דרעי פוצץ הישיבה על חוק הגיור: "פועלים בניגוד להסכמים"
פרסום ראשון: נתניהו קרא להקפאת החוק, שימנע גיור באופן פרטי, בישיבת ראשי הקואליציה והורה להכין הודעה משותפת עם יהדות התפוצות שתבשר על הסדר שיכלול את משיכת העתירה מבג"ץ. בקשת דרעי לחקיקה גם אם בג"ץ יפסול נענתה בשלילה והוא התפרץ לפני שנטש בזעם יחד עם ח"כ גפני: "פועלים בניגוד להסכמים הקואליציוניים"
משבר קואליציוני? ישיבת ראשי הקואליציה שכינס הבוקר (ו') ראש הממשלה בנימין נתניהו בניסיון לגבש פתרון מוסכם לסוגיית חוק הגיור פוצצה לאחר שיו"ר ש"ס ושר הפנים, אריה דרעי, וחבר הכנסת משה גפני נטשו את הישיבה בזעם.
אתמול אמרו גורמים בכירים בקואליציה כי הפתרון שהוצע הוא דחייה של החוק בחצי שנה, ועד אז תקום ועדה ציבורית שתגבש פתרון מוסכם בסוגיית הגיור. בתחילת הישיבה הבהיר ראש הממשלה שיש משבר גדול עם יהדות התפוצות ודיבר על רגישות המצב ואמר שהכיוון כרגע הוא שימשכו את העתירה שהוגשה נגד החוק על ידי גורמים ביהדות ארהב ובתמורה החוק יוקפא.
יו"ר הבית היהודי נפתלי בנט ויו"ר ישראל ביתנו אביגדור ליברמן אמרו בישיבה כי יש לתת לרבני ערים לגייר גם. נתניהו הבהיר כי יש צורך בשלב הזה להקפיא את החוק והורה להכין הודעה משותפת לממשלה וליהדות התפוצות שתבשר על אותו הסדר שיכלול את משיכת העתירה מבג"ץ.
בשלב הזה אמר דרעי: "אני מוכן שהחוק יוקפא לחצי שנה. אם במהלך הזמן יפסול בג"ץ את החוק, אני מבקש שנחוקק אותו בכל זאת". הנוכחים בישיבה סירבו להבטיח לו דבר כזה והוא זעם: "הבנתי מה קורה פה. אתם פועלים בניגוד להסכם קואליציוני".
אז דרעי קם מכיסאו ונטש בזעם יחד עם גפני שהלך בעקבותיו. נתניהו עוד ניסה לפנות אליהם ואמר: "אני לא מבין למה קמתם? למה אתם עוזבים?". בקשתו של ראש הממשלה לא סייעה והשניים התעקשו לעזוב והישיבה פוזרה.
קודם לכן פרץ ויכוח גם בין השרים בנט ומשה כחלון לבין נתניהו על התנהלותו בסוגיית חוק הגיור. השניים ציינו את העובדה כי ישיבת הממשלה בנושא בתחילת השבוע עלתה ללא הכנה מוקדמת, וטענו כי קבלת ההודעה על ירידת מתווה הכותל מסדר היום לוותה בתחושה של מחטף, זאת כשחלק מהשרים לא נוכחים בדיון.
מלשכתו של ח"כ גפני נמסר בתום הישיבה: "היו הסכמות ברורות עם ראש הממשלה, המפלגות החרדיות הסכימו להצעה לבקש דחייה מבית המשפט. בישיבה כעת עם ראשי הקואליציה חזרו מסיכומים ברורים ומפרים את ההסכם הקואליציוני. הדרישה של המפלגות החרדיות היא שאם יש החלטה של בית משפט או אחרי הדחייה - ראשי הקואליציה מחויבים בהסכם הקואליציוני לחוקק חוק. אם לא יחויבו - החרדים לא יתמכו בחקיקות של הסיעות האחרות".
שר האוצר כחלון כתב בחשבון הטוויטר שלו לאחר פיצוץ הישיבה: "החוסן הלאומי והביטחון האמיתי של עם ישראל נמצא באחדותו. הקשר בין העם היושב בציון לבין אחיו בגולה הוא קשר אמיץ וחזק ועלינו לשמור עליו מכל משמר. עם ישראל שילם בעבר מחיר יקר על הפילוג בעם ואל לנו לחזור לתקופות אלו. אני מצפה מכל הצדדים לחזור ולשבת עד שנגיע למתווה מוסכם. זה הזמן לפעול למען אחדות העם".
מנכ"ל התנועה הרפורמית, הרב גלעד קריב, מסר כי "המפלגות החרדיות מוכיחות פעם נוספת שאחדות העם היהודי היא הדבר האחרון שמעניין אותן. אנו קוראים לראש הממשלה ולשותפיו הקואליציונים לומר 'עד כאן' למסע ההרס של יחסי ישראל והתפוצות, שהובילו דרעי, גפני וליצמן בהסכמה בשתיקה של ראש הממשלה".
חוק הגיור עומד במרכזו של המשבר החריף עם יהדות התפוצות אפילו יותר מביטול הקמת רחבת התפילה המעורבת בכותל. גם ראשי שדולת איפא"ק וגם ראשי הפדרציות הבהירו שחוק הגיור הרבה יותר פוגע בהם ממתווה הכותל, מכיוון שסוגיית הגיור נוגעת כמעט לכל היהודים בחו"ל.
רק ביום ראשון אישרה הממשלה את החוק, שמשאיר את זכויות הגיור בידי הרבנות הראשית בלבד. השארת מונופול הגיור בידי הרבנות הראשית היא למעשה צעד עוקף בג"ץ וקובעת כי כי רק גיורים של המדינה יוכרו לעניין חוק השבות.
לפני כשנה קבע בג"ץ לראשונה שיש להכיר בגיורים פרטיים אורתודוכסיים (כלומר, על פי ההלכה) שנערכים בישראל לעניין חוק השבות. כלומר, אם רבנים מסוימים, שלא מכהנים מטעם המדינה, יגיירו מישהו - הוא יוכל להירשם כיהודי לעניין אזרחות. בקהילה היהודית חוששים שהחוק ימנע מכל מי שעבר גיור בחו"ל לקבל היתרי עלייה לארץ מאחר והרבנות אינה מכירה בהם.