רוסיה: פוטין הורה לגרש 755 דיפלומטים אמריקנים
הקונגרס האמריקני אישר סנקציות חדשות נגד רוסיה בגלל התערבותה בבחירות לנשיאות ארה"ב, ובקרמלין הבטיחו תגובה ומקיימים: הנשיא הרוסי הורה לגרש מארצו מאות דיפלומטים אמריקניים ולהחרים נכסים אמריקניים
החרפה נוספת ביחסי שתי המדינות למרות ניסיונות המנהיגים שלהן לשפר את היחסים: נשיא רוסיה ולדימיר פוטין הורה אתמול (יום א') ל-755 דיפלומטים אמריקנים לעזוב את המדינה. במקביל, פוטין אמר שלא יהיה בקרוב שיפור ביחסי רוסיה-ארצות הברית.
עוד חדשות מעניינות מהעולם בדף הפייסבוק של דסק החוץ
בכך מקיימת למעשה רוסיה את הבטחתה מיום שישי לגרש מאות דיפלומטים אמריקנים משטחה עד 1 בספטמבר בתגובה לסנקציות החדשות שמטיל עליה ממשלו של דונלד טראמפ. פוטין אמר שרוסיה יכולה לשקול צעדים נוספים נגד ארה"ב, אולם ציין שהוא מתנגד לצעדים כאלה כעת. "נכון לעכשיו אני מתנגד לכך", אמר פוטין בראיון לערוץ הטלוויזיה "וסטי". "יותר מאלף אנשים - דיפלומטים וצוות תומך - עבדו ועדיין עובדים בנציגויות הדיפלומטיות האמריקניות ברוסיה", אמר פוטין. "755 אנשים צריכים להפסיק את הפעילויות שלהם בפדרציה הרוסית".
רוסיה גם הזהירה שתחרים שני נכסים אמריקניים בשטחה בתגובה לסנקציות החדשות שיזם הקונגרס בוושינגטון. עם הפיכת הצעת חוק הסנקציות לחוק, הנשיא האמריקני טראמפ לא יוכל לרכך את העיצומים נגד רוסיה אלא אם יקבל אישור מהקונגרס לעשות זאת. הצעת החוק להטיל סנקציות חדשות על רוסיה עברה בבית הנבחרים ברוב של 419 תומכים מול 3 מתנגדים ובסנאט ברוב של 98 תומכים מול 2 מתנגדים.
סוכנויות המודיעין האמריקניות: רוסיה התערבה בבחירות שלנו
הסנקציות החדשות נגד רוסיה הן חלק מתגובת ארה"ב למה שסוכנויות המודיעין האמריקניות קבעו כהתערבות רוסית בבחירות לנשיאות ארה"ב ב-2016.
הצעת החוק תישלח כעת לבית הלבן, להחלטתו של טראמפ האם לאשררה או להטיל עליה וטו. גם אם טראמפ יחליט להטיל וטו על ההצעה, עדיין צפויה להיות לה תמיכה מספקת בשני בתי הקונגרס כדי לגבור על הווטו ולהפוך אותה לחוק.
"חיכינו מספיק זמן בתקווה שהמצב אולי ישתנה לטובה", אמר פוטין לערוץ הטלוויזיה "רוסיה 24". "אבל נראה שגם אם המצב משתנה זה לא לטובה".
זו הצעת החוק המשמעותית הראשונה בתחום מדיניות החוץ שאושרה על ידי הקונגרס בקדנציה של טראמפ, אשר עדיין נאלץ להיאבק כדי לקדם את האג'נדה שלו, המתמקדת בנושאי פנים, למרות שהרפובליקנים שולטים בסנאט ובבית הנבחרים.
הסנאטור הרפובליקני ג'ון מקיין, המוביל קו תקיף נגד רוסיה, אמר מעט לפני שהסנאט אישר את ההצעה: "ארה"ב צריכה לשלוח מסר חזק לפוטין ולכל תוקפן אחר, כי אנחנו לא נסבול מתקפות על הדמוקרטיה שלנו".
פוטין, שהכחיש שוב ושוב כי התערב בבחירות האמריקניות אמר כי מוסקבה תחליט כיצד להגיב רק לאחר שתראה את הנוסח הסופי של הצעת החוק.
החוק ישפיע על מגוון רחב של תעשיות רוסיות, ועשוי לפגוע עוד יותר בכלכלה הרוסית, שספגה מכה בעקבות הסנקציות שהוטלו על המדינה בשנת 2014 בתגובה למשבר עם אוקראינה. מלבד במוסקבה, הצעת החוק גרמה למורת רוח גם באיחוד האירופי, שטען כי הסנקציות החדשות עלולות לפגוע בחברות אנרגיה של המדינות החברות בו וייתכן שיצטרך להגיב להן גם כן.