המפקד עם הפה הגדול בא לעשות סדר בבית הלבן
טראמפ הודיע הלילה על עוד זעזוע בממשלו - ראש סגל הבית הלבן ריינס פריבוס הודח, ובמקומו מונה השר ג'ון קלי, שפיקד על מבצעים בעיראק ואיבד בן באפגניסטן. הוא נחשב לקצין מוערך וישיר-מאוד שלא פוחד לומר דברים בוטים ולא פופולריים, למשל על נשים לוחמות. משימתו הראשונה: להילחם בהדלפות
הגנרל לשעבר ג'ון קלי, שמונה הלילה (שבת) לראש סגל הבית הלבן במקומו של ריינס פריבוס, הוא מפקד צבאי למוד קרבות, והוא מביא איתו לבית הלבן היכרות רבת שנים עם הרעיון של משמעת צבאית קפדנית. נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ מקווה שהוא יצליח להשליט סדר בממשל שלו, שידע חצי שנה של טלטלות, קרבות פנימיים, הדלפות והדחות.
הדחתו של ראש הסגל פריבוס היא רק האחרונה בשורה של הדחות שזעזעו את הממשל האמריקני בימי כהונתו הקצרה והסוערת של טראמפ. בחודשים האחרונים הוא נפרד בין השאר מהיועץ לביטחון לאומי, שהסתבך בשערוריית הקשרים עם רוסיה; מדוברו הראשי, שהתפטר בשבוע שעבר במחאה על מינוי מנהל תקשורת חדש לבית הלבן; ומראש ה-FBI ג'יימס קומי, שאותו הדיח טראמפ כשברקע החקירה שמנהל ה-FBI בנוגע לקשרים בין טראמפ לרוסיה.
הודעת טראמפ על החלפתו של ראש הסגל פריבוס הייתה מהדרמטיות עד כה, והיא נעשתה על רקע חוסר הצלחתו של טראמפ לקדם מהלכי חקיקה בקונגרס והדיווחים על הדלפות חוזרות ונשנות מהבית הלבן. היא באה יום לאחר שמנהל התקשורת החדש של הבית הלבן, אנתוני סקרמוצ'י, האשים את פריבוס עצמו בהדלפות וכינה אותו "סכיזופרן ופרנואיד מזד***". טראמפ אמר הלילה "ריינס הוא איש טוב, הוא שירת את ארצנו היטב", ואז הצהיר כי קלי "יעשה עבודה פנטסטית".
בהחלפת פריבוס אחרי חצי שנה בלבד בתפקיד יש משום מבוכה לטראמפ: בינואר 2012 מתח טראמפ ביקורת בטוויטר על חילופי ראשי הסגל תחת הנשיא הקודם ברק אובמה: "שלושה ראשי סגל בתוך פחות משלוש שנים כנשיא - זו אחת הסיבות לכך שברק אובמה לא מצליח לממש את המדיניות שלו", כתב.
ככה נוכל להרוג אותם, זה טוב
קלי כיהן כשר להגנת המולדת, ובימיו בצבא נשלח שלוש פעמים לעיראק. הוא עשוי להיות מנהל נאמן מאוד לנשיא טראמפ. "הוא היה כוכב אמיתי בממשל שלי", צייץ הלילה טראמפ בטוויטר כשהכריז על מינויו לראש סגל הבית הלבן ריינס פריבוס. טראמפ כינה את קלי "מנהיג גדול" ו"אמריקני גדול".
בתקופתו כשר לביטחון פנים הוביל קלי את יישומם של כמה מקווי המדיניות הכי שנויים במחלוקת בתוכניתו של טראמפ, בכלל זה הצווים המורים להשעות קליטת פליטים ולאסור זמנית כניסת נוסעים מכמה מדינות מוסלמיות לארה"ב.
