אחרי 5 שנים: פונה אחרון סמלי המחאה החברתית
הם הקימו אוהלים והתמודדו מול גשמים עזים בחורף ומועקת הלחות בקיץ. ואולם, לא עוד: בשבוע שעבר פונה אחרון מחוסרי הדיור מגן "וולובלסקי קרני", שהפך במחאה ל"מאהל ארלוזורוב". הסכם מול עיריית ת"א ומשרד הרווחה הניע את דיירי המתחם לצאת לחיים חדשים: "התרגלנו לקשיים"
"מאהל ארלוזורוב", אחד מסמלי המחאה החברתית שהחלה בקיץ 2011, פונה בשבוע שעבר מאחרון הדיירים. השטח שבו התגוררו עשרות מחוסרי הדיור הציבורי הוחזר לידי עיריית תל אביב-יפו, שהחלה בניקיונו וגידורו. בשבועות הקרובים, כך הסבירו בעירייה, יועבר השטח לידי נת"ע שתקים במקום אתר לעבודות הרכבת הקלה. בתום העבודות יוחזר גן "וולובלסקי קרני" לרווחת תושבי האזור.
דיירי המתחם, ששהו מאז יוני 2012 באוהלים רעועים והתמודדו עם גשמי זלעפות בחורף ושמש קופחת בקיץ, עזבו את המקום לאחר שחתמו על הסכם עם העירייה. לפי ההסכם, כל דייר יקבל סיוע חד-פעמי בסך 7,500 שקל בנוסף ל-3,150 שקל סיוע תלת-חודשי שהועבר לכל דייר ממשרד הבינוי והשיכון לצורך שכירת דירה למשך ארבע שנים.
במהלך שנות קיומו של המאהל הצטרפו אל מחוסרי הדיור הציבורי גם גם דרי רחוב מרחבי הארץ. ה"שכנים" נוכחו לדעת שהעירייה מספקת לדיירים תנאי מחיה בסיסיים, בהם מי שתייה, שירותים ומקלחות וכן חשמל להטענת טלפונים ניידים ולחיבור קומקום להרתחת מים.
אלכס רוסוב (38), אחד מהדיירים הבולטים במאהל, שהה בו במשך כחמש שנים. לדבריו, 50 דיירי המאהל קיבלו פתרונות. "החורף הראשון שלי שם היה הכי קשי כי נפל עץ ליד האוהל שלי", שחזר רוסוב בהתרגשות. "היו הפסקות חשמל, מלא בוץ וחושך, והיו גם בעיות קשות של אוכל. אפשר לסכם את זה שהיה 'על הפנים', אבל כל חורף היה פחות קשה.
"הבן החורג של המחאה"
אחת מדרי המאהל, שהמשיכה בחייה וביקשה לשמור על אנונימיות, סיפרה כי "אחרי שפינו את שדרות רוטשילד, האנשים שבאמת לא היו להם לאן לחזור הגיעו למאהל - לא כמחאה אלא כי לא היה פתרון אחר. זה הבן החורג של המחאה החברתית כי המחאה עצמה התמוססה והייתה בעיקר של סטודנטים שחזרו להורים. עם הזמן הגיעו עוד ועוד אנשים, מכל מיני מקומות ומכל מיני סוגים, היו הרבה בעיות ומלחמות עם העירייה וזה הגיע למצב שהיא נלחמה באנשים האלה כאילו הם הפושעים הגדולים ביותר. המשטרה הזניחה את המקום ונוצר מקום מאוד בעייתי ולפעמים שכחו שיש שם בני אדם".
בעירייה אמרו כי "המאהל, שאותו התירה העירייה להקים בהמשך למחאה החברתית של קיץ 2011, פונה בהחלטת בית המשפט, ובהסכמת דרי הגן. פינוי הגן נעשה במהלך הדרגתי, בליווי עובדים סוציאליים ייעודיים מטעם העירייה, אשר התאימו פתרונות פרטניים לכל שוהה ושוהה בהתאם לצרכיו, עם אלו אשר שיתפו פעולה עם המהלך. במסגרת זו נעשו צעדים שונים לסיוע במיצוי זכויות השוהים".
עוד אמרו בעירייה כי "לכל אחד מהשוהים ששולב בדיור מוגן או בשכר דירה בקהילה, נבנתה תוכנית טיפולית למשך שנה נוספת. לאחריה, יועברו לטיפול היחידה לדרי רחוב". בעירייה ציינו כי "במסגרת ההליך אושר מתווה שקיבל תוקף של החלטה שיפוטית, ולפיו כל שוהה קיבל סיוע חד-פעמי להתארגנות מטעם עיריית תל אביב-יפו וממשרד הרווחה, ללא צורך בהצגת הסכם שכירות וכחלק ממימוש הזכות לקבלת סיוע מוגדל למשך ארבע שנים".