שתף קטע נבחר

 

100 ימי מחאה בוונצואלה: מנהיג האופוזיציה שוחרר למעצר בית

בחודשים האחרונים בוערים הרחובות במדינה הדרום אמריקנית ולא פחות מ-15 אלף בני אדם נפגעו במהומות ואלפים נעצרו. על רקע הטלטלה שוחרר במפתיע מנהיג האופוזיציה שנכלא ב-2014, אך מתנגדי הממשל לא מתרצים: "מנצלים אנשים שנשללה חירותם כבני ערובה"

 

מנהיג האופוזיציה שוחרר למעצר בית

מנהיג האופוזיציה שוחרר למעצר בית

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

 

בוונצואלה מציינים היום (א') 100 ימים לפרוץ מחאות הענק נגד הממשלה, יממה לאחר שמנהיג האופוזיציה, לאופולדו לופס, שוחרר מהכלא למעצר בית והבטיח להמשיך את מאבקו למען חירות במדינה. בחודשי המחאה האחרונים נהרגו 107 מפגינים בעימותים מול כוחות הביטחון, נפצעו כ-15 אלף בני אדם ויותר מ-3,000 נעצרו.

 

שחרורו המפתיע של לופס עורר ספקולציות לגבי האפשרות שממשלת השמאל בראשות ניקולס מדורו מנהלת שיחות משא ומתן עם האופוזיציה על רקע העלייה במספר ההרוגים במהומות הרחובות שנמשכות זה יותר משלושה חודשים.

לופס מחוץ לכותלי הכלא שבו הוחזק במשך שלוש שנים (צילום: AFP) (צילום: AFP)
לופס מחוץ לכותלי הכלא שבו הוחזק במשך שלוש שנים(צילום: AFP)

הנשיא ניקולס מדורו (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
הנשיא ניקולס מדורו(צילום: רויטרס)

המחאה האדירה מאז תחילת אפריל ברחבי ונצואלה (צילום: EPA) (צילום: EPA)
המחאה האדירה מאז תחילת אפריל ברחבי ונצואלה(צילום: EPA)

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)
 

לופס, מנהיג מפלגת "רצון העם" וסמל ההתנגדות למשטרו של מדורו, הופיע בפומבי כמה שעות לאחר שחרורו והכלא ונראה במצב טוב ושמח. הוא הניף את אגרופו לאוויר ובתוכו דגל ונצואלה, ואמר לקהל תומכים שהתאסף מחוץ לביתו בקראקס: "כן, אנחנו יכולים!".

 

"אני שומר על ההתנגדות הנחרצת שלי למשטר הזה", אמר לופס בהצהרה שהוקראה על ידי אחד ממנהיגי מפלגתו. "אני חוזר על המחויבות שלי להילחם עד כיבוש החירות של ונצואלה".

 

הנשיא מדורו נשא אמש נאום טלוויזיוני לאומה וקרא ל"שלום ותיקון" מצדו של לופס. יורשו של הנשיא המנוח הוגו צ'אבס אמר שהוא מקווה שדבריו של לופס יהוו בסיס לפיוס "משום שכל המדינה רוצה שלום".

 

סמל ההתנגדות

לופס בן ה-46 הוא בוגר אוניברסיטת הרווארד האמריקנית. הוא הוחזק בכלא צבאי מחוץ לקראקס במשך יותר משלוש שנים וחצי בגין "הסתה לאלימות" לאחר שקרא להפגנות נגד הממשלה. שחרורו מהכלא הייתה הדרישה העיקרית של האופוזיציה בוונצואלה והקהילה הבינלאומית בעיצומו של משבר פוליטי חריף במדינה הדרום אמריקנית, שבמסגרתו דורשים מתנגדיו של מדורו מהנשיא לערוך בחירות מוקדמות.

 

התובעת הכללית לואיזה אורטגה – האישיות הציבורית הבכירה ביותר שיצאה נגד מדורו – האשימה את הממשלה בניסיון לנצל את שחרורו של לופס כדי "לשפר את התדמית שלה". "אי אפשר להשתמש באנשים שנשללה מהם החירות כבני ערובה לצורך משא ומתן", אמרה אורטגה לעיתון הצ'יליאני "לה טרסרה".

