ליברמן על משבר החשמל בעזה: "ישלמו - יקבלו, לא ישלמו - לא יקבלו"
שר הביטחון העביר מסר לפלסטינים ברצועת עזה בראיון שנערך על ידי אתר מתפ"ש ותורגם לערבית. ליברמן התייחס למצב הקשה ברצועה, ואמר: "יהיה פירוז - יהיה שיקום". בנאום שנשא בת"א יצא נגד היוזמה להקמת אי מלאכותי מול עזה: "זה לתת פרס לטרור"
שר הביטחון אביגדור ליברמן העביר הערב (יום ה') מסר לפלסטינים ברצועת עזה בנוגע למשבר החשמל ברצועה. "משבר החשמל זה משבר פלסטיני מלאכותי", אמר ליברמן. "מי שצריך לשלם על החשמל זו הנהגת חמאס והרשות הפלסטינית - אנחנו לא צד בעניין. ישלמו - יקבלו חשמל. לא ישלמו - לא יקבלו". ליברמן אמר את הדברים באמצעות אתר מתאם פעולות הממשלה בשטחים בשפה הערבית.
יו"ר ישראל ביתנו ציין כי ישראל מוכנה לספק חשמל לרצועה, היא אך לא הגורם שצריך לשלם עבורו. הוא הדגיש כי עשור לאחר השתלטות חמאס על עזה, המצב שם קשה. "אנחנו ספק חשמל ואנחנו בהחלט מוכנים לספק", אמר שר הביטחון, "חשוב להדגיש שחמאס גובה כל חודש 100 מיליון שקל מסים מתושבי רצועת עזה. כל הכסף הזה - במקום ללכת למערכת חינוך, לשיפור מערכת בריאות ולשיפור תשתיות ומים - הכול הולך לתשתיות הטרור, למנהרות ולרקטות".
שר הביטחון אמר עוד כי "ברור שעשר שנים מאז שחמאס תפס את השלטון היו עשור של סבל, של שלושה מבצעים צבאיים, של שירותים ברמה הכי ירודה. יש מחסור בחשמל ותנאי תברואה ירודים וכל נושאי המים והביוב - זה שפל שלא נראה מעולם בעזה. אני מציע לכל תושבי עזה להסתכל על המצב ביהודה ושומרון ולהשוות את תנאי המחייה שם לרצועת עזה. מי שאשמה בזה היא הנהגת חמאס".
לדברי ליברמן, "חמאס מנסה להסיט את הזעם. הוא מנסה להיפטר מהכישלונות ומנסה לכוון את זה לישראל - ההיפך הוא הנכון. ישראל מוכנה לבנות אזורי תעשייה, ליצור מקומות עבודה, להיות שותפה לבניית מתקני התפלה ותחנות חשמל, אבל התנאי הבסיסי זה פירוז. יהיה פירוז - יהיה שיקום".
ליברמן פנה לתושבי הרצועה הפלסטינים, ואמר: "אתם חייבים לפנות להנהגת חמאס ולדרוש ממנה להפסיק עם הטרור, להפסיק עם ההשקעה במנהרות וברקטות. תדרשו מחמאס להשקיע את הכסף במערכת החינוך ומערכת הבריאות".
כמו כן, ליברמן השתתף הערב באירוע Tel Aviv international salon ויצא נגד היוזמה להקים אי מלאכותי מול חופי עזה. ליברמן אמר כי "אי ונמל בעזה זה אומר לתת פרס לטרור ולעודד אותו. חמאס יגיד שתודות למאבק שלו, הוא השיג השקעות במיליארדים, ונמל חדש בעזה. מי ישלוט בנמל הזה מבחינה ביטחונית? זו תהיה הדרך הטובה ביותר להבריח אמצעי לחימה לעזה. אי אפשר לשמור על הביטחון שלנו בשלט רחוק, ושמישהו יהיה אחראי לביטחון שלנו. יש לנו ניסיון מר מהעבר עם דברים מהסוג הזה, בין היתר עם כוחות בינלאומיים שהגיעו לפקח, ואז הכול קרס ברגע האמת. בלתי אפשרי לשמור על ביטחון בעזה עם פקחים בינלאומיים", סיכם.
עזה: 6 שעות חשמל ביום
משבר החשמל בעזה נמשך זמן רב, אך לאחרונה קיבלה הממשלה החלטה לצמצם עוד יותר את אספקת החשמל, בהתאם לבקשת הנשיא הפלסטיני אבו מאזן. ישראל צפויה לקצץ 35 אחוז מהזרם שמועבר לעזה, כמות חשמל שעלותה החודשית מוערכת בכ-25 מיליון שקל, ותמשיך להעביר חשמל בעלות חודשית של 65 מיליון.
הרמטכ"ל גדי איזנקוט, ראש אמ"ן הרצי הלוי ומתאם פעולות הממשלה בשטחים האלוף מרדכי מסרו לשרים סקירות והזהירו מהסלמה בעקבות המצב ההומניטרי ברצועה. בדיון הועלתה הערכה כי חמאס אינו מעוניין בעימות עם ישראל, אך כי יש להיערך להתלקחות מהירה. כיום קטאר היא הגורם המרכזי שמממן פעילות אזרחית בעזה, ואם תחדל בכך על רקע המשבר במפרץ, הדבר עלול להחריף את המצב ברצועה.
בעקבות משבר החשמל ברצועה מקבל כיום בית פלסטיני ממוצע רק שש שעות חשמל ביום. אחרי הפחתת כמות החשמל שמועברת מישראל יופחת גם פרק הזמן הזה.
"יו"ש בתנופת פיתוח"
על המצב ביהודה ושומרון אמר שר הביטחון: "אני שמח שהן בתחום הביטחון האישי והן בתחום הפיתוח הכלכלי, אנחנו נמצאים במקום אחר לגמרי. אזור יהודה ושומרון נמצא בתנופת פיתוח. עם כל הוויכוח, ועם כל הביקורת ההדדית, בסופו של דבר גם התושבים היהודים של יהודה ושומרון, וגם התושבים הפלסטינים, נהנים מביטחון ומפריחה וצמיחה שאין בשום מקום אחר בעולם.
"אני מסתכל באיזה מצב נמצאים הפלסטינים בלבנון, באיזה מצב הם נמצאים בסוריה, באיזה מצב הם נמצאים ברצועת עזה - יהודה ושומרון היום ללא ספק זה המקום הכי בטוח, גם מבחינה ביטחונית וגם מבחינה כלכלית, עבור הפלסטינים. אני מקווה שבסופו של דבר נגיע לעוד שיפור ולעוד הזדמנויות, ונדע גם לנצל אותן".