פליטי הדיקטטורה האפריקנית זכאים למקלט בישראל
שליחת האו"ם לזכויות אדם באריתראה הבהירה בפירוש שמצב זכויות האדם במדינה האפריקנית לא השתפר ושאנשים שהוחזרו אליה מצאו עצמם בסכנת חיים. אז מדוע ממררים את חייהם של מבקשי המקלט בישראל? מאמר דעה
ביוני 2016 פרסמה עו"ד שילה קיטסראוט, השליחה המיוחדת מטעם האו"ם לענייני זכויות אדם באריתריאה, דו"ח מקיף בן 94 עמודים שהתווסף לדו"חות מקיפים שאותם פרסמה מאז מינויה לתפקיד בשנת 2012.
עוד חדשות מעניינות מהעולם בדף הפייסבוק של דסק החוץ
בדו"ח מבהירה עו"ד קיטסראוט ש"יסוד מרכזי בקמפיין המשטר להנצחת שלטונו הוא התעלמות גורפת מזכויות אזרחי אריתריאה לחירות וביטחון. עובדי ממשל אריתראים החזיקו (באנשים) בתנאי עבדות, מעצר, היעלמות כפויה, עינויים, פעולות תגמול וכן מעשים לא אנושיים, רדיפה, אונס ורצח". עוד מפרט הדו"ח אודות "החזקה בתנאי עבדות שבוצעה באופן רציף ורחב היקף באופן שיטתי לפחות מאז שנת 2002" וכן ש"מאחר שעובדי ממשל נשענו על ביצוע הפשעים במטרה להשיג ולבסס את השליטה המוחלטת באוכלוסייה האריתראית, קובעת המדווחת שהם מעורבים בתקיפה שיטתית ורחבת היקף של האוכלוסייה האזרחית באריתריאה מאז מאי 1991 ועד היום".
חלפה שנה שבמהלכה הצליחה ישראל לדחוף למסע פליטות מחודש אלפי מבקשי מקלט שמאסו בכליאה בסהרונים ובחולות, בתורים האינסופיים לאשרות ובמסים הכבדים שהותירו מעט מדי ממשכורתם גם לאחר עבודה סביב השעון.
ברחו לישראל וסובלים מגזרות שונות ורבות
החודש אישרה עו"ד קיטסראוט בפני מועצת זכויות האדם של האו"ם, שהמשטר האריתראי ממשיך בהפרות זכויות אדם המהוות פשעים נגד האנושות ואינו מראה כל סימנים של שיתוף פעולה או שיפור.
בישראל שורדים כיום, על אף גזרות שונות ומתרבות, כ-28 אלף אריתראים. עד תחילת שנת 2013, מערכת המקלט הייתה חסומה בפניהם. מאז, כ-7,000 אריתראים הצליחו להתגבר על המכשולים הבירוקרטיים והפיזיים ולהגיש בקשת מקלט. כמחציתם נדחו או על הסף או משום שהעילה היחידה שהציגו הייתה הימלטות מצבא אריתריאה. מחציתם ממתינים במשך שנים לתשובה.
כל זה לא הפריע לשר הפנים אריה דרעי להבהיר בשבוע שעבר בכנסת שמשרדו רואה בכל מי שאינו דרפורי "מסתנן עבודה" שיש להשיבו למולדתו. רשות המסים הבהירה החודש לבית המשפט העליון שהמדינה החליטה לתת אשרה מטעמים הומניטריים ל-200 סודנים יוצאי חבל דרפור. "מתן הרישיונות האמורים מהווה שלב ראשון בלבד כאשר לאחר שיינתן פסק דינו של בית משפט נכבד זה, בעע"מ 8101/15 בעניין המדינות השלישיות, תיבחן המדיניות ביחס למסתננים פעם נוספת".
מאז תחילת השנה הצליחו 1,273 מבקשי מקלט לצאת הארץ, ואף מבקש מקלט לא חצה את גדר גבול מצרים. תחת איומים והצבת תנאים לשופטי בג"ץ, מן הראוי להתחיל לכבד את אמנת הפליטים ולהעניק מעמד פליט לאלה מבין 28 אלף האריתראים ו-7,000 הסודנים ששרדו את הגזרות האחרונות וזכאים לכך.
סיגל רוזן היא מנהלת המחלקה הציבורית במוקד לפליטים ולמהגרים