בריטניה: חופש התנועה עם האיחוד ייפסק ב-2019
בלב המו"מ בין לונדון לבריסל מסר דובר מטעמה של תרזה מיי כי בתוך פחות משנתיים תיעצר תנועתם החופשית של אזרחים אירופים לממלכה ונבחנות זכויותיהם של האזרחים החיים במדינה כיום. שרי הממשלה הבריטית בינתיים מתווכחים ביניהם על עתיד המהלך
חופש התנועה בין בריטניה לאיחוד האירופי ייפסק במרס 2019 כאשר ה"ברקזיט" ייכנס רשמית לתוקפו, כך מסר היום (ב') דובר מטעמה של ראש ממשלת בריטניה, תרזה מיי, לאחר ששרי הממלכה הביעו לאחרונה מגוון של דעות סותרות לגבי הגירושים של בריטניה מהאיחוד.
מאז איבדה מיי את הרוב הפרלמנט בבחירות שנערכו במדינה ביוני, מאז המחלוקות בין שריה בנוגע לאופן שבו יש לבצע את הברקזיט הלכו והתעצמו, ובימים האחרונים ניכר כי הדיון הציבורי בנושא בוער במיוחד, דווקא בזמן שבו מיי יצאה לחופשה קצרה. בשבוע שעבר אמר שר האוצר פיליפ האמונד כי לא יהיו שינויים מידיים לחוקי ההגירה כאשר בריטניה תעזוב את האיחוד, ושרת הפנים, אמבר ראד, אמרה כי לא יהיה "קצה צוק" במסגרת מהלך העזיבה.
אך שר המסחר, ליאם פוקס, אמר שלהמשיך לאפשר תנועה חופשית גם אחרי הברקזיט "לא תואם את רוח" תוצאות משאל העם, וכי הממשלה לא הגיעה לקונצנזוס בנוגע להשארת האפשרות להגירה חופשית מהאיחוד למשך תקופת ביניים.
"תנועה חופשית תיפסק במרס 2019", מסר היום דוברה של מיי לעיתונאים, והוסיף כי הממשלה כבר קבעה כמה פרטים בנוגע לכך, לרבות הצעות לזכויות של אזרחי האיחוד לאחר הברקזיט. "אלמנטים אחרים של מערכת הגירה פוסט-ברקזיטית יובאו בהמשך ובזמן הראוי. זה לא יהיה נכון לשער מה עשוי בדיוק להיות בהמשך או להניח שחופש תנועה יימשך כפי שהוא כיום".
חששות בנוגע לתחום ההגירה היו אחד הגורמים העיקריים להצבעה הבריטית בשנה שעברה לעזוב את האיחוד, והממשלה זה שנים לא עומדת בהתחייבויותיה לצמצמם את כמות המהגרים לפחות מ-100 אלף בני אדם בשנה.
השר האמונד מסר היום גם כי בריטניה לא מתכוונת להפחית את המסים לרף הנמוך מהממוצע אירופי בכדי להישאר תחרותית גם אחרי מהלך ההיפרדות מהאיחוד, זאת בניגוד לדברים שהוא עצמו אמר מוקדם יותר השנה.
במפלגת העצמאות, שתמכה ותומכת בברקזיט, טענו כי שרים שהיו בעד הישראותה של בריטניה באיחוד כעת "מנסים באופן אקטיבי לעודד בלבול ואי-ודאות" כדי לערער את המשא ומתן וכדי לנסות לחבל בתהליך כולו. דוברה של מיי אמר מצדו כי ישנה הסכמה גורפת בממשלה הבריטית ובצוותה הקרוב של מיי כי יש לדאוג שהברקזיט ייעשה באופן חלק ככל הניתן. עמדתה של הממשלה על תהליך ההתנתקות נותר כפי שהציגה ראש הממשלה בינואר האחרון, לפי הדובר.