שתף קטע נבחר

 

מה זה בדיוק עד מדינה ולמה צריך למחול לעבריין?

מתי ניתנת "עדות הניקיון", מי מאשר את ההסכם ומהם השיקולים, מה קורה אם העד העבריין לא אומר אמת - ואיך כל זה מתבטא במקרה של ארי הרו?

 

עו"ד בסרגליק באולפן ynet    (צילום: אלי סגל)

עו"ד בסרגליק באולפן ynet    (צילום: אלי סגל)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

"עד מדינה הוא שותף לדבר עבירה שניתנה לו או הובטחה לו טובת הנאה", מסביר עורך הדין הפלילי אייל בסרגליק באולפן ynet. איך זה עובד? "קודם כל בא אותו אדם שיש לו את המידע ומציע את מרכולתו. הוא מבקש מה שנקרא 'עדות ניקיון' שבה הוא אומר בראשי פרקים את מה שהוא יכול לספק בתור מידע. העדות הזאת אינה חומר מפליל כלפיו, היא מתויקת בתוך חומר החקירה הכללי.

 

"ככל שהדברים מתגבשים - לאחר שהאיש מספק את האמירות הכלליות ומציין מה הוא מבקש בתמורה - בלי עורך דינו בתוך החקירה, כי אנחנו במשפט הישראלי ולא האמריקני - זה עובר לאישור פרקליט מחוז", מוסיף בסרגליק. במקרה של ארי הרו, שהיה ראש הסגל של ראש הממשלה בנימין נתניהו ואמור להעיד נגדו - הדבר הצריך גם אישור אישור פרקליט המדינה והיועץ המשפטי לממשלה.

 

"אחרי שכל זה אושר, מתחילות עדויות שלו. העדויות הן עדויות חדשות. בתוך הסכם עד מדינה יש דבר אחד מאוד מרכזי שרוב האנשים לא יודעים - יש לו את החובה להגיד אמת. משמע, אם במהלך העדויות שלו הוא ישקר - הסנגורים יעשו מזה מטעמים, ככל שהתיק הזה יתגבש לטיוטת כתב אישום ובהמשך לכתב אישום פלילי. זה יכול לבטל את העסקה".

 

לגבי המקרה של הרו, עורך הדין אומר ש"הזדעזע" כששמע על השבחים כלפי העד. "צריך להבין, ההאשמות נגדו, למרות כל המעשים הטובים, היו ההאשמות החמורות ביותר - נאמר שהוא השתמש בקשריו בתוך לשכת ראש הממשלה, לקח והביא גורמים לכאן בעבור כסף ממשי שהגיע אליו באמצעות חברה, וזו שחיתות ברמה הגבוהה ביותר, ללא קשר למה שהוא כן או לא יוכל לספק".

 

- מדוע המדינה מחליטה בנקודה כלשהי בתוך חקירה ללכת למהלך של עד מדינה? האם מדובר בכישלון של המשטרה בחקירה או שמא בחