ההורים מהדסה פתחו בשביתת רעב: "אין אמון במערכת הבריאות"
לאחר חודשים ארוכים של משבר במחלקה ההמטו-אונקולוגית בהדסה עין כרם, פתחו שמונה הורים לילדים חולי סרטן שטופלו שם בשביתת רעב. "כל ההבטחות וההסכמות שקיבלנו היו שקר גס", זועמים ההורים, בהם שניים שילדיהם כבר הלכו לעולמם. "כלו כל הקצים, אנחנו נאבקים על חיי ילדינו. רוטשטיין דואג רק לאגו ולכסף"
המשבר במחלקה ההמטו-אונקולוגית בהדסה ממשיך להחריף, ומשעות אחר הצהריים (יום א') פתחו שישה הורים לילדים החולים שנקלעו ללב המאבק בשביתת רעב. אל השובתים הצטרפו אף שני הורים נוספים שאיבדו את ילדיהם למחלת הסרטן. בג"ץ החליט להקדים ביום את מועד הדיון במשבר בהדסה ליום שלישי השבוע. ההחלטה התקבלה נוכח "נסיבותיו החריגות ביותר של המקרה".
אלה הילדים שעל גבם מתנהל המשבר
"אין לנו כבר אמון בצמרת במערכת הבריאות", אמר אורי יקיר, נציג ההורים בבית חולים השדה שהוקם בגן סאקר בירושלים בשבועות האחרונים. "אנחנו קוראים לשים סוף למשבר, כי מי שמשלם את המחיר אלו ילדים שזקוקים לטיפול. כל מטרתנו הייתה להביא לידי סיום את המשבר שנמשך כבר שמונה חודשים בדרך הכי שפויה שניתן", הוסיף יקיר, שבתו מאושפזת בימים אלו בבית החולים שניידר על רקע המשבר החמור. בבית החולים שהוקם בגן סאקר שוהים חלק מהילדים החולים, הוריהם ותומכים במאבק.
הסכסוך בין הצדדים בהדסה פרץ עקב ההחלטה של מנכ"ל הדסה פרופ' זאב רוטשטיין לבצע השתלות עצם בילדים אונקולוגים במחלקת מבוגרים. בעקבות ההחלטה, שלטענת הרופאים פוגעת בילדים חולי סרטן, התפטרו במחאה שישה רופאים בכירים במחלקה ההמטו-אונקולוגית ילדים. מנהל בית החולים מצדו טוען עם זאת כי הסיבה לסכסוך היא אגו על מינוי מנהלת מחלקה.
"החל מיום רביעי האחרון אנחנו, נציגי ההורים, ביקשנו מהנשיא להתערב. קיבלנו הבטחות, הצגנו מתווה ברור למנכ"ל משרד הבריאות, והצהרנו שאם התנאים יתקיימו אנחנו נלחץ על הרופאים. לצערנו כל ההבטחות וההסכמות היו שקר גס. מנכ"ל משרד הבריאות טען שהרופאים מסרבים לחזור להדסה ושיקר לנשיא המדינה".
יקיר הסביר על ההחלטה שקיבלו כמה מההורים לפתוח בשביתת רעב. "לנו כבר אין אמון באנשים שעומדים בצמרת משרד הבריאות, אין להם את הכלים והיכולות לנהל את המשבר", אמר. "לכן אנו מכריזים על תחילת שביתת רעב. אנו מסתכלים לילדים שלנו בעיניים ורואים את הסבל שלהם, ואנחנו אומרים – עד כאן. אנחנו קוראים לשים סוף למשבר שבו מי שמשלם את המחיר אלו ילדים שצריכים לקבל טיפול".
"מעכשיו ועד הגעה לפתרון אנחנו שובתים רעב", חידד יקיר. "אנחנו קוראים לציבור הרחב להצטרף למאבק שלנו, הסרטן לצערנו יכול לדפוק בדלת בכל רגע".
"דואגים לאגו ולכסף במקום לבריאות הילדים"
חדוה שמואלי אמא של אייל בן ה-11, הסבירה מדוע הצטרפה גם היא לשביתת הרעב: "אני שובתת כי בימים האחרונים איבדנו את האמון בכולם. החלטנו יחד לנקוט צעד משמעותי וחריף כדי שמישהו יתעשת כאן, וכדי להגיד שאנחנו צריכים פתרון מידי. אנחנו לא יכולים לחכות יותר. זה המאבק על החיים של הילדים שלנו, כלו כל הקצים".