אנשים המכירים את קלי סיפרו הלילה לסוכנות הידיעות AP כי הוא לא היה מודע לפרטי הצווים עד סמוך למועד שבו טראמפ חתם עליהם, אבל כבר ימים אחדים אחרי מינויו לתפקיד היה עליו להתמודד עם הכאוס והבלבול שפקדו את נמלי התעופה בארה"ב וברחבי העולם בעקבות הצווים. בשיחות עם כתבים וחברי קונגרס הוא הוא הגן על הוראותיו של טראמפ והתעקש כי הוא היה גם היה שותף לתהליך קבלת ההחלטות. באפריל אף התייצב קלי בקונגרס כדי להגן על מדיניות טראמפ.
קלי זוכה להערכה ולכבוד מצד מחוקקים בשתי המפלגות הגדולות בשל הקריירה הצבאית הגדולה שלו. הוא הצטרף לחיל הנחתים ב-1970, וצבר מוניטין של קצין מוערך למדי אבל גם של מפקד שאומר דברים ישירים מאוד ולעתים בוטים ומנפק הנחיות לא פופולריות בשלל נושאים – מהשתתפות של נשים בלחימה ועד יחס לעצורים במתקן הכליאה גואנטנמו. קלי היה אמון על יישום המדיניות של אובמה בנוגע לשילוב נשים בתפקידי לחימה, אבל אחר כך פקפק במדיניות הזו ואמר כי יישומה יחייב את הצבא להפחית את הדרישות הפיזיות שלו ממגויסיו.
בימיו כקצין בכיר התנגד קלי לרעיון לסגור את כלא גואנטנמו, וטען כי אין יסוד לטענות נגד ארה"ב שעצירים החשודים בטרור עברו בו עינויים קשים. ב-2013, כשהסתמן שאובמה לא יעמוד בהבטחתו ולא יסגור את המתקן כפי שהבטיח, פתחו שם עצירים בשביתת רעב, וקלי האשים את אובמה כי העובדה שעורר בהם תקווה שהם בדרך הביתה ואז בשל הקושי לסגור את המתקן איבד בו עניין – חוללה סערה בקרבם. כשנשאל מה יקרה אם עצירים לשעבר ישובו לעסוק בטרור השיב: "אם הם יחזרו לשדה הקרוב, סביר להניח שנהרוג אותם. ככה שזה יהיה דבר טוב".
הבן נפל באפגניסטן: "תחושת גאווה"
קלי היה לאדם החמישי העומד בראש המשרד לביטחון המולדת – המשרד הממשלתי האחראי להגן על הנשיא, לטפל באסונות, לאכוף את חוקי ההגירה, להגן על חופי ארה"ב ולדאוג לבטיחות באוויר. הבחירה בו לתפקיד ראש הסגל מגבירה את החשש מהתגברות ההשפעה של הצבא על הנעשה בבית הלבן.
קלי מביא איתו לבית הלבן גם טרגדיה משפחתית. הוא הקצין האמריקני הבכיר ביותר שאיבד בן בלחימה בעיראק או באפגניסטן. בנו של קלי, רוברט, נהרג באפגניסטן בנובמבר 2010. קלי פרש מהצבא בשנה שעברה, אחרי שכיהן שלוש שנים כמפקד הפיקוד הדרומי של צבא ארה"ב.
במסיבת העיתונים האחרונה שלו לפני שפרש מהצבא דיבר קלי על אובדן בנו, נושא שהוא אינו מרבה להתייחס אליו בפומבי: "לאבד ילד זה... אני לא יכול לדמיין משהו גרוע מזה. אבל כשאתה מאבד ילד בקרב יש לדעתי גאווה שמתלווה לזה, הידיעה שהוא לא היה צריך להיות שם ולעשות את מה שהוא עושה. הוא רצה להיות שם. הוא התנדב".
קלי סיפר כי מעת לעת הוא מקבל מכתבים ממשפחות חיילים מעוטרים שנפלו, ובהם הן שואלות אותו: "זה היה שווה את זה?". תשובתו היא: "זה לא משנה. זו לא השאלה שאנחנו צריכים לשאול כהורים. הבחור הצעיר הזה חשב שזה שווה את זה, וזו הדעה היחידה שחשובה".