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)


 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)
 

לפחות 107 בני אדם נהרגו מאז 1 באפריל בעימותים שפרצו בין מפגינים לבין כוחות הביטחון בעקבות המהלך של בתי המשפט והממשלה לנשל את האסיפה הלאומית – שנשלטת על ידי האופוזיציה – מסמכויותיה, לדחות את הבחירות ולכתוב מחדש את חוקת המדינה.

 

בית המשפט העליון של ונצואלה מסר כי הורה לשחרר את לופס למעצר בית בשל סיבות בריאותיות, ואף כינה את המהלך "עניין הומניטרי". במדריד, הדגיש עורך דינו של לופס, חביאר קרמדס, כי "יש להשיב ללופס את כל הזכויות האזרחיות והפוליטיות שלו. יתרה מכך, ישנם עדיין 300 אסירים פוליטיים בבתי הכלא 'הבוליבריאנים' (כינוי לממשל בוונצואלה)".

 

לפי הארגון הלא-ממשלתי "פורו פנאל" (פורום פלילי), ישנם 433 אסירים פוליטיים בוונצואלה. הממשלה, עם זאת, מתעקשת כי מדובר באסירים שנעצרו בגין אלימות. ממחלקת המדינה האמריקנית נמסר היום כי שחרורו של לופס הוא "צעד משמעותי בכיוון הנכון" – אך באותה נשימה הודגש כי עדיין נחוצים "צעדים רבים נוספים".

 

"הם נואשים, זו הפגנת חולשה של משטר במצוקה"

לופס היה מחלוצי הובלת המחאות ברחובות לפני שלוש שנים שבהן קראו המונים לשינוי פוליטי במדינה הדרום אמריקנית, בזמן שזו טובעת בתוך משבר פוליטי וכלכלי חמור במיוחד לאחר מותו של קודמו של מדורו בתפקיד – הוגו צ'אבס. הממשלה האשימה את לופס בפרץ ההפגנות הרבות נגד הממשלה ב-2014, שבמסגרתן נהרגו 43 מפגינים בעימותים מול כוחות הביטחון.

 

הוא נידון למאסר של כמעט 14 שנים בגין עבירות שלפי סנגוריו עירבו "ראיות מפוברקות", וכן נטען כי מאסרו למעשה נובע משיקולים פוליטיים. מאז המשיך המשבר במדינה להעמיק ולהתעצם, ורמת האלימות רק הלכה וגברה וכך גם מספר הנפגעים בקרב הציבור.

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)
 

ביום רביעי האחרון הסתערו תומכים של הממשלה, חמושים באלות, על מתחם הפרלמנט ותקפו בין היתר חברי אופוזיציה, המחזיקים ברוב בבית הנבחרים. לפחות חמישה בני אדם נפצעו. מדורו גינה את האירוע והאלימות ואמר כי הורה לפתוח חקירה בנושא.

 

קרמדס אמר כי ההתפתחות האחרונה "מצביעה על עד כמה נואשים וחלוקים הם (הממשל), זו הפגנת חולשה של משטר במצוקה". שני מנהיגי אופוזיציה נוספים ובולטים נכלאו גם הם על ידי הממשלה באשמות דומות לאלו של לופס ושוחררו למעצר בית – ראש העיר לשעבר של קראקס, אנטוניו לדסמה, וראש העיר לשעבר של סן קריסטובל – דניאל סביוס.

 

בזמן ששהה לופס בכלא הוא זכה בין היתר לכמה ביקורים של ראש ממשלת ספרד לשעבר, חוסה לואיס רודריגס ספאטרו, האחרון שבהם ב-4 ביוני, שלווה גם על ידי שרת החוץ דאז של ונצואלה, דלסי רודריגס, ואחיה חורחה רודריגס, שחבר במפלגת השלטון.

 

בביקור הזה קרא לופס לוונצואלים להמשיך את המחאות ברחובות. אשתו, ליליאן טינטורי, הכחישה שהפגישה הזו נועדה למשא ומתן בנוגע למעצר הבית שלו בתמורה לריסון ההפגנות. "לאופולדו לעולם לא ינהל משא ומתן על החירות שלו, בראש ובראשונה מכיוון שמדובר בחירות של המדינה כולה", אמרה בחודש שעבר. "זו אינה חירותו של אדם אחד – אלא של כל ונצואלה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
שוחרר "מסיבות הומניטריות". לופס
צילום: AFP
מומלצים