מגנים את הפיגוע - וגם את ישראל. תגובות מעורבות במגזר הערבי
ועדת המעקב ופעילים חברתיים גינו את האירועים בהר הבית ואת הפיגוע. "האלימות לא עוזרת למאבק שלנו", מסרו והזהירו מפני הסתה נגד המגזר בעקבות הפיגוע. חברי הכנסת טיבי וסעדי מהרשימה המשותפת קראו לצעירים לא להשתמש בנשק, אך הוסיפו: "כיבוש אל-אקצה הוא שורש כל רע"
הפיגוע הקשה אתמול (יום ו') בהר הבית, שבו נרצחו שני שוטרים דרוזים, רס"מ האיל סתאוי ורס"מ כמיל שנאן, על ידי ערבים-ישראלים מאום אל פחם, גרר תגובות מעורבות במגזר הערבי בישראל. לצד גינוי של ועדת המעקב של אזרחי ערביי ישראל ושל פעילים חברתיים רבים, חברי כנסת מהרשימה המשותפת מסרו כי הם "דוחים כל סוג של אלימות", אך חידדו כי "ישראל היא האחראית לנפיצות בהר הבית". בהמשך גם גינו את פעולות הממשלה מבלי להזכיר את האחראים לו עצמם, והזהירו מפני "ניצול האירוע על ידי הימין כדי להסית נגד הערבים".
ועדת המעקב, שעומד בראשה מוחמד ברכה, גינתה כאמור את הפיגוע ומסרה שהמעשה לא תורם למאבק הציבור הערבי להגן על זכויותיו ועל המקומות קדושים. לצד זאת הוועדה הזהירה גם מפני המשמעויות של סגירת מסגד אל-אקצה וההחלטה לא לאפשר להתפלל בו עד מחר.
"משנת 1969, אנחנו משתתפים במאבק ציבורי שהוכיח את הצלחתו לאורך כל השנים", נמסר. "הסטייה מדרכנו, כמו מה שראינו אתמול בירושלים, לא תעזור בכלום. אנו מזהירים את הממשלה מניצול הירי למטרת הסתה נגד הציבור הערבי".
"אזרחים ישראלים הרגו שוטרים ישראלים בפתחו של מקום קדוש. אין דרך לתאר את הזוועה, או אפילו לנסות להבין אותה", אמר ח"כ עיסאווי פריג' (מרצ). "הבחירה בדרך של אלימות והרג היא מעשה שכולו רוע ופחד. עלינו כחברה הערבית בישראל להתנער מאנשים שיצאו מתוכנו. ממדי השנאה עיוורה אותם עד שבחרו להרוג את בני ארצם".
"מנצלים את הפיגוע כדי להסית נגד ערבים"
אך ח"כים מהרשימה המשותפת נשמעו אתמול והיום אחרת והטילו את מלוא האחריות לאירועים על ממשלת ישראל. ח"כ חנין זועבי אמרה בתגובה לאירועים: "אנחנו מטילים את מלוא האחריות של כל מה שקורה על מדיניות הכיבוש, ההתנכלות והרצח של ישראל כלפי העם הפלסטיני. אי אפשר לנתק את מה שקורה מהמדיניות שישראל מנהלת ומעמיקה. השתלטות המתנחלים על אל-אקצה בחסות המשטרה גורמת להעמקת רגשי ההשפלה לצד רגשי העוול, ומי שלא רוצה לראות את הקשר ומתעקש לקשור את התגובות להסתה ולקיצונים הוא זה שמחליט להקריב את האזרחים".
"הממסד הישראלי יודע שאנחנו דוגלים במאבק פוליטי, הוא יודע שאנחנו נאבקים למען סיום הכיבוש ומדיניות הייהוד והטיהור באמצעים פוליטיים, ושאנחנו אף קוראים להחרמת הנשק, שהמשטרה בעצמה יודעת איפה הוא נמצא ועם מי – אבל היא מסרבת להחרים כל עוד הוא פוגע בנו ולא ביהודים", הוסיפה.
תגובתם של הח"כים ד"ר אחמד טיבי ואוסאמה סעדי גם היא הזהירה מפני ניצול האירועים למטרות הסתה, והשניים גם הפצירו בממשלה לאפשר תפילה בהר הבית. "עמדת ההנהגה הערבית תמיד הייתה כי שימוש בנשק הוא לא כלי המאבק של האזרחים הערבים בישראל", מסרו. "המאבק שלנו הוא פוליטי וציבורי, לא אלים ולא מאבק חמוש. אנחנו דוחים אלימות מכל סוג שהיא לרבות במקומות קדושים. צר לנו על אובדן חיי אדם ודעתנו כי יש להפסיק את שפיכות הדמים כדי שמשפחות והורים לא ישכלו את בניהם ויקיריהם.
