משאל העם שמבעיר מדינה: 12 נהרגו במהומות בוונצואלה
משאל העם: הרשויות במדינה הדרום אמריקנית טוענות שיותר מ-40% הצביעו בעד יוזמת הנשיא מדורו להקים "אסיפה מחוקקת" שתפקח על כל הרשויות. מנגד, באופוזיציה טוענים שההליך זויף ושאחוזי ההצבעה היו נמוכים ביותר. בינתיים נמשכות המהומות האלימות והלילה נהרגו 10 בני אדם
מהומות בוונצואלה ביום הבחירות. לפחות 12 בני אדם נהרגו ביממה האחרונה במהלך הפגנות האופוזיציה בקראקס, בירת ונצואלה, נגד משאל העם שנערך אתמול (יום א') להקמת "האסיפה המחוקקת" ביוזמת הנשיא ניקולס מדורו. הנשיא הסוציאליסטי שזוכה לאחוזי תמיכה מועטים הודיע על הקמת גוף חדש שיהיה אמון על כל הרשויות הממשלתיות, כולל האסיפה הלאומית שנשלטת על ידי האופוזיציה.
מתנגדיו של הנשיא, שהחרימו את המשאל, יצאו רעולי פנים לרחובות והקימו מחסומים מאולתרים נגד כוחות הביטחון הרבים. רוב הרחובות בבירה קראקס נחסמו ורוב הקלפיות נותרו ריקות בשל הקרע בין האזרחים לממשל. בתגובה לשיעור ההצבעה הנמוך, הממשלה האריכה את ההצבעה עד לשעות הערב בטענה ש"התורים ארוכים במיוחד". הבוקר טענה ועדת הבחירות כי אחוז ההצבעה עמד על 41.53 אחוזים, שהם שמונה מיליון מצביעים. באופוזיציה טוענים כי ההליך ההצבעה זויף ושבמשאל העם הצביעו בין 2 ל-3 מיליון אזרחים בלבד. הנשיא מדורו אמר הבוקר: "זהו ניצחון גדול למהפכה".
ארה"ב גינתה את האלימות של הממשל כלפי המפגינים, והבטיחה "פעולות נחרצות נגד ארדיכלי היוזמה". מחלקת המדינה הודיעה כי ארה"ב עומדת לצדם של אזרחי ונצואלה ונציגיהם בקונגרס במאמצים לשקם את הדמוקרטיה בארצם. "אנחנו קוראים למדינות האזור ולשאר העולם לפעול נגד כל מי שחותר נגד הדמוקרטיה וזכויות האדם, שנושא את האחריות לאלימות, שחיתות ודיכוי", אמרו במחלקת המדינה.
גורמים באופוזיציה טוענים כי בסך הכל נהרגו 12 בני אדם במהלך ההפגנות בסוף השבוע, וכ-120 נהרגו מתחילת המהומות באפריל. ארצות הברית והמדינות השכנות תמכו במפלגות האופוזיציה שהודיעו כי הבחירות הוכרעו מראש לטובתו של הנשיא. שגרירת ארה"ב לאו"ם, ניקי היילי, צייצה בחשבון הטוויטר שלה כי "הבחירות מזויפות" וכי ארצה לא תשתף פעולה עם ממשלה שתקום באופן לא חוקי.
Maduro’s sham election is another step toward dictatorship. We won't accept an illegit govt. The Venezuelan ppl & democracy will prevail.
— Nikki Haley (@nikkihaley) July 30, 2017
בשיא ההידרדרות בעימותים בקראקס, הופעל מטען חבלה סמוך לקבוצת שוטרים, ו-7 מהם נפצעו. במוקד נוסף של העימותים בסן כריסטובל, עדי ראייה סיפרו על קבוצת חמושים שהגיעה לאזור ההפגנות ופתחה באש לעבר המפגינים.
האופוזיציה הודיעה כי בכוונתה להגביר את ההתנגדות לתוכנית, וזכו לתגובה של הנשיא האמריקני דונלד טראמפ שהבטיח לנקוט סנקציות נוספות על תעשיית הנפט אם ההצבעה תעבור. מדורו אמר בתגובה לתגובתו של טראמפ כי "השליט האמריקני מנסה למנוע מהעם בוונצואלה את זכות ההצבעה". בעבר האשים את מקבילו האמריקני בניסיון להשתלט על עתודות הנפט במדינה, וכי הדבר יוביל למשבר הגירה יותר חריף מזה של הפליטים במזרח התיכון.
על פי הסקרים, כ-70% מסך אזרחי המדינה מתנגדים לתוכנית של הנשיא. כמה עשרות עובדי מדינה אמרו כי הם חווים לחץ מצד הממונים לצאת ולהצביע בעד הנשיא, ומיד אחר כך לדווח על כך. ברטה הרננדז, רופאה בת 60 מקראקס שהזדהתה כתומכת האופוזיציה, אמרה לסוכנות הידיעות רויטרס: "גם אם הם ינצחו, זה לא יחזיק הרבה זמן. אני אמשיך להפגין עד הסוף". מנגד, אולגה בלנקו, שהגיעה להצביע באחת הקלפיות בבירה, אמרה כי "האופוזיציה היא זאת שמחפשת את האלימות וחסימות הכבישים".
מדורו, שהתחיל את דרכו כנציג ועד עובדים בתור נהג אוטובוס, נבחר לנשיאות לפני כארבע שנים ודחף לשליטה מלאה על הכלכלה המקומית. בשנים האחרונות סובלים האזרחים מאינפלציה וממחסור במזון ובתרופות, וצלילת מחירי הנפט הגולמי החריפה את משבר במשק המקומי, שהתבסס על התעשייה המקומית של הנפט. מדורו דחה את כל מבקריו מימין שאמרו עליו כי הוא הורס את הסוציאליזם שהנהיג קודמו בתפקיד ומורו הרוחני - הוגו צ'אבס.
לפני כחודש דווח כי מסוק משטרתי הפציץ את בית המשפט העליון ומשרד ממשלתי נוסף במסגרת העימותים במדינה. מדורו כינה את המתקפה "מתקפה של טרוריסטים שמנסים לעשות הפיכה במדינה". שר המידע, ארנסטו וייגאס, אמר כי הרימונים שנורו מהמטוס הם מתוצרת ישראלית, והגיעו מבוליביה. הממשלה הודיעה כי המסוק נגנב ע"י טייס משטרתי שהכריז על עצמו כמורד נגד הנשיא. בסרטון שפרסם באינסטגרם לפני ביצוע המתקפה על בית המשפט, הקריא הטייס מכתב שקרא למרד נגד מדורו במסגרת קואליציה של עובדי כוחות הביטחון.