בצהריים: ההכרעה בפרשת אלאור אזריה
בית הדין הצבאי בקריה יכריע בערעור של אלאור אזריה על הרשעתו בהריגה והעונש שנגזר עליו, שנה וחצי מאסר. גם הפרקליטות הצבאית ערערה, בדרישה להחמיר את עונשו. אם ערעורו יידחה לאזריה יש אפשרויות נוספות, כולל פנייה לעליון, לרמטכ"ל ולנשיא המדינה
יום הדין בפרשת אלאור אזריה : החייל שהורשע בהריגת מחבל מנוטרל בחברון לפני כשנה וחצי יתייצב בצהריים (יום א'), לראשונה כאזרח, לדיון בבית הדין הצבאי בקריה שבו תישמע ההכרעה לגבי שני הערעורים שהוגשו בעניינו - ערעור התביעה על גזר הדין וערעורו שלו על עצם ההרשעה ועל העונש שנגזר עליו - שנה וחצי מאסר. אם אזריה לא יזוכה, יינתנו לו ימים בודדים להתארגנות, ככל הנראה יומיים, להתייצב לתחילת ריצוי עונשו בכלא 6 ליד חיפה. אם יזוכה, מעצר הבית שבו הוא נמצא בעשרת הימים האחרונים מאז סיים את שירותו הצבאי יבוטל לאלתר.
התביעה דרשה מבית הדין הצבאי לאמץ את דעת המיעוט בערכאה הקודמת ולהחמיר את עונשו של אזריה משנה וחצי מאסר בפועל לשנתיים. אזריה מצידו דרש בערעורו לזכותו באופן מוחלט, תוך הישענות על שני טיעונים מרכזיים: עדויות המ"פ תום נעמן והחייל ת' מהזירה - ששמעו כביכול את אזריה אומר אחרי הירי כי "ירה במחבל כי מגיע לו למות אחרי שדקר את החבר שלי" - לא היו רציפות ואחידות. כמו כן, במקרים דומים לשלו חיילים או שוטרים לא הועמדו לדין.
לפי הערכות של גורמים המעורבים בתיק, בית הדין הצבאי לערעורים בהרכב מורחב של חמישה שופטים, בראשות הנשיא, האלוף דורון פיילס, לא צפוי להתערב וידחה את שני הערעורים, גם אם לא פה אחד. הנשיא פיילס כבר רמז לצדדים להתכנס ולהגיע לעמק השווה, דבר שבסופו של דבר לא קרה בדיון לפני כחודש בין הסניגור של אזריה, עו"ד יורם שפטל, לבין התובעת הצבאית הראשית אל"מ שרון זגגי-פנחס ולתובע בתיק סא"ל במיל' נדב וייסמן. לאורך הערעור לא נשמעו עדים חדשים והשופטים אף לא אפשרו לתביעה להשמיע את כלל טיעוניה בערעור שהגישה.
בג"ץ, הרמטכ"ל או הנשיא
אם הרשעתו ועונשו של אזריה יישארו על כנם, עדיין תינתן לו אפשרות מעשית להגיש בקשה לרשות ערעור לבית המשפט העליון. מסורתית, בית המשפט העליון אינו מתערב בפסיקות שניתנו בערכאת הערעור הצבאית, בעיקר במשפטים מעין אלה, בהם המחלוקת היא על העובדות ולא על סוגיות עקרונית. משמעות הדבר היא שאזריה ייאלץ, אם ירצה לערער בשנית, לספק ראיות, עדויות או טענות חדשות ומשמעותיות שטרם נחשפו עד היום. הוא יוכל לבקש גם עיכוב ביצוע לכניסה לכלא עד להחלטה האם לאשר לו לערער לעליון, בקשה לה התביעה צפויה להתנגד.
בכל אופן, גם אם אזריה יגיש בקשה לערער, היא תידון לא לפני חודש ספטמבר בשל הפגרה הקרובה בבתי המשפט. הדבר יוביל לעיכוב של כמה חודשים נוספים בבקשה האפשרית של אזריה מהרמטכ"ל להמתיק את עונשו, או מהנשיא ריבלין לחון אותו. אם אזריה יקבל את ההכרעה מחר מבלי לערער עליה ויחל לרצות את עונשו השבוע, הוא יוכל כבר בשבועות הקרובים להגיש את בקשות ההמתקה או החנינה, לאחר שההכרעה בעניינו תחולט. לבקשות אלו יצורפו חוות דעת של בכירים בצבא, כמו הפרקליט הצבאי הראשי תת אלוף שרון אפק וראש אכ"א אלוף מוטי אלמוז, שהיה דובר צה"ל בשיא הפרשה.
אם אזריה יתמיד גם בהיותו בכלא בגישתו שלא להביע חרטה וליטול אחריות על מעשיו, כפי שעשה עד היום, הדבר יילקח בחשבון, לרעתו, בחוות הדעת שיצורפו לבקשה שיגיש להקל בעונשו. כך או כך, ההקלה בעונש עשויה להיות תיאורטית מלאה (כלל תקופת המאסר), אך מימושה, אם תתקבל בקשתו, תהיה חלקית לפי הערכות, בכשליש עד מחצית העונש.
"אני מצטער שמשפחת אזריה לא קיבלה את המלצתי לוותר על המסלול המשפטי ולבחור במסלול של המתקת העונש", אמר לפני כשבועיים שר הביטחון אביגדור ליברמן, כאשר התייחס לבחירה של אזריה לערער על עונשו. אם אזריה לא היה מערער ונכנס לכלא מיד לאחר הרשעתו לפני כחמישה חודשים, סביר להעריך שהוא היה משתחרר לכל המוקדם בעוד כחצי שנה.