הרופאים שהתפטרו מהדסה: "ספין אחד גדול, דורשים שבג"ץ יתערב"
הרופאים כתבו למשרד הבריאות כי כל הצעת גישור שתגיע מכיוון בית החולים הדסה - תיבחן בחסות בג"ץ, נוכח משבר האמון בין הצדדים. בהדסה טוענים כי כבר בשנה שעברה תכננו הרופאים לעבור לשערי צדק. הנשיא ריבלין נועד עם ילדים מטופלים והוריהם: "חשוב שנעשה הכול כדי להחזיר את המצב לקדמותו"
התכתבויות חדשות מגלות כי מנכ"ל שערי צדק ומנהל המחלקה המתפטר בהדסה ניהלו זמן רב משא ומתן להעתקת המחלקה, אך הרופאים המתפטרים מבית החולים הדסה טוענים לספין ולהדלפות שמחבלים בצעדיהם.
עו"ד ארנה לין שמייצגת את רופאי הדסה המתפטרים, כתבה למשרד הבריאות: "בעקבות כל האירועים האלה אין טעם בהמשך מגעים ישירים. אתם דוחים את ההצעות שהרופאים מציעים, לא מקדמים הצעות שהרופאים מסכימים להן, אינכם מסכימים להצעות ממשיות לפתרון ובנוסף כל המגעים בינינו מודלפים לתקשורת באופן מסולף ב'ספין' אחד גדול".
לטענתה, "אין במגעים האלו שום דבר שיכול לקדם או לתרום לפתרון כלשהו. אשר על כן, מכאן ואילך כל הצעת גישור או כל פתרון אפשרי אחר, צריך שייעשה בחסות בג"ץ".
במרס האחרון התפטרו שישה רופאים מהמחלקה במחאה על כוונתה של הנהלת הדסה לאחד את מחלקת השתלות מח העצם של הילדים עם זאת של המבוגרים. רופאי המחלקה התנגדו בטענה שהדבר מסכן את הילדים. במקום הרופאים שהתפטרו הובאו למחלקה רופאים אחרים, שלטענת האחיות אינם מיומנים מספיק.
נשיא המדינה ראובן (רובי) ריבלין נפגש הבוקר עם ההורים והילדים המטופלים במחלקה ההמטו-אונקולוגית בבית החולים הדסה עין כרם. במפגש השתתפו הורים, ילדים ועורך הדין אליעד שרגא המייצג אותם בתקופה האחרונה.
הנשיא הקשיב ארוכות לדרך שבה התפתחה הפרשה הכאובה ולסיפורו האישי של כל הורה, ושל הנערים והנערות והילדים והילדות שהגיעו למפגש. הוא הודה לכל ההורים והילדים שהגיעו לבית הנשיא חרף מצבם הקשה ואמר שיש לגבש פתרון לאומי מיידי שייאפשר לילדים לחזור לטיפול הטוב ביותר שניתן. ואא הדגיש שבית הנשיא ימשיך ויעמוד בקשר עם כל הצדדים הרלוונטיים על מנת לקדם פתרון בכל דרך אפשרית.
בפתח המפגש אמר הנשיא: "אני מלווה אתכם בכל התקופה הסוערת הזו ומצוי בקשר עם כל הגורמים הנוגעים בדבר אבל לפני הכול אני סבא לתשעה נכדים, ואני אומר לכם ילדים אהובים, שאני עוד אזכה להשתתף בבר מצוות שלכם ובחתונות שלכם. אני רוצה לומר לכם שאני יודע שגם לשר ליצמן יש רק דבר אחד מול עיניו - ואלה הילדים היקרים. הוא קשור לעבודתו בנימי נפשו והוא בקיא בכל הפרטים. חשוב שנעשה הכול כדי להחזיר את המצב לקדמותו וכרגע צריך למצוא את המקום שבו נטפל בילדים וכל השאר לא משנה. ברור לי כי עלינו לקרוא לכל הצדדים שיכולים להביא לפתרון, לעשות זאת".
ההורים סיפרו כי הפגישה נערכה ברוח טובה וכי הם הסבירו לנשיא ריבלין "שאותנו לא מעניין אם הפתרון יהיה בהדסה או בשערי צדק - העיקר שהרופאים יטפלו בילדים שלנו בירושלים".
