שתף קטע נבחר

 
צילום: דוד רובינגרלע"מ

פורום מטכ"ל אחרי ששת הימים: "ערביי יו"ש שקטים ונוחים מהיהודים שמסתובבים שם"

פרוטוקולים נוספים שחושף ארכיון צה"ל במשרד הביטחון במלאות 50 שנה למלחמה מגלים כי לפני המלחמה אמר הרמטכ"ל רבין: "הגיע הזמן שלא נשלה את עצמנו שמישהו יבוא לעזרתנו". אחרי שחרור ירושלים אמרו במטכ"ל: "הודיעו לנו שאנחנו לא אחראים לפתרונות הפוליטיים, אלא לאחזקה"

 

 

ראש אמ"ן מעיד על מלחמת ששת הימים

ראש אמ"ן מעיד על מלחמת ששת הימים

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

לפני מלחמת ששת הימים העריכו בצה"ל כי מדינות ערב חוששות ממימוש התוכנית הגרעינית של ישראל. אחרי המלחמה דנו אלופי המטכ"ל בסוגיית הפליטים ובפינוי ערבים שהתגוררו בבתי כנסת בעיר העתיקה בירושלים. כך עולה מפרוטוקלים שחושף אחר-הצהריים (יום ה') ארכיון צה"ל במשרד הביטחון, לרגל 50 שנה למלחמה ששינתה את פני האזור.

 

בישיבה שהתקיימה בתקופת ההמתנה ב-19 במאי אמר הרמטכ"ל דאז יצחק רבין כי ישראל איננה מעוניינת במלחמה, אך עליה להיות ערוכה. הוא הוסיף כי המתקפה תהיה כוללת ותכלול את מצרים, סוריה וירדן.

הרמטכ"ל רבין עם דיין, נרקיס וזאבי (צילום: במחנה, באדיבות ארכיון צה"ל במשרד הביטחון) (צילום: במחנה, באדיבות ארכיון צה
הרמטכ"ל רבין עם דיין, נרקיס וזאבי(צילום: במחנה, באדיבות ארכיון צה"ל במשרד הביטחון)

 (צילום: מיקי אסטל, במחנה, באדיבות ארכיון צה"ל במשרד הביטחון) (צילום: מיקי אסטל, במחנה, באדיבות ארכיון צה
(צילום: מיקי אסטל, במחנה, באדיבות ארכיון צה"ל במשרד הביטחון)

ראש אמ"ן יריב (צילום: במחנה, באדיבות ארכיון צה"ל במשרד הביטחון) (צילום: במחנה, באדיבות ארכיון צה
ראש אמ"ן יריב(צילום: במחנה, באדיבות ארכיון צה"ל במשרד הביטחון)

 

מתוך המסמכים: "הערכות כי ישראל עומדת בפני מימוש התוכנית הגרעינית" (באדיבות ארכיון צה"ל במשרד הביטחון) (באדיבות ארכיון צה
מתוך המסמכים: "הערכות כי ישראל עומדת בפני מימוש התוכנית הגרעינית"(באדיבות ארכיון צה"ל במשרד הביטחון)

 

בישיבה פירט ראש אמ"ן דאז, אהרון יריב, את הסיבות לכך שסוריה ומצרים מעוניינות בעימות עם ישראל, למרות שהן יודעות כי אין להן יכולות לגבור עליה. יריב אמר: "ההערכות כי ישראל עומדת בפני מימוש התוכנית הגרעינית שלה וכי כל הדיווחים המגיעים עד כה לא היה בהם ממש... אין זה מן הנמנע כי מדובר באינפורמציה, הרי היא קשורה למקורות סובייטיים".

