שתף קטע נבחר

 

אסון אקולוגי במדבר יהודה: חומצה זרמה לנחל אשלים

בקע בקיר סוללה של מפעל "רותם אמפרט" גרם לדליפת מי גבס ברמת חומציות גבוהה. אנשי המשרד להגנת הסביבה ורשות הטבע והגנים פועלים כדי לחסום את המשך זרימת הזיהום ולמנוע ממטיילים להגיע לאזור. המשרד להגנת הסביבה: "זה ממש כמו שיטפון חורפי, כל גבי הנחל מלאים בחומצה"

 

זיהום בנחל אשלים

זיהום בנחל אשלים

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

מים חומציים זורמים בשעות האחרונות לנחל אשלים שבשמורת מדבר יהודה . מקור הזיהום בעקבות דליפת מי גבס ברמת חומציות גבוהה מבריכה במפעל רותם אמפרט במישור רותם. כביש 90 היה חסום לתנועה בין מפעלי ים המלח לעין תמר למשך כחמש שעות בעקבות פריצת מאגר המים החומציים וזרימתם חומצה לאיזור.

 

אנשי המשרד להגנת הסביבה ורשות הטבע והגנים נמצאים במקום ופועלים לחסום את המשך הזרימה ולמנוע ממטיילים להגיע לאזור. יחידות חילוץ עין גדי וערד של משטרת ישראל סורקות את נחל אשלים כדי לוודא שאין אנשים בנחל. רשות הטבע והגנים מבקשת מציבור המטיילים לא להגיע לנחל אשלים ולמסלולים בקרבתו עד להודעה חדשה.

זיהום הנחל (צילום: המשרד להגנת הסביבה) (צילום: המשרד להגנת הסביבה)
זיהום הנחל(צילום: המשרד להגנת הסביבה)
 

הבקע בדופן סוללת "רותם דשנים" (צילום: עודד נצר, המשרד להגנת הסביבה) (צילום: עודד נצר, המשרד להגנת הסביבה)
הבקע בדופן סוללת "רותם דשנים"(צילום: עודד נצר, המשרד להגנת הסביבה)

בקע בקיר הסוללה של חברת "רותם דשנים" גרם לסחף האדיר והבריכה קרסה והתרוקנה. המים נשטפו לאורך כ-10 ק"מ של נחל אשלים, כאשר אלפי קוב של מי גבס חומציים זרמו במורד הנחל.

 

כביש 90 היה חסום לתנועה משעות הצהריים ועד סביבות שעה 20:30. לאחר פתיחת הכביש לתנועה, הוחלט שבשלב זה ועד להודעה חדשה נחל אשלים וסביבותיו יהיו סגורים לכניסת מטיילים נוכח הסכנה הטמונה במי החומצה.

 

מנהל מחוז דרום במשרד להגנת הסביבה, ברוך ובר, הסביר כי "אנחנו כעת עושים פעולות פיקוח ובקרה. לפני זמן לא רב נתיב המים עבר את כביש 90 והגיע לכיוון ים המלח. זה ממש כאילו אנחנו רואים שיטפון חורפי. אנחנו כבר אחרי הגל הראשון וליתר ביטחון הכביש נותר סגור בהמלצת המשרד להגנת הסביבה. הוזמנו מסוקים כדי לבחון את גודל הנזק. מבדיקות ראשוניות עולה כי מדובר בחומצה כמעט טהורה".

 

הוא הוסיף: "מדיווח של אנשי המשרד במורד הנחל עולה כי החומציות ירדה והמים אינם ברמת חומציות גבוהה. אנו מעריכים כי החומצה נסתרה בסלע הגיר בדרכה במורד הנחל" להערכת המשרד מדובר על כמות של 100 אלף מ"ק מי גבס בחומציות גבוהה. "אנחנו בשלב ראשוני, אך כל גבי המים בנחל אשלים מלאים חומצה. זו בעצם פסולת תעשייתית, הפסולת יכולה להכיל גם דברים נוספים. נחל אשלים הוא מאוד מתוייר. למרבה המזל האירוע קרה כשהאזור אינו בשיא עונת התיירות", הוסיף ובר. מנהל המחוז צפויי להיפגש עם מנכ"ל כיל בקרוב כדי לדון בנושא ובצעדים שיינקטו.

מפת אזור הזיהום (צילום: עודד נצר, המשרד להגנת הסביבה) (צילום: עודד נצר, המשרד להגנת הסביבה)
מפת אזור הזיהום(צילום: עודד נצר, המשרד להגנת הסביבה)

 (צילום: בעז פריפלד רשות הטבע והגנים) (צילום: בעז פריפלד רשות הטבע והגנים)
(צילום: בעז פריפלד רשות הטבע והגנים)

 (צילום: עודד נצר, המשרד להגנת הסביבה) (צילום: עודד נצר, המשרד להגנת הסביבה)
(צילום: עודד נצר, המשרד להגנת הסביבה)
 

אזור קריסת דופן הסוללה (צילום: עודד נצר, המשרד להגנת הסביבה) (צילום: עודד נצר, המשרד להגנת הסביבה)
אזור קריסת דופן הסוללה(צילום: עודד נצר, המשרד להגנת הסביבה)

מהמשרד להגנת הסביבה נמסר כי נציגי המשרד, כולל נציגי המשטרה הירוקה, נמצאים בשטח ובודקים את נסיבות פריצת הבריכה ששטחה 30-20 דונם. נמסר כי המשרד דורש מ"רותם דשנים" שלא להזרים יותר שפכים לבריכות, עד שהמשרד ישתכנע שאירוע כזה לא יחזור על עצמו.

 

גלעד גבאי, מנהל מחוז דרום ברשות הטבע והגנים, הסביר כי "מדובר במים מאוד חומציים שדלפו מהמפעל, ופוגעים בחי ובצומח. זה נחל שיש בו גבים ובעלי חיים באזור עלולים לשתות מהם. מדובר גם בנזק ארוך טווח שידרוש שיקום ארוך, שכן אלו מים שנשארים בתוך הקרקע ומחלחלים ועלולים להשפיע גם על אזורים אחרים".

 

הוא הוסיף: "בשלב זה אנו פועלים בשטח ובכלל בשיתוף הגורמים האחרים שמעורבים, כדי למזער עד כמה שניתן את הפגיעה בטבע, והכי חשוב למנוע פגיעה במטיילים, משום שכל מגע עם המים מסוכן עבורם. משום כך, אנו מבקשים מציבור המטיילים לא להגיע לאזור עד להודעה חדשה, גם כדי לשמור על בריאותם וגם כדי לאפשר לנו לטפל בשטח. בשלב זה אנו מעריכים כי השטח שנפגע בנחל הוא יותר מ-10 קילומטרים".

העבודות לעצירת זרימת המים המזוהמים (צילום: המשרד להגנת הסביבה) (צילום: המשרד להגנת הסביבה)
העבודות לעצירת זרימת המים המזוהמים(צילום: המשרד להגנת הסביבה)

 (צילום: עודד נצר, המשרד להגנת הסביבה) (צילום: עודד נצר, המשרד להגנת הסביבה)
(צילום: עודד נצר, המשרד להגנת הסביבה)

במסגרת פעולות המשרד להגנת הסביבה ורשות הטבע והגנים, מוזרמים מים מתוקים לנחל אשלים כדי להוריד את רמת החומציות בנחל. כמו כן, פקחים של רשות הטבע והגנים פרוסים לאורכו של הנחל ובכניסה לשמורה בסיורים מתוגברים, כדי למנוע כניסת מטיילים. זאת במקביל להצבת שילוט באזור האוסר כניסה.

 

בתוך כך, פועלים פקחי רשות הטבע והגנים במקומות שבהם ישנם ריכוזי בעלי חיים במטרה למנוע מהם להגיע לקרבת המים המסוכנים להם. המים שחצו את כביש 90 נדגמו, ונמסר כי נמצא שהחומציות שלהם נמוכה, וכי הצוותים בשטח מתמקדים באיתור הגבים שבדרך שהחומציות בהם גבוהה יותר. רשות הטבע והגנים צפויה להמשיך פעולות אלו גם מחר ואף מעבר לכך.

 (צילום: עודד נצר, המשרד להגנת הסביבה) (צילום: עודד נצר, המשרד להגנת הסביבה)
(צילום: עודד נצר, המשרד להגנת הסביבה)

 (צילום: עודד נצר, המשרד להגנת הסביבה) (צילום: עודד נצר, המשרד להגנת הסביבה)
(צילום: עודד נצר, המשרד להגנת הסביבה)

מהמשרד להגנת הסביבה נמסר מוקדם יותר כי "היום בצהריים קרסה הדופן של אחת מבריכות האידוי של מפעל רותם דשנים, המצויה מזרחית לכביש 258. המפעל מפעיל מספר בריכות אידוי לשפכי גבס, המכילות שפכים חומציים ביותר.

 

"הדופן קרסה בבריכה המכילה כמה עשרות אלפי מ"ק שפכים. חלק מהשפכים הוזרם לבריכה אחרת, אולם חלק ניכר זרם לכיוון נחל אשלים. מפעלי ים המלח נערכו עם כלים הנדסיים על מנת לקלוט את השפכים למאגר אשלים, ובשלב זה לא הגיעו השפכים לכביש 90 ולים המלח.

 

כונני המשרד להגנת הסביבה ואיגוד ערים נגב מזרחי נמצאים בשטח ומלווים את האירוע. המשרד להגנת הסביבה בודק את נסיבות האירוע וינקוט בצעדים ככל שיידרש".

 

מחברת כי"ל נמסר בתגובה: "בשעה 11:45 איתרנו פירצה בסוללה המזרחית של בריכת הגבס שבמפעל רותם אמפרט נגב, שגרמה לגלישת מי גבס לאיזור בריכה 4 וחלק לנחל אשלים. אין נפגעים, ובשלב זה, אין ביכולת החברה לאמוד את ההשפעה הסביבתית.

 

"צוותים של מפעל 'רותם אמפרט נגב' הגיעו תוך זמן קצר לאזור, הפסיקו את פעילות המתקן שהזרים את השפכים לבריכה ופועלים לעצירת הזרימה. נכון לעכשיו, נעצרה הזרימה מתוך הבריכה. הרשויות הרלוונטיות מעודכנות באופן שוטף על הפירצה ועל התקדמות העבודות, וצוות בכיר של ׳רותם אמפרט נגב׳ נמצא בשטח כל העת ופועל לעצירת הזרימה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: המשרד להגנת הסביבה
הנחל המזוהם
צילום: המשרד להגנת הסביבה
מומלצים