נתניהו: "הבטחתי למאבטח שנדאג להחזירו"; ירדן: "הוא לא יחזור בלי חקירה"
ראש הממשלה שוחח עם איש האבטחה שירה למוות בשני ירדנים ועם שגרירת ישראל בעמאן: "הייתה שיחה מרגשת. אנחנו מקיימים מגעים שוטפים כדי להביא לסיום מהיר של האירוע". ירדן דורשת להעביר לידיה את המאבטח לצורך חקירה. בינתיים מעוכבת קבוצת חרדים במלון בפטרה: "החרימו מאיתנו סממנים יהודיים"
ראש הממשלה בנימין נתניהו מסר בצהריים (יום ב') כי קיים שיחת טלפון עם המאבטח הישראלי שירה למוות בשני ירדנים: "הייתה לי שיחה מרגשת איתו. אמרתי לו שנדאג להחזיר אותו לארץ, אנחנו כבר מנוסים בזה". נתניהו אמר את הדברים בזמן פגישה עם ראש ממשלת גאורגיה. מנגד, בירדן מזהירים כי המאבטח לא יוכל לצאת מהמדינה לפני מיצוי החקירה בעניין, כך מסר גורם רשמי לסוכנות הידיעות הירדנית "עמון ניוז". לפי דיווחים שטרם אומתו, בית משפט בירדן החליט למנוע מהמאבטח הירדני לצאת מהמדינה לעת עתה. כ-30 עובדי השגרירות הישראלית ממשיכים להתבצר בשגרירות.
"שוחחתי הלילה פעמיים עם שגרירת ישראל בירדן, עינת שלאין, ועם איש האבטחה", אמר נתניהו. "התרשמתי שהיא מנהלת את הדברים שם היטב, הבטחתי לאיש האבטחה שאנחנו נדאג להחזיר אותו לארץ, אנחנו כבר מנוסים בזה. אמרתי לשניהם שאנחנו מקיימים מגעים שוטפים עם גורמי ביטחון וממשל בעמאן בכל הרמות, כדי להביא לסיום מהיר ככל האפשר של האירוע. שגריר ירדן בישראל הגיע הבוקר לשיחה במשרד החוץ, הוא התבקש לסייע בעניין. אנחנו מנהלים את המגעים גם בנתיבים אחרים ומגוונים במטרה אחת - לסיים את האירוע, להביא את האנשים שלנו לארץ, ואנחנו עושים זאת בנחישות ובאחריות. כך אנו נוהגים גם ביחס לדרך הנכונה להבטיח ביטחון ושקט בהר הבית, בעיר העתיקה ובירושלים כולה".
ב-19:00 יכונס הקבינט המדיני-ביטחוני וידון במשבר החריף עם ירדן ובהסלמה במתיחות בהר הבית. ראש הממשלה בנימין נתניהו הורה לגורם ביטחוני בכיר לצאת לירדן כדי לדון עם הירדנים בפתרון המשבר.
אך לא רק צוות שגרירות ישראל נצורים בירדן. קבוצה של כ-20 חרדים מעוכבת בבית מלון ליד פטרה ולא מתאפשרת להם יציאה לקברו של אהרון הכהן באזור לרגל ציון יום ההילולה השנתי. החרדים התלוננו בנוסף שהחרימו מהם סממנים דתיים כגון כיפות, טליתות ותפילין. חרדים אחרים שהיו באזור הצליחו להגיע לקבר בג'יפים, אך הקבוצה מהמלון עדיין מעוכבת.
החרדים שעוכבו טענו בנוסף שיש כלפיהם עויינות בשל התקרית בשגרירות, וכי נשלחו אליהם שוטרים בדרגים בכירים שהתנהגו אליהם באופן בוטה והדקו שוב ושוב את תכולת מזוודותיהם כדי לחפש סממנים יהודים.