הם הוסיפו כי במהלך הפגישה שוחח מנכ"ל בית הנשיא עם מנכ"ל משרד הבריאות והוא עדכן אותם כי המשרד קיבל את דרישות ההורים. בין הדרישות: החזרת ששת הרופאים ושלושת המתמחים למחלקה לאלתר, הפרדת השתלות מח עצם בין הילדים למבוגרים וכי השתלות מח עצם של תיירות המרפא ייעשו בהתאם ליכולת הרופאים ובתאום איתם בנוגע לכמות.
משרד הבריאות: להיכנס לגישור מיידי
במשרד הבריאות אמרו שיש להצטער על כך שהרופאים שוב דחו הצעה לגישור וחזרו בהם מהסיכום בסוף השבוע. "אנחנו חוזרים וקוראים להם לשים את כל השיקולים האחרים בצד ולהיכנס לגישור מיידי לטובת הילדים היקרים, לאחר שכבר אמרנו שאנחנו מוכנים להחזיר את המצב לקדמותו".
עומק המגעים בין רופאי הדסה למנהלי שערי צדק בא לידי ביטוי בתכתובות אי-מייל נוספות שנחשפו בין פרופ' ויינטראוב, מנהל המחלקה ההמטואונקולוגית המתפטר מהדסה, לפרופ' יהונתן הלוי, מנהל בית החולים שערי צדק, ולסמנכ"לית הכספים של המוסד, רות רלבג. כך למשל באי-מייל מ-15 בנובמבר 2016 רלבג דנה עם ויינטראוב במה שנחזה להיות שטח המחלקה שתוקם בשערי צדק וכותבת לו "אינדיקציית השטחים עומדת על כ-1000 מ"ר. זה מצמצם את החלופות". בהמשך היא מעדכנת אותו שפרופ' הלוי בחו"ל ושתדון איתו בנושא.
בסוף ינואר כתב הלוי לויינטראוב: "גם לי נראה שהסאגה מתקרבת לשיאה ומאחל שתסתיים כפי שאנו רוצים".
במשרד הבריאות רואים בהלוי את אחד האשמים העיקריים במשבר בהדסה ומאשימים אותו בחוסר לויאליות ובחוסר תום לב. "נעשה כאן מהלך מתוכנן בקפידה מתוך רצון להרוס את המחלקה בהדסה ולהקים מחלקה חדשה בשערי צדק", אמרו. "מנהל שערי צדק היה מעורב, לאורך כל המשבר נועץ עם מנהל המחלקה המתפטר. מדובר בניסיון לעשות פוטש. כל הדיבורים על כך שלא הייתה לו כוונה לקחת צד במשבר מתבררים כשקר גס".
משערי צדק נמסר בתגובה: "מעולם לא הוכחש שהייתה פנייה של פרופ' ויינטראוב אל פרופ' הלוי בנובמבר 2016 לשקול פתיחת מחלקה, לאור הכוונה שלו ושל רופאיו להתפטר מהדסה. ואכן, נבדקה באותה עת היתכנות הקמת מחלקה בשערי צדק מבחינת התשתיות הפיזיות. עם זאת, בשלב מאוד מוקדם, בפברואר 2017, לפני התפטרות הרופאים ולאור החלטת משרד הבריאות שלא לאפשר פתיחת מחלקה כזו בשערי צדק, עסק הלוי בשכנוע הרופאים לשוב להדסה, וכל תקשורת בינם לבינו הייתה אך ורק בכיוון הזה".
שר הבריאות יעקב ליצמן אמר: "הנחיתי את מנכ"ל הדסה רוטשטיין שהדברים שהרופאים ביקשו הם יקבלו, כלומר להחזיר המצב לקדמותו לפני המשבר. רוטשטיין קיבל את הנחייתי. לצערי הרופאים לא קיבלו זאת. אין ירושלים בלי הדסה והצלנו את הדסה. מאז שרוטשטיין בהדסה הפעילות בבית החולים עלתה מעל הציפיות".
השר שב והדגיש: "לא תהיה מחלקה בשערי צדק, זו קביעה מקצועית של משרד הבריאות ולא שלי כשר. אני אישית בהלם ממה שקראתי הבוקר, קשה לי לחשוב שרופאים בכירים ינסו לעשות פוטש לבית חולים במחשכים. לנסות לקחת את העובדים, עובדים סוציאליים, אחיות ואנשי מינהלה ולהרוס את המחלקה - זה משהו שלא יעלה על הדעת. זהו הרס של מערכת הבריאות. אצטרף לבדוק את ההתנהלות הזו שבין הרופאים ושערי צדק".