"הימים האחרונים מוכיחים שמי שאחראי כאן זה רוטשטיין ולא ליצמן", הוסיפה שמואלי. "לא רק הרופאים איבדו אמון, אלא גם אני איבדתי אמון בהדסה עין כרם, מקום שהיה לי לבית. ההרגשה היא שרוטשטיין לא דואג לבריאות של הילדים שלנו אלא לאגו ולכסף".
שלמה בן דור, אביו של נחוניה בן ה-6, הסביר גם הוא על הסיבות שהובילו את ההורים המתוסכלים לפתוח בשביתת רעב. "בצורה מאוד פשוטה אגיד שאיבדנו בעצם אמון במערכת הבריאות, שזורעת חול בעיניים של הציבור. אנחנו שומעים שוב ושוב כותרות שהנה יש פתרון, אבל בסוף עושים את ההפך הגמור מכל ההצהרות של משרד הבריאות. אין פה שום עשייה ושום כוונה לעמוד מאחורי הדברים שהובטחו".
"אנחנו במערכת כזאת כבר לא מאמינים", הוסיף בן דור. "אנחנו נמצאים במשבר כל כך ארוך שאף אחד באמת לא נותן פתרון וכל הזמן משחקים איתנו, ופשוט מרמים אותנו. לכן, החלטנו במצב כל כך קשה מבחינת מזג האוויר לפתוח בשביתת רעב, כי בעצם אין לנו משהו אחר.
"יש כאן בולדוזר ששועט והורס מחלקה שהיא באמת אחת המחלקות המופלאות שהיו בארץ, ואף אחד לא מסוגל לעצור אותו. אנחנו מאוד מקווים שאולי אם ישמעו את זעקתנו הכנה. אולי מישהו יקשיב ויעשה משהו ויפתור את הבעיה אחת ולתמיד".
"אנו שובתים רעב כדי להוקיר תודה לרופאים הנפלאים שמטפלים בילדינו במסירות אין קץ", ציינו כמה מההורים השובתים כבר הבוקר. אל שביתת הרעב מצטרפים גם הורים שילדיהם נפטרו. "בוודאי תשאלו אותי, בשביל מה לך? הרי אין לך כבר ילד להציל", כתב בפייסבוק משה בניטה, אביו של נועם ז"ל שהלך לעולמו בגיל 11. "כל מה שאני עושה מאז שנועם שלי הלך, אני עושה כשליחות שלו. זו המורשת שהוא השאיר לי. אבל אני לא לבד במצב הזה. גם ראומה מרון, אימא של תמיר ז"ל, מצטרפת".
המדינה לבג"ץ: "אין פתרון מלבד השבת הרופאים"
מוקדם יותר היום מסרה המדינה לבג"ץ את תגובתה לעתירת הורי הילדים חולי הסרטן מהמחלקה ההמטו-אונקולוגית בבית החולים הדסה בירושלים. "חייב להימצא פתרון ראוי למשבר ללא דיחוי", צוין בתגובה של המדינה לעתירה שהוגשה לפני כשבועיים על ידי עמותה שמייצגת את הורי הילדים. "אין פתרון מלבד השבת הרופאים להדסה".
בעתירה ביקשו הפונים מבג"ץ להורות על פתיחת מחלקה חדשה בשערי צדק, להורות על הדחת פרופ' זאב רוטשטיין מניהול בית החולים הדסה ולאסור על הפעלת המחלקה במתכונת החדשה שלה בבית החולים הדסה.
עוד ציינה המדינה בתגובתה כי היא עומדת מאחורי מנהל בית החולים פרופ' רוטשטיין. "משרד הבריאות סבור שהנסיבות אינן מביאות למסקנה שיש הצדקה להדיח את פרופ' רוטשטיין. חילוקי דעות מקצועיים וניהוליים ברפואה תמיד היו ותמיד יהיו". בתגובת המדינה נאמר כי משרד הבריאות סבור שהעותרים לא הוכיחו שום עילה משפטית לחייב או להורות על הקמת מחלקה חדשה בבית החולים שערי צדק.
היום התייחס גם ראש הממשלה בנימין נתניהו בפתח ישיבת הממשלה למשבר. לדבריו, המשבר "נמשך זמן רב מדי. נעשו ניסיונות, גם על ידי, באמצעות שר הבריאות שפועל בעניין הזה ללא לאות, וגם על ידי אחרים – נשיא המדינה ואחרים, להגיע לפתרון המשבר. הניסיונות הללו לא צלחו. הוגשה עתירה לבג"ץ שיתכנס ביום רביעי וכולם מחכים לדיון".