נפגשו בסטקייה: ארה"ב ניהלה מו"מ חשאי עם צפון קוריאה
מצד אחד השליח האמריקני, מצד שני אשת הסוד של קים ג'ונג און: "וול סטריט ג'ורנל" חשף כי במשך יותר משנה ניהלו דיפלומטים אמריקנים שיחות חשאיות עם דיפלומטים צפון קוריאנים בניו יורק, בפיונגיאנג ובאוסלו כדי להביא לשחרור אסירים אמריקנים ולהגביל את תוכנית הגרעין והטילים של המדינה המבודדת. הישג לשיחות: שחרור הסטודנט האמריקני ששרוי בתרדמת
דיפלומטים אמריקנים ניהלו שיחות חשאיות עם בכירה צפון קוריאנית במטרה לשחרר אסירים אמריקנים ולהגביל את תוכנית הגרעין והטילים של המדינה הקומוניסטית המבודדת. כך חשף היום (יום א') העיתון "וול סטרטי ג'ורנל".
עוד חדשות מעניינות מהעולם בדף הפייסבוק של דסק החוץ
לפי הדיווח, צ'וי סון הי ניהלה משא ומתן חשאי עם ארצות הברית במשך תקופה ארוכה ונפגשה עם גורמים בממשלים הקודמים של הנשיאים ביל קלינטון וג'ורג' בוש הבן. גם בתקופה הנשיא ברק אובמה נערכו שיחות חשאיות בין הצדדים, אולם הן היו מוגבלות יותר במסגרת מדיניות הממשל "סבלנות אסטרטגית".
הקשר בין שתי המדינות שאינן מנהלות יחסים דיפלומטיים ביניהן החל לפני יותר משנה דרך ערוצים אחוריים. השיחות בין הצדדים הביאו בין היתר לשחרורו ממאסר שלך הסטודנט האמריקני אוטו וורמבייר.
איך נכנס הסטודנט האמריקני לתרדמת?
וורמבייר בן ה-22 נידון במרס 2016 ל-15 שנות מאסר עם עבודות פרך, אחרי שניסה לגנוב שלט תעמולה צפון קוריאני. בסוף השבוע הוא שוחרר אחרי 17 חודשים בכלא. בתגובה לשחרורו טענה צפון קוריאה שוורמבייר שוחרר "ממניעים הומניטריים" וטוענת שהוא לקה בבוטוליזם - הרעלה שנגרמת מרעלן שמפריש חיידק - ואחר כך לקח כדור שינה ונכנס לתרדמת.
ה"ניו יורק טיימס" פרסם גרסה אחרת. גורם אמריקני שצוטט בעיתון אמר שוושינגטון קיבלה דיווחים מודיעיניים לפיהם הסוהרים תקפו את וורמבייר בתקופת המאסר. כששוחרר והועבר לארה"ב מסרה משפחתו שהמשטר הצפון קוריאני התאכזר לבנם ואיים עליו, ושנודע לה שהוא בתרדמת רק לפני שבוע.
טראמפ לא פסל את האפשרות לקיים מו"מ עם הקוריאנים
נשיא ארה"ב דונלד טראמפ אמר שהוא לא רוצה לשנות את המשטר בצפון קוריאה, ולא פסל את האפשרות לנהל שיחות משא ומתן עם המדינה המבודדת בעולם במטרה לעצור את תוכניתה הגרעינית וכן את תוכנית הטילים הבליסטיים שלה.
גורמי ממשל אמריקניים סיפרו שצ'וי מילאה תפקיד מרכזי בשיחות המשא ומתן שנערכו בין ממשל בוש הבן וממשל קלינטון לבין פיונגיאנג בסוגיית תוכנית הגרעין ותוכנית הטילים הבליסטית של צפון קוריאה. לפי העיתון "וול סטריט ג'ורנל", התואר הרשמי שלה הוא מנהלת כללית של המשרד ליחסים צפון אמריקניים במשרד החוץ הצפון קוריאני.
שיחות חשאיות בסטקייה בניו יורק
ביל ריצ'רדסון, לשעבר מושל ניו מכסיקו ושר האנרגיה, קיים בסביבות 20 מפגשים עם דיפלומטים צפון קוריאנים בניו יורק בשנת 2016, בערך באותו זמן שבו דימאג'יו נסעה לצפון קוריאה לקיים שיחות בנושא הגבלת הגרעין הצפון קוריאני ולהסדיר את שחרורו של הסטודנט האמריקני וורמבייר. המקום האהוב לפגישות על הדיפלומטים הצפון קוריאנים היה "סטקיית פאלם" בניו יורק ליד משרדיהם באו"ם. בספטמבר שלח ריצ'רדסון נציגים מטעמו לפיונגיאנג כדי לפעול לשחרורו של וורמבייר.
עם כניסתו של טראמפ לבית הלבן, החלו להתחדש השיחות החשאיות בין ארה"ב לבין צפון קוריאה בין גורמים רשמיים ולא רשמיים. בחודש פברואר 2017, סיפרו גורמים אמריקניים, היה השליח האמריקני המיוחד לצפון קוריאה, ג'וזף יון, אמור לפגוש בניו יורק את צ'וי ודיפלומטים נוספים מצפון קוריאנה. אלא שברגע האחרון טראמפ ביטל את אשרות הכניסה שלהם בעקבות ההתנקשות המסתורית באחיו למחצה של קים ג'ונג און במלזיה. בוושינגטון מאמינים שהמשטר בפיונגיאנג עומד מאחורי ההתנקשות, אולם במדינה הקומוניסטית מכחישים כל קשר לדבר.
גורמים אמריקניים שפגשו את צ'וי סיפרו שהדיפלומטית הצפון קוריאנית דבקה בעמדה שלפיה פיונגיאנג תשמור על הארסנל הגרעיני שלה, אולם היא פתוחה לאפשרות של הגבלתו.
ב-6 ביוני נפגש השליח האמריקני המיוחד עם שגריר צפון קוריאה באו"ם בניו יורק, ורק אז גילתה ארה"ב שוורמבייר נמצא בתרדמת. בעקבות השיחה בין השניים החליט מזכיר המדינה האמריקני רקס טילרסון לשלוח צוות דיפלומטי ורפואי לפיונגיאנג להשיב את הסטודנט הצעיר לביתו בהסכמת צפון קוריאה. עם שחרורו של וורמבייר נותרו עדיין שלושה אזרחים אמריקנים בכלא הצפון קוריאני.