע על התפטרותה בעקבות התוצאות המאכזבות.

ההימור כשל. תרזה מיי (צילום: AFP) (צילום: AFP)
ההימור כשל. תרזה מיי(צילום: AFP)
 

השיחות עם האיחוד האירופי, שמלכתחילה אמורות להיות קשות ומורכבות, אמורות להתחיל עוד עשרה ימים, ב-19 ביוני. גונטר אוטינגר, נציב התקציב של האיחוד האירופי, אמר שהוא אינו בטוח אם המו"מ עם בריטניה יתחיל בזמן. בריטניה אמורה לפרוש מהאיחוד במרס 2019, ובאיחוד האירופי רוצים להבטיח שההליך יהיה יעיל ויעבור ללא תקלות.

 

"אנחנו לא יודעים מתי המו"מ יתחיל - אבל אנחנו יודעים מתי הוא צריך להסתיים", אמר דונלד טוסק, נשיא המועצה האירופית. סגן שר החוץ של גרמניה, מיכאל רוט, אמר כי אי אפשר לבזבז זמן במו"מ על הברקזיט. "אנחנו צריכים להתחיל את השיחות מהר ככל שאפשר. השעון מתקתק, בלי קשר למי שיקים ממשלה בבריטניה", אמר רוט.

הפגנה נגד הפרישה מהאיחוד בלונדון (צילום: AFP) (צילום: AFP)
הפגנה נגד הפרישה מהאיחוד בלונדון(צילום: AFP)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)
 

גאי ורהופסטד, נציג הפרלמנט האירופי בשיחות הברקזיט המיועדות, אמר כי התוצאות הן "גול עצמי נוסף" אחרי המפלה של דיוויד קמרון בקיץ שעבר. "חשבתי שסוריאליזם זו המצאה בלגית", אמר ורהופסטד, ראש ממשלת בלגיה לשעבר. פייר מוסקוביצ'י, נציב הכלכלה של האיחוד, אמר שהתוצאות ישפיעו על המו"מ אך סירב לומר אם בבריסל מקווים שבריטניה תשקול את הישארותה.

 

גורם באיחוד האירופי אמר הבוקר לרויטרס כי עדיין מוקדם לחזות אם אחד הצדדים ישנה את הדרישות בשיחות על הפרישה. "בוא נראה אם הממשלה הבאה תשנה את דעה על הברקזיט", אמר הגורם. בוהוסלב סובוטקה, ראש ממשלת צ'כיה, הביע תקווה שבריטניה תקים ממשלה חדשה בהקדם. "כבר איבדנו חודשים של מו"מ על הברקזיט", אמר.

 

ערב משאל העם בשנה שעברה הייתה מיי מהפוליטיקאים שקראו לבריטים להישאר באיחוד האירופי. אחרי מפלתו של דיוויד קמרון היא מונתה לראש ממשלה. בסוף מרס היא שלחה לאיחוד האירופי מכתב בן שישה עמודים, שבו הודיעה לו על הפעלת סעיף 50 באמנת ליסבון. זה היה הרגע שבו החל הליך הפרישה הבריטית. באמצע אפריל היא הודיעה על הקדמת הבחירות – כדי להגדיל את כוחה לקראת תחילת השיחות המייגעות.

אנגלה מרקל ותרזה מיי (צילום: gettyimages) (צילום: gettyimages)
אנגלה מרקל ותרזה מיי(צילום: gettyimages)
 

גם בבריסל היו רוצים לראות מפלגת שלטון חזקה בפרלמנט הבריטי. מנהיגי האיחוד מאמינים שאם מיי תהיה חזקה היא תוכל להתנגד ללחץ במפלגה של מי שמלכתחילה תמכו בפרישה מהאיחוד. אותם גורמים, כך חוששים בבריסל, היו קוראים לה להתנגד שוב ושוב לתנאים שמציע האיחוד האירופי.

 

מנהיגי אירופה לא האמינו, לפחות עד הבוקר, שבריטניה תשנה את דעה לגבי הפרישה מהאיחוד ומעדיפים שה"גירושים" יהיו מהירים ככל שאפשר. עיכוב של הליך הברקזיט דורש כעת את הסכמתן של שאר המדינות החברות באיחוד. שאר 27 הממשלות מודאגות שכישלון השיחות עלול להוביל לפרישה של בריטניה ב-30 במרס 2019 מבלי לנהל כלל מו"מ – צעד שעלול להוביל לכאוס של ממש.

מיי: "בריטניה צריכה יציבות"    (צילום רויטרס)

מיי: "בריטניה צריכה יציבות"    (צילום רויטרס)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

המפלגה השמרנית תצטרך להקים קואליציה, והמשימה צפויה להיות קשה. הפערים בין השמרנים למפלגת הלייבור והמפלגה הלאומית הסקוטית גדולים מדי והמפלגה הליברל-דמוקרטית, שכרגע מקבלת 12 מושבים, מתנגדת בחריפות לפרישה מהאיחוד האירופי. במפלגה השמרנית אמרו שהם כבר החלו במגעים עם מפלגת DUP מצפון אירלנד, שזוכה בינתיים בעשרה מושבים.

 

נייג'ל פראג', מנהיג מפלגת UKIP לשעבר ומנהיג קמפיין הברקזיט, הביע הבוקר חשש שהברקזיט ייכשל. אד מיליבנד, שהנהיג את מפלגת הלייבור לפני ג'רמי קורבין, אמר בעקבות התוצאות: "אנחנו יודעים שתרזה מיי לא יכולה לנהל מו"מ על הברקזיט בגלל שהיא אמרה לנו שאובדן הרוב שלה יהרוס את הסמכות שלה, וזה מה שקרה". קרל בילדט, ראש ממשלת שבדיה לשעבר, אמר הבוקר בתגובה לתוצאות: "בריטניה עלולה להיות בבלאגן בשנים הקרובות. צריך לשלם מחיר על היעדר מנהיגות אמיתית".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: gettyimages
אנגלה מרקל ותרזה מיי
צילום: gettyimages
מומלצים