שתף קטע נבחר

קרב על ירושלים ומערת המכפלה: ישראל במאמץ לגייס גוש חוסם באונסק"ו

מאמץ ישראלי בינלאומי לגייס גוש חוסם של 5 עד 7 מדינות בוועדת המורשת של אונסק"ו כדי למנוע מהפלסטינים לרשום את מערת המכפלה כאתר מורשת עולמי; במפתיע וברגע האחרון הפלסטינים הגישו הצעה נוספת בנושא ירושלים שקובעת שישראל היא אינה הריבון בעיר. שגריר ישראל שאמה הכהן: "לחץ ומצוקה בקרב ההנהגה הפלסטינית"

 


מערת המכפלה (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
מערת המכפלה(צילום: גיל יוחנן)

ועידת המורשת העולמית של אונסק"ו מתכנסת בעוד כמה ימים לדיון בהצעה שלפיה מערת המכפלה תוכר כאתר מורשת עולמי. על ההצעה, שהגישו מדינות ערב, יצביעו 21 נציגי המדינות החברות בוועידה, בקרקוב, פולין. ישראל במאמץ קדחתני לגייס גוש חוסם שימנע השגת הרוב הנדרש לרישום האתר. בנוסף הגישו מדינות ערב ברגע האחרון הצעה שלפיה ישראל אינה הריבון בירושלים. להצעה זו נדרש רוב רגיל בוועדה, להבדיל מהצבעה על אתר מורשת שבו נדרש רוב של שני שלישים.

 

ההכרזה מקבעת תודעה בינלאומית שלפיה מערת המכפלה היא אתר פלסטיני מוסלמי, ובהקשר הרחב יותר משפיעה על שאלת הריבונות והזכות ההיסטורית על שאר המקומות לגביהם טוענים הפלסטינים. ההכרזה מטילה מגבלות על ישראל בנוגע לבנייה, שימור ופיתוח של האתר ושטח מסויים שמסביבו. אם תוכרז מערת המכפלה כאתר מורשת עולמי, בכל פעם שישראל תציב במקום בודקה או תבצע עבודות - היא תואשם בהרס של אתר מורשת עולמי. סביב אתרי מורשת עולמיים מתפתחת תיירות ענפה והפלסטינים ינסו לנכס אותה לעצמם.

 

נוסח ההחלטה ביחס לירושלים שונה ורוכך ביחס לשנה שעברה. אז אימץ הוועד המנהל של אונסק"ו הצעה פלסטינית המטילה ספק בזיקה היהודית להר הבית ולכותל המערבי. כעת הוא מתבסס על הנוסח שאימץ בהצבעה האחרונה הוועד המנהל של אונסק"ו, ללא אזכור של אל אקצה וחראם אל שאריף וגם לא של "בוראק פלאזה" (השם שבו נוהגים הפלסטינים לכנות את הכותל המערבי). עם זאת, הנוסח כן מאמץ מתקפה על ריבונות ישראל בירושלים ומציג אותה ככוח כובש שכל החלטותיו אינן תקפות.

 

ההחלטה על ירושלים התעכבה והגיעה ברגע האחרון. היו שחשבו שאולי הערבים יבקשו לרכז מאמץ רק בעניין רישום מערת המכפלה כאתר מורשת עולמי, כדי לצבור קרדיט מחודש מול המדינות החברות בארגון. אלה הביאו לרגיעה לאחר הסערה סביב הר הבית וירושלים. ואולם, את ההחלטה להגיש הצעה בעניין ירושלים ברגע האחרון קיבל שר החוץ הירדני בעצמו, והוא הנחה את השגריר הירדני לפעול על פיה.

 

המטרה: לסכל רוב של שני שלישים

בחזית מערת המכפלה מנהלים משרד החוץ ושגרירויות ישראל בעולם מאמץ דיפלומטי בניסיון לגייס חמש עד שבע מדינות כדי למנוע מהפלסטינים להגיע לרוב הנדרש של שני שלישים מהחברות (בוועדת המורשת חברות 21 מדינות). ישראל תצטרך תמיכה של שמונה מדינות במצב תיאורטי, שבו אף אחת מ-21 החברות לא תימנע, אך סביר להניח שכמה מהן יעשו כן.

 

סגנית שר החוץ ציפי חוטובלי וסמנכ"ל ארגונים בינלאומיים במשרד החוץ ייפגשו לתדרוך עם 12 שגרירים שמדינותיהן חברות באונסק"ו כדי לבקש מהם להתנגד בהצבעה על מנת להפיל את ההצעה הפלסטינית.

 

 

שגריר ישראל שאמה הכהן ()
שגריר ישראל שאמה הכהן

שגריר ישראל לאונסק"ו, כרמל שאמה הכהן, אמר: "השינויים והריכוכים בטקסט אינם מאהבת ישראל או משינוי כיוון בגישה של הפלסטינים ושותפיהם, אלא הלחץ הגובר עליהם ותוצאות ההצבעות האחרונות. מבחינתם הן אסון וכבר מעוררות קולות של לחץ ומצוקה בקרב ההנהגה הפלסטינית.

 

"לכולם ברור שהקרב האמיתי הפעם הוא על חברון שכן בשונה מירושלים בעניין חברון מדובר בהצעת החלטה המנסה ליצור מציאות חדשה במקום שהוא אחד מיסודות מורשת העם היהודי ובלב הסכסוך. לאתר מורשת פלסטיני מעבר לסמליות שבכך תהיה במה נוספת להחלטות נגד ישראל בעתיד, בדומה לירושלים, בצורת תלונות ובקשות פוליטיות ושקריות לגבי שימור האתר, השימוש בו והריבונות עליו. המטרה הראשית שלנו כרגע היא מניעת קונצנזוס על ההחלטה בעניין ירושלים ומניעת רישום חברון. זאת בין אם הפלסטינים ייאלצו למשוך את הבקשה כתוצאה מלחץ דיפלומטי בינלאומי עליהם, ובין אם ננצח אותם בפעם הראשונה בהיסטוריה בהצבעה באונסק"ו".

 

שאמה הכהן הוסיף, כי ישראל מתנגדת להצעה בעניין ירושלים למרות ריכוכה. "אנחנו לא מבדילים בין הנוסחים. מבחינתנו מדובר בהצעה פסולה ורעה שאין לה מקום למעט רצון לרדוף ולהכפיש את ישראל באופן אובססיבי. אנחנו מסבירים לכל המדינות שכמו שקשה לשכנע אדם שיהיה לו נעים יותר בתוך תנור עם מאה מעלות במקום תנור עם אלף מעלות, הוא עדיין יבקש להשאר בטמפרטורת החדר, כך גם ישראל אינה מבקשת ריכוכים אלא הפסקה של האובססיה ההזויה והמבישה הזו".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גיל יוחנן
מערת המכפלה
צילום: גיל יוחנן
מומלצים