המשפחות שלהם פנו למשרד החוץ, שמסר: "הקונסול דיבר איתם וביקש מהם להוריד פרופיל ולהישמע להוראות המשטרה. כמו כן הקונסול ימליץ להם להקדים את החזרה לארץ בשל הטיימינג הנפיץ כרגע. עולה מהדברים שהחרימו להם כל סממן דתי".
גורם ירדני אמר כי "יינקטו צעדים דיפלומטיים, אם ישראל תמשיך בעמדתה שמונעת את חקירתו של המאבטח בהתבסס על אמנת וינה". הגורם הוסיף כי "ירדן מודעת לאותה אמנה וכל האפשרויות פתוחות". הגורם אמר כי ירדן ממשיכה להיות בקשר עם הצד הישראלי. לדבריו, לפני ישראל עומדות שתי אפשרויות: או שתסכים שהמאבטח ייחקר ושהיא תעודכן בתוצאות הראשוניות של החקירה, או שתסרב - ואז "כל דבר בעתו".
שני גורמים רשמיים בירדן אמרו לעיתון הירדני "א-רד" שירדן תנקוט צעדים דיפלומטיים מסלימים אם לא יועבר לידיה המאבטח הישראלי לשם חקירה. אותם גורמים הוסיפו כי נמנעה יציאתו של המאבטח בשגרירות הישראלית מחוץ לעמאן על רקע הרג שני הירדנים אתמול. על פי גורם ממשלתי רם דרג, ירדן ביקשה מהשלטונות בישראל להעביר לידיה את המאבטח כדי לחקור אותו ולנקוט את ההליכים המשפטיים המתאימים. גורם ביטחוני בכיר הוסיף כי המאבטח הישראלי עדיין בממלכה.
רונן סולומון, בעל הבלוג "אינטלי טיימס", איתר את חשבון הפייסבוק של אביו של התוקף הירדני באזור השגרירות, שממנו עולה חיבתו לארגון "האחים המוסלמים", לחמאס ולנשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן. על פי ההערכות, התוקף הוא ירדני ממוצא פלסטיני.
חקירת התקרית מעלה כי הדוקר בן ה-17, מוחמד זכרייא א-זוואודה, דקר את המאבטח פעמיים - בגב ובחזה. "אין לנו ספק שהצעיר הירדני היה מחבל שבא לרצוח ישראלי", אמר ל-ynet גורם מדיני בכיר והפנה אצבע מאשימה לעבר הירדנים: "גם הם יודעים היטב שמדובר במחבל, אך הם מנצלים את משבר הר הבית".
אף שסבל מפציעה, המאבטח הצליח להתעשת, שלף את אקדחו וירה כמה כדורים לעבר המחבל. הוא טופל בשגרירות על ידי אדם בעל הכשרה של חובש ולא פונה לבית החולים בגלל הנסיבות. בשל הדרישה הירדנית נותרו במתחם השגרירות אנשי הצוות הדיפלומטי והמאבטחים, זאת כיוון שלא התאפשר לפנותם. ההערכה היא כי הירדנים מתעקשים על חקירתו של איש הביטחון בין היתר בשל הרגישות סביב הר הבית.
"אני מחשיב את הבן שלי כשהיד אצל אללה", אמר אביו של הדוקר הבוקר לעיתון "א-רד". לדבריו, אחד מאנשי השגרירות רכש חדר שינה בתערוכה מקומית, ובנו הגיע להתקין את הרהיטים בדירתו. "השיחה האחרונה שלנו הייתה בשעה שתיים. הוא סיפר לי שהוא הולך להשיג את הציוד הנדרש להתקנה". האב אמר כי הוא ניסה להתקשר אליו, ומשלא ענה לו התקשר למאבטח של הדירה שעדכן אותו על תקרית הירי במקום, ושבנו פונה לבית החולים יחד עם מקומי נוסף והעובד הישראלי. הוא ציין כי לאחר שעבר בכמה בתי חולים העבירו אותו למשטרת עמאן שהודיעה לו שבנו נהרג.