שתף קטע נבחר

 

חילוקי דעות סביב ההצעות להפחתת ימי החופש מלימודים

מזכ"לית הסתדרות המורים מבטיחה "מאבק שכמותו לא ראינו" אם יוחלט להוסיף שבעה ימי לימוד במהלך השנה, כפי שפורסם ב"ידיעות אחרונות". בן דוד אומרת כי רק הרחבת ימי בית הספר של החופש הגדול ישימה. יו"ר ועדי ההורים: "גם הפתרון הזה אינו פותר את הפערים בחופשות"

  

בנט ובן דוד. "לא לאחריות נוספת על מנהלים" (צילום: עמית שאבי, אלכס קולומויסקי) (צילום: עמית שאבי, אלכס קולומויסקי)
בנט ובן דוד. "לא לאחריות נוספת על מנהלים"(צילום: עמית שאבי, אלכס קולומויסקי)
 

מזכ"לית הסתדרות המורים יפה בן דוד מבהירה היום (ה') כי אם בכוונת משרד החינוך לשנות את מספר ימי החופשה במהלך השנה – האפשרות היחידה היא להרחיב את בית הספר של החופש הגדול. כל מתווה אחר, כמו זה שמבקש לקצר שבעה ימי חופשה בחגים בתמורה לשבעה ימי בחירה אחרים – אינו מקובל עליה. "אם יישמו מתווה אחר, אנחנו נצא למאבק שמדינת ישראל לא ראתה כמותו", היא מזהירה.

 

במשרד החינוך ביקשו לקצר את ימי החופשה, שמכבידים על ההורים, וגיבשו שלושה מסלולים כפי שפורסם הבוקר ב"ידיעות אחרונות". המודל הראשון הוא המרת ימי הוראה בימי חופשה, שלפיו המורים יקבלו שבעה ימי חופשה גמישים למימוש על פי רצונם האישי, ובתמורה ילמדו באיסרו חג של פסח ושבועות ובחלק מפסח וחנוכה. מודל נוסף, שנחשב לבלתי ישים, קובע כי יקוצרו שבעה ימי חופשה ותהיה תוספת ימי לימוד בימי איסרו חג ובחלק מחופשת פסח וחנוכה – ללא מתן תמורה של חופש למורים.

 

בן דוד תומכת במתווה שבו יורחב פרויקט בתי הספר של החופש הגדול בשבעה עד 12 ימים. מדובר בהחלטה שהוביל שר החינוך לשעבר שי פירון ומוכיחה את עצמה בשנתיים האחרונות. בתי הספר יהיו פתוחים ויתקיימו בהם פעילויות שיעבירו עובדי הוראה או מדריכים חיצוניים. המודל הזה לא נותן מענה לקיצור ימי החופשה במהלך שנת הלימודים, וההחלטה אם לרשום את הילדים לבתי הספר של החופש הגדול היא של ההורים בלבד.

 

גורמים שמעורים בנושא אמרו כי האפשרות המועדפת על בן דוד ועל ועד ההורים היישוביים הובהרה לא פעם בשיחות בין הגורמים הרלוונטיים, ובהם שר החינוך נפתלי בנט ושר האוצר משה כחלון. "כל מתווה אחר לא יהיה", אומרת בן דוד. "אם נלך על מתווה של שבעה ימי חופשה גמישים, מה נעשה אם באותו היום עשרה מורים ירצו חופש? איזה ממלא מקום יבוא? היום המנהלים תקועים בלי ממלאי מקום. הם הזויים שם, אנשים מנותקים מהקרקע. ומי יכין את מערכי השיעור? מי שלא נמצא בשטח לא מבין את ההשלכות של ההצעות האלה. לכאורה ההצעה נראית טובה, אבל מי שחי את השטח מבין שהיא לא בת ביצוע".

 

מבלים בחופש הגדול. ניסיון להקל על ההורים (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
מבלים בחופש הגדול. ניסיון להקל על ההורים(צילום: shutterstock)

בן דוד התייחסה גם לאחריות שמוטלת על המנהלים למצוא מחליפים או לגייס כוח אדם לבתי הספר של החופש הגדול: "זה לא יהיה. האחריות לא תוטל עוד על כתפי המנהלים. שמשרד החינוך ייקח אחריות. יש מצוקה, אני מבינה את ההורים, אבל פופוליזם לא על הגב של עובדי ההוראה".

 

פז כהן, יו"ר פורום ועדי ההורים היישוביים, אמר כי הם מנהלים שיח עם משרד החינוך בנושא החופשות וכי יש להכליל בה גילים נמוכים יותר. "ההכללה של ילדי הגן צריכה להיות מובנית בתוכנית. מעבר לכך, אנחנו מכוונים להפחתה של 15 ימי חופשה בשנה - כולל איסרו חגים והשבוע שלפני פסח ולא שבעה רק בחופש הגדול", הבהיר. "בית הספר של החופש הגדול הוא פתרון טוב, אך הוא אינו פותר את הפערים האדירים בחופשות הלא מוצדקות במערכת החינוך במהלך שנת הלימודים עצמה. אנחנו מצפים גם למאמץ להגדלת ימי החופשה במשק. ישראל נמצאת במקום הלפני-אחרון במספר ימי החופשה לעובדים במשק בהשוואה לשאר מדינות העולם המפותח".

 

טוביה ברוקנר, אב לחמישה ילדים, אומר שצריך לייעל את המערכת כולה: "סוף-סוף יש כאן עיסוק בנושא כל כך מהותי. יש פער עצום בין מגזר מסוים לשאר המשק, שמבנית הוא בעייתי. אני חושב שהמודל של הארכת בתי הספר של החופש הגדול הוא טוב, אבל הוא לא פותר את כל הבעיה כי העיקרון שצריך לחדד זה איך אנחנו יוצרים מערכת אפקטיבית יותר. ברור שקיצור החופש חשוב, אבל ישנם גם איסרו חגים שהם מיותרים לחלוטין וצריך לוותר עליהם. צריך לעשות שילוב בין מודל בלי כמובן לפגוע במורים".

 

אחז אגם, אב לארבעה ילדים, תומך בהרחבה של בית הספר של החופש הגדול. "מדובר בהתחלה טובה, אבל זה פתרון חלקי ולא מלא", אמר. "את הילדים הגדולים שלי בני 10 ו-8 אני יכול להשאיר בבית לבד, את הקטנים אני לא יכול. ולכן הפתרון של בתי הספר של החופש הגדול מספק מעט כי הוא נותן מענה לחלק מהימים. התכנים לא מושלמים, זה כמו בייביסיטר מתקדם".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עמית שאבי, אוהד צויגנברד
שר החינוך נפתלי בנט ויפה בן דוד
צילום: עמית שאבי, אוהד צויגנברד
מומלצים