"אכן זה הזמן להדגיש כי המשך הכיבוש, לרבות כיבוש מסגד אל-אקצה והמקומות הקדושים, הוא שורש כל רע ויש להביא לסיום הכיבוש כדי לשמור על חיי אדם מכל הצדדים. יש לפתוח את שערי המסגד באופן מיידי ואין לסגור אותו בפני מתפללים. ראש הממשלה בנימין נתניהו וח"כים מימין מנצלים את מה שקרה למסע הסתה נגד הציבור הערבי בכלל ואום אל פחם בפרט, למרות עמדת הציבור הערבי שפורסמה על ידי ועדת המעקב".
חברי הכנסת טיבי וסעדי הוסיפו: "אנו קוראים לצעירים שלנו לא להשתמש בנשק ולא לבצע מעשים כאלה כי המאבק שלנו הוא מאבק לא אלים גם נגד הכיבוש וגם נגד האפליה נגד האזרחים הערבים בישראל".
ח"כ מסעוד גנאים, גם הוא מהרשימה המשותפת, מסר: "השימוש בנשק וברצח מנוגד לדרך שלנו ובמאבק הלגיטימי בכיבוש ובמדיניות האפליה וההדרה של ממשלת ישראל. מסגד אל-אקצה וירושלים המזרחית הם שטח כבוש, וממשלת ישראל היא האחראית על המצב הנפיץ והמתח שם. המסגד הוא מקום קדוש למוסלמים וישראל צריכה לכבד את זה, ולא לתת למתנחלים ולמסיתים המשיחיים להיכנס אליו ולאיים להרוס אותו כדי לבנות על חורבותיו את בית המקדש".
ח"כ יוסף ג'בארין, אף הוא מהרשימה המשותפת, מתגורר באום אל פחם אך אינו קרוב משפחה של אחד מהאחראים לפיגוע. לדבריו, "הציבור הערבי בישראל אימץ מאז קום המדינה את דרך המאבק הפוליטי, המבוססת על שיטות מאבק ציבוריות, אזרחיות ולא-אלימות. אנו דבקים בשיטות אלו, ומתנגדים לכל שימוש בנשק ולנקיטה באלימות במאבק שלנו. לפיכך אנו קוראים לכל הצעירים הערבים לשמור על האופי הציבורי-עממי של מאבקנו, ולמנוע בכך כל פגיעה בדרכנו. אנו מטילים את האחריות להמשך מעגל הדמים על ממשלת נתניהו אשר מובילה את שני העמים לייאוש. ירושלים המזרחית היא שטח פלסטיני כבוש, והמשך הכיבוש הוא המקור להמשך האסונות שהכיבוש משית על שני העמים".
נאיל זועבי, מנהל בית ספר מטמרה הפועל לשילוב אזרחים ערבים בחברה אמר: "התעוררנו לבשורה מרה מאוד – פיגוע אכזרי ומגונה בכל המעשה האכזרי והנפשע, אמור לזעזע ולקומם את כל בני האנוש. כל מי שמאמין באלוהים ובבני אדם, צריך לגנות רצח בדם קר. רצח מוביל לטראומה, להפרות סדר, ויביא פחד לרחובות ירושלים".
הוא הוסיף: "זוהי פגיעה ברגשות כל בני האדם שמאמינים באלוהים ובסובלנות. המפגעים לא רק פגעו בכוחות הביטחון, הם פגעו גם במוסלמים שרק רצו להגיע כדי להתפלל במסגד ולהיות עם עצמם ועם אלוהיהם. הם פגעו ביהודים ובכל אזרחי המדינה.
"אני חוזר על קריאתו של כבוד הנשיא ראובן ריבלין שקרא למנהיגות הערבית לנקוט עמדה ברורה. למורת רוחי, הח"כים הערביים עדיין לא עשו זאת ולא גינו רצח אכזרי שכזה, הרי זה המינימום שמנהיג צריך לעשות. הפצע פצע מדמם בלבם של המונים שרוצים לחיות בשלום, לא נותר לנו אלא להסיר את הכובע בפני הנרצחים שנרצחו באמצע משימה קדושה לשמור על ביטחוננו".
ירדן: ישראל אחראית להגברת האלימות בירושלים
אתמול גינו בעולם הערבי את ישראל על ההחלטה לסגור את הר הבית ומסגד אל-אקצה לתפילה בעקבות הפיגוע. ירדן הסתפקה בגינוי רפה מאוד של הפיגוע ומתחה גם היא ביקורת חריפה על ישראל, ואילו מצרים וטורקיה הוציאו הודעות מאוזנות וקראו לכל הצדדים לשמור על איפוק.
שר הווקף והמקומות הקדושים לאיסלאם בירדן, וואיל ערביאת, הזהיר את ישראל מפני "המשך הפגיעות חסרות התקדים בקדושתו של מסגד אל-אקצא ומתחם הר הבית באמתלה של בלימת האלימות והמתיחות". ערביאת ציין פעם נוספת כי ישראל היא האחראית להגברת האלימות בירושלים.
בהודעה מטעם משרדו נכתב כי "האירועים האחרונים במסגד לא נצפו מזה 800 שנים. מדובר בעניין חמור וחסר תקדים שמהווה פגיעה בחופש הפולחן, והפרה של החוק הבינלאומי. המשרד יבצע את חובתו הדתית והמוסרית לאור החסות הירדנית על המקומות הקדושים בירושלים".