 

בהמשך הישיבה, שנמשכה כשעה ובה נסקרו יחסי הכוחות ופריסת הכוחות הישראלים בשטח, אמר הרמטכ"ל רבין: "לא אנחנו בחרנו במלחמה זו, אבל נערכנו אליה. לא יהיו תרגילים ולא אימונים ולא כל דבר אחר ברוח זאת. יש לערוך ולעשות את כל הסידורים למלחמה". על עמדת מדינות המערב אמר רבין: "הגיע הזמן שלא נשלה את עצמנו שמישהו יבוא לעזרתנו. אין לנו על מי לסמוך אלא על עצמנו. אני מציע שכל מי שיבנה על מישהו אחר - יראה את עצמו טועה."

 

גירשנו ערבים שגרו בבתי כנסת

לאחר המלחמה, ב-19 ביוני 1967, התכנסה ישיבה של פורום מטכ"ל, שבה סקר ראש אמ"ן דאז יריב את המפה המודיעינית. הוא אמר כי לא צפויה מלחמה נוספת בזמן הקרוב מאוד. "הייתי אומר שאין להניח שבמשך חודשיים-שלושה הקרובים ייצאו צבאות ערב עלינו להתקפה... למי שצריך להתייחס בחשד זה לסורים. למה? כי הם סורים".

 

מפקד פיקוד המרכז בזמן המלחמה, אלוף עוזי נרקיס, התייחס בדבריו לנעשה ביהודה ושומרון: "בינתיים האנשים האלה יותר שקטים ונוחים מכל היהודים שמסתובבים שם".

 

הרמטכ"ל רבין התייחס לסוגיית החזרת השבויים מצבאות ערב ואמר: "מדיניות שבויים - מתחילה זרימה לרצועה עם פלסטינים. עם הפלסטינים לא מתעסקים כי הסיכויים למיון קטנים".

 (צילום: בני הדר, במחנה, באדיבות ארכיון צה"ל במשרד הביטחון) (צילום: בני הדר, במחנה, באדיבות ארכיון צה
(צילום: בני הדר, במחנה, באדיבות ארכיון צה"ל במשרד הביטחון)

 (צילום: אלכס אגור,במחנה, באדיבות ארכיון צה"ל במשרד הביטחון) (צילום: אלכס אגור,במחנה, באדיבות ארכיון צה
(צילום: אלכס אגור,במחנה, באדיבות ארכיון צה"ל במשרד הביטחון)

 (צילום: אפרים קדרון, באדיבות ארכיון צה"ל במשרד הביטחון) (צילום: אפרים קדרון, באדיבות ארכיון צה
(צילום: אפרים קדרון, באדיבות ארכיון צה"ל במשרד הביטחון)

עוזי נרקיס (צילום: גרשון גרא, באדיבות ארכיון צה"ל במשרד הביטחון) (צילום: גרשון גרא, באדיבות ארכיון צה
עוזי נרקיס(צילום: גרשון גרא, באדיבות ארכיון צה"ל במשרד הביטחון)

לוי אשכול (צילום: במחנה, באדיבות ארכיון צה"ל במשרד הביטחון) (צילום: במחנה, באדיבות ארכיון צה
לוי אשכול(צילום: במחנה, באדיבות ארכיון צה"ל במשרד הביטחון)

 (צילום: במחנה, באדיבות ארכיון צה"ל במשרד הביטחון) (צילום: במחנה, באדיבות ארכיון צה
(צילום: במחנה, באדיבות ארכיון צה"ל במשרד הביטחון)

 (צילום: מיכה פן, באדיבות ארכיון צה"ל במשרד הביטחון) (צילום: מיכה פן, באדיבות ארכיון צה
(צילום: מיכה פן, באדיבות ארכיון צה"ל במשרד הביטחון)

בהמשך דנים האלופים במצב ביהודה ושומרון. רבין: "לגבי הגדה המערבית, יש הוראה להפעיל את הממשל הפנימי ולהחזיר את ההרכב האזרחי. לתת תנועה חופשית לאזרחים בתוך השטח. למנוע כניסה ויציאה מהגדה. מי שרוצה לעזוב את הגדה המערבית ולעבור לירדן, לא בכוח, למנוע זאת. בירושלים משתדלים לא להגדיל את האוכלוסייה. היה גירוש רק של 200 משפחות שגרו בבתי כנסת וחיללו אותם. דאגנו להם לשיכון בירושלים החדשה. אין גירוש אוכלוסייה".

 

האלוף נרקיס שאל: "איפה כל הערבים מהכותל?", ורבין השיב: "אני מתאר לי שהעבירו אותם. יש עוד בעיה שהרב גורן אומר, בינתיים הוא ישתלט על המקומות הקדושים. הודיעו לצבא שאנו לא אחראים לפתרונות הפוליטיים, אנחנו אחראים לאחזקה".

 

האלוף אריאל שרון שאל אם לפורום האלופים יש אפשרות להביע דעה. רבין אמר: "היו דיונים תוך כדי המלחמה. הפרנציפ שלהם זה ירושלים מאוחדת. הקמת גדה מערבית שקשורה לישראל כלכלית, ביטחונית עם זכויות להחזיק כוחות בהתאם לצורך כי הבעיה היא לא להגיע לרוב ערבי במדינת ישראל. רצועת עזה - לחבר או לא? תלוי. הממשלה צריכה הייתה להחליט אם מספחים את ירושלים או לא, בינתיים דחו את זה".

 

לטייסים הסובייטים אין קרניים וזנב

ב-3 ביולי נערכה ישיבה נוספת של האלופים בצה"ל. ראש אגף המבצעים דאז אלוף עזר ויצמן, שיבח את חיל האוויר: "חיל האוויר שלנו החזיר את פאר חיל האוויר בעולם. בטווח הקצר חילות האוויר הערביים לא מסוגלים להכות בחיל האוויר שלנו בכוח האדם שיש להם היום".

 

בהמשך התייחס ויצמן לאפשרות שטייסים מברית המועצות יטיסו מטוסים של צבאות ערב. ויצמן אמר: "אני לא נבהל מטייסים רוסים. אין להם קרניים וזנב קטן. הוא טייס וכל טייס ממוצע ישראלי הוא טוב לפחות כמה מונים מהם".

 

מפקד חיל האוויר דאז, אלוף מוטי הוד, תהה בישיבה מה מחפשים הסובייטים בישראל. הוא הסביר כי "יש כבר היום לרוסים הסבר מדוע קרה כל העניין. לא מפני שהנשק לא היה טוב אלא מי שהיה צריך להפעיל את הנשק הרוסי לא היה טוב".

 

בהמשך הישיבה נתן סגן הרמטכ"ל דאז, אלוף חיים בר-לב, סקירה ארוכה על הנעשה. בר-לב אמר בין היתר על הפעולה אפשרית של ברית המועצות נגד ישראל. "נניח שיפציצו את תל-אביב, איננו נבהלים ולא נשברים. מה הצעד הבא? אין להם תוכנית לפי דעתי עד הסוף ואינני מוכן להניח שהרוסים ינסו הרפתקאה שבסופו של דבר תביא אותם למצב שהיה בקובה. הם צריכים לקחת בחשבון שאחרי הפצצת תל-אביב אנחנו עם מישהו אחר או בלי נעשה את אותו הצעד האופרטיבי האחרון", אמר סגן הרמטכ"ל דאז ולא פירט מהו הצעד.

 

מי שעוד דיבר בישיבה הוא אלוף פיקוד הצפון דאז דוד אלעזר, שהיה הרמטכ"ל שש שנים לאחר מכן ב מלחמת יום הכיפורים. אלעזר, שהעריך כי לא תהיה מלחמה בשנתיים שלאחר מלחמת ששת הימים, אמר: " צבא שרוצה לנצח צריך לעשות את זה ולהתכונן למלחמה, לא שהייתה אלא שתהיה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מיכה פן, באדיבות ארכיון צה"ל במשרד הביטחון
נחשפו עוד פרוטוקולים מלפני ואחרי המלחמה
צילום: מיכה פן, באדיבות ארכיון צה"ל במשרד הביטחון
מומלצים