שתף קטע נבחר

 

חדר בריחה או מסעדה? מה עושים עם כלא שנסגר

חיים חדשים מאחורי הסורגים: ההצלחה של הולנד במאבק בפשע הובילה לסגירת 27 בתי סוהר בשלוש השנים האחרונות. אחרי שהמתקנים הגדולים והיקרים נותרו מיותמים היא נדרשה למצוא להם שימושים אחרים

הקולות שוב מהדהדים ברחבי כלא ברדה, ומפרים את השקט ששרר בבניין הישן. כמו עשרות בתי סוהר אחרים בהולנד גם כלא ברדה נסגר בשנים האחרונות, והמדינה הייתה צריכה למצוא לו שימוש חדש.

 

כלא ברדה נבנה ב-1886. בעקבות ירידה בשיעור הפשיעה בשנים האחרונות הפך למיותם, ונסגר ב-2014. חלק מהאזורים הנטושים בכלא נאטמו בבטון, על אחרים ניכר הזמן - הדלתות המחלידות בתאים הריקים, למשל.

משתעשעים בחדר בריחה בכלא ברדה (צילום: AFP) (צילום: AFP)
משתעשעים בחדר בריחה בכלא ברדה(צילום: AFP)

האסירים שיצאו מהכלא התחלפו ב-90 אנשי עסקים, שהפכו את המקום לבניין משרדים. מיגל דה ווארד, מייסד חברת סטארט אפ, בטוח שמצא את הלוקיישן המושלם למשרד. "התאהבנו מיד במשרד הזה", הוא אומר. "יש תקרה גבוהה, חלונות גדולים ותאורה. אנחנו לא רואים סורגים, וכשאנחנו מסתכלים החוצה אנחנו רואים רק את האזור הנפלא של ברדה".

 

מיגל לא מתעלם מהעבר הבעייתי של המקום. "בכל פעם שאנחנו נכנסים לכיפה או לכלא הנשים די חשוך, זה נכון. יש פה הרבה היסטוריה, ולפעמים אפשר להרגיש אותה. בפעם הראשונה שהגענו לכאן עם המפתחות שוטטנו בלילה בחושך. זאת הייתה חוויה די מדהימה".

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

בחצר המרכזית בברדה, מתחת לכיפה הגדולה, אפשר לראות מה מתרחש בכל פינה בכלא. מדרגות מפותלות עולות מרצפת הזכוכית בבניין בן ארבע הקומות. בהולנד החליטו לנצל את החלל בלילות, אחרי שהעובדים כבר הולכים הביתה.

 

בלילות משמש המקום כחדר בריחה. בקיץ האחרון הגיעו באחד הלילות כ-350 "אסירים חדשים", שנדרשו לתכנן במשך שלוש שעות כיצד הם נמלטים מהכלא, בהפקה בהפקה מושקעת בהשתתפות כ-80 שחקנים.

החלל בברדה, פעם בית סוהר והיום בניין משרדים (צילום: AFP) (צילום: AFP)
החלל בברדה, פעם בית סוהר והיום בניין משרדים(צילום: AFP)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

בהולנד יש היום 38 בתי סוהר פעילים. משנת 2014 סגרה המדינה 27 בתי סוהר. מבין אלה שנסגרו שישה נמכרו תמורת 20.7 מיליון אירו. אחרים הושכרו, בדרך כלל בתור מרכזים למבקשי מקלט בסכום כולל של 18 מיליון אירו.

 

זינוק בשיעור הפשיעה הוביל לגידול במספר האסירים באירופה בשנות ה-90. הולנד הצליחה להוריד את מספר האסירים, בזכות תוכניות מניעה ושיקום. "יש כמה דרכים ששופטים את העבריינים. השופטים לא בוחרים בדרך כלא יותר, אלא בדרך אחרת: שירות קהילתי, צמידי מעקב ומרפאות שיקום", אומר אנלואס ואן בוקסטל, שאחראי לנכסים של משרד הפנים ההולנדי.

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)
 

לפי הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה בהולנד שיעור הפשיעה בהולנד ירד ב-26 אחוזים בין 2007 ל-2015. במהלך עשור מספר האסירים ירד מ-50,650 ב-2005 ל-37,790 ב-2015. בהולנד יש 57 אסירים על כל 100 אלף אזרחים. בארה"ב – 458 אסירים על 100 אלף אזרחים.

 

השימושים שעושה הולנד בבתי הסוהר שנסגרו מגוונים. בית הסוהר בווינהאוזן הושכר לנורבגיה, שמעבירה לשם את האסירים שלה. הסוהרים נשארו הולנדים. בזוולה, פעם כלא לנשים, פועלת היום מסעדה זוכת פרסים. על אדמת כלא באוברמסטל שבאמסטרדם יקום פרויקט מגורים חדש עם אלפי בתים. בית הסוהר בעיר הארלם יפח את שעריו בעוד שנתיים – הפעם כאוניברסיטה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים