שר החוץ הקטארי: "הטענה שאנחנו תומכים בחמאס - שקר מוחלט"
הנסיכות שנתונה למצור לאחר שמדינות בעולם הערבי, ובראשן סעודיה ומצרים, ניתקו איתה את היחסים, ממשיכה לנסות לגייס את תמיכת אירופה. "אנחנו לא תומכים בטרור, אין לי מושג למה מחרימים אותנו", אמר במסיבת עיתונאים בפריז. שר החוץ הבריטי קרא בינתיים להקלת המצור ולמציאת פתרון דרך מתווך
שר החוץ הקטארי, מוחמד עבד א-רחמן אל ת'אני, ממשיך בניסיונות הנמרצים לפתור את החרם האדיר שהוטל על המדינה על ידי שכנותיה במפרץ הפרסי ובעולם הערבי, והגיע היום (ב') ללונדון ולפריז כדי לגייס תמיכה בנסיכות הנצורה. הוא הצהיר שוב כי "אין לו מושג" מדוע ניתקו סעודיה, מצרים, איחוד האמירויות ובחריין לחלוטין את היחסים עם המדינה, וחידד כי חרף הטענות נגד דוחא, "אנחנו לא תומכים בחמאס, זהו שקר מוחלט".
אל ת'אני טען במסיבות עיתונאים בפריז כי ישנה נוכחות של בכירי חמאס בדוחא רק מכיוון שקטאר נותנת חסות לדיאלוג עם פתח. בהמשך הוסיף שהסוגיה סביב רשת "אל-ג'זירה", וסגירת משרדי רשת התקשורת בכמה מדינות - בהן סעודיה וירדן - היא "עניין פנימי" ולאף אחד אין זכות להכתיב להם את מדיניות החוץ שלהם.
"אנחנו בקטאר מוכנים לפתוח בדיאלוג, אך רק לפי הנורמות והסטנדרטים הבינלאומיים שתואמים את החוק הבינלאומי", הוסיף השר הקטאר, שחידד כי ממשלו יהיה מוכן לפתוח במו"מ שאותו תתווך כוויית, שלפני כשלוש שנים הצליחה לתווך פתרון במשבר דומה, אך חמור הרבה פחות.
מטרת ביקורו של השר הקטארי בלונדון הייתה כדי לגייס את תמיכתה של לונדון ולבקש ממנה לגנות את המצור האווירי שהוטל על המדינה על ידי מדינות רבות בעולם הערבי. ואכן, בינתיים קראה בריטניה למדינות המפרץ, ובראשן סעודיה, להקל על המצור על קטאר ולמצוא פתרון מידי למשבר החמור באמצעות תיווך גורם שלישי.
כאמור, סעודיה, איחוד האמירויות, בחריין ומצרים ניתקו את כל הקשרים הדיפלומטיים עם הנסיכות לפני כשבוע וכן ביטלו את כל קשרי התעופה והתחבורה עם קטאר, כאשר הסיבה המרכזית לכך ההיא ההאשמה שהמדינה מעודדת טרור ותומכת בו. ייבוא המזון וחומרים בסיסיים נוספים למדינה הקטנה נפגם קשות וכתוצאה ישירה גם בנקים זרים החלו לצמצם את פעילותם מול דוחא.
"אני מודאג מכמה מהפעולות החזקות שנקטו סעודיה, איחוד האמירויות, מצרים ובחריין נגד הפרטנרית החשובה", אמר אחר-הצהריים שר החוץ הבריטי, בוריס ג'ונסון, לאחר שנפגש עם שר החוץ הקטארי, מוחמד עבד א-רחמן אל ת'אני. הוא הוסיף כי הוא קוראי למדינות ערב "להקל את המצור על קטאר".
"אני קורא לכל המדינות לנקוט צעדים מידיים כדי למנוע הסלמה במצב ולמצוא פתרון זריז", אמר השר הבריטי, שצפוי בהמשך השבוע להיפגש גם עם מקביליו מסעודיה, כוויית ואיחוד האמירויות.
בראיון שלשום לרשת RT הרוסית הבהיר שוב שר החוץ הקטארי כי עבור מדינות ערב, חמאס היא תנועת התנגדות לגיטימית. עם זאת, אמר אל ת'אני כי חמאס לא תונהג יותר מקטאר ובעצם אישר שאנשי הארגון כבר אינם נמצאים במדינת המפרץ. "ההנהגה כעת בפלסטין", אמר.
אל-ת'אני הוסיף כי קטאר לא תומכת בחמאס אלא בעם הפלסטיני. "התמיכה שלנו בעם הפלסטיני ברורה. אנחנו משתפים פעולה עם הרשות הפלסטינית הרשמית. הנוכחות של חמאס בקטאר לא אומרת שיש תמיכה לחמאס בקטאר. הנוכחות של חמאס הוא בבחינת ייצוג פוליטי של תנועת חמאס. כעת הנהגת התנועה בפלסטין, אבל קטאר אחראית מטעם שותפיה הבינלאומיים לפעול למען הפיוס הפנים-פלסטיני. אנחנו פועלים בעניין הזה בכל השקיפות. כולם יודעים את זה. יש בכירים מחמאס ויש בכירים מתנועת פתח. הם שני המרכיבים המרכזיים של מוקדי השלטון בפלסטין".