חזרה לשגרה בעיר העתיקה: "לפעול לפתרון ולא להפריד בינינו"
אחרי שבועיים נטולי מבקרים בעקבות הפיגוע בהר הבית ופרשת אמצעי הבידוק, חזרו התיירים לפקוד את הסמטאות. המתח מורגש, ורוב בעלי העסקים הפלסטינים חשדנים כלפי ישראלים, אבל מי שהיה מוכן לדבר אמר: "צריכים לעבוד קשה על פתרון בינינו". צפו בסיור בעיר העתיקה
המגנומטרים והמצלמות בכניסה להר הבית הוסרו בשבוע שעבר, ובעיר העתיקה מתחילים להתאושש ולחזור לשגרה אחרי שבועיים שבהם חלה ירידה במספר התיירים והמבקרים, שחששו להגיע בגלל המהומות סביב המתחם. סוחרים רבים - בעיקר ברובע המוסלמי – אפילו לא ראו טעם לפתוח את החנויות, ודלתות הברזל נותרו סגורות במשך ימים ארוכים.
אך לאחר חזרת המתפללים להר הבית ביום חמישי בערב, ובתום תפילות יום השישי, נראה שהאווירה בעיר העתיקה התחילה להירגע. אמנם החשדנות קיימת ורוב המוסלמים סירבו להתראיין לאתר חדשות ישראלי, אבל התיירים חוזרים וממלאים את הרחובות.
"המצב גורם לאנשים שמגיעים לחנות לפקפק במוכר, כי אולי הוא יהיה חלק מקבוצה שתומכת או לא תומכת", אמר אשרף, בעלים של חנות מזכרות הסמוכה לשוק, על האווירה בימים האחרונים.
בעיניו, הדבר החשוב כעת הוא לגשר על הפערים בין המגזרים ולדבר אחר עם השני: "הסיבה האמיתית להיות פה היא ליצור מדינה דמוקרטית. זו דעתי וככה אני נוהג עם כולם, לקוחות או מקומיים. אנחנו צריכים להביא שלום ואני מקווה שהמסר הזה יעבור לכל מי שיש לו לב טהור ורוצה לחיות בשלום. אנחנו צריכים לעבוד קשה על פתרון העניינים בינינו. לא להפריד בינינו".
לאט לאט התיירים החוזרים. העיר העתיקה:
יעקב הלפינגר, בעלי חנות יודאיקה ברובע, מוסיף: "בשבועיים האחרונים הייתה הפחתה דרמטית בעבודה. אבל הגיעו לאיזשהו הסכם עם הווקף ופתאום הכול נרגע. מרגישים שאין מתח וכולם שמחים, אומרים שלום שוב פעם לשכנים".
אחד הסימנים של החזרה לשגרה הוא שובם של אנשי הווקף להר הבית, לאחר שהחרימו אותו במשך שבועיים. כ-1,300 יהודים ניצלו את האפשרות לעלות להר הבית ללא פיקוח צמוד של הווקף,
אבל ביומיים האחרונים חזרו אנשיו ללוות אותם ולהשגיח שלא יתפללו.
שלשום ואתמול (ג') הגיעו אלפי יהודים לכותל המערבי להתאבל בתשעה באב על חורבן בית המקדש. "באנו קצת לראות את ירושלים היפה והבנויה והלכנו למיצג מציאות מדומה שבמנהרות הכותל, שבו רואים את בית המקדש. זה נותן לנו הסתכלות לעתיד, איך בקרוב בעזרת השם ייבנה המקדש", אמרה רות, תושבת תל מונד שהגיעה לפגוש את הבת שלה שחזרה ממסע בפולין.
לדבריה היא לא פחדה לבוא לעיר העתיקה: "שמעתי על המהומות אבל אין מה לעשות, אנחנו ממשיכים. זה המקום שלנו".