עשרות מיליונים לשיקום: אסון הזיהום בתמונות
פקחי רשות שמורות הטבע מפנים פגרי בעלי חיים בנחל אשלים שזוהם בחומצה ממפעלי כיל - ונערכים לשאוב את המים המזוהמים מהמאגרים. ההערכה: האזור יהיה סגור למטיילים לפחות לשנה
רשות הטבע והגנים ממשיכה גם היום (ג') בפעולות למזעור הנזקים לסביבה ולחי בעקבות דליפת השפכים בנחל אשלים שאירעה בסוף השבוע.
ברשות השלימו את מיפוי איגומי המים בקטעי הנחל השונים ונערכים להכנת תוכנית ניטור ושיקום. בתוך כך נפרסו בשטח מכלי מים (שקתות) נקיים לשימוש בעלי החיים באזור, ופקחי הרשות ממשיכים בסיורים בשטח, בדיגומי המים ובעיבוי השילוט לאזהרת מטיילים מפני כניסה לנחל.
כמו כן נערכים הצוותים לשאוב את המים המזוהמים מהמקומות שבהם נקוו. אנשי רשות הטבע והגנים נפגשים באופן שוטף עם שאר הגורמים המעורבים על מנת לתאם ולקדם את תוכניות העבודה.
על פי ההערכות, עלות שיקום הנחל נאמדת בעשרות מיליוני שקלים והאזור יהיה סגור למטיילים במשך שנה אם לא יותר.
בסוף השבוע נוצרה פרצה בבריכה במפעל רותם אמפרט של חברת כיל במישור רותם. בקע בקיר הסוללה של הבריכה גרם לסחף האדיר והבריכה קרסה והתרוקנה. המים נשטפו לאורך כ-10 ק"מ של נחל
אשלים, וזיהמו אותו. כביש 90 נחסם לתנועה עקב הזרימה העזה והזיהום למשך כמה שעות. בהמשך החלו להתברר ממדי הזיהום. מנהלי המפעל זומנו לשימוע במשרד להגנת הסביבה. ההערכה היא שזרמו לפחות כמאה אלף קוב נוזל חומצי לנחל. במשרד טוענים כי על פי המידע שברשותם, המפעל הפר את הוראות תקנות בריכות אידוי ואגירה. למפעל ניתן היתר רעלים בשנת 2016 ועל פי החשד הוא הפר אותו.
המשרד אף שלח התרעה למפעל, שלפיו הוא מפר את תנאי היתר הרעלים שלו. במשרד להגנת הסביבה ציינו כי אם ייקבע כי המפעל עבר על החוק ניתן להטיל עליו קנס כספי שנע בין 200 אלף שקלים ל-1.6 מיליון. ברשות הטבע והגנים מעריכים כי עלות השיקום נאמדת בעשרות מיליוני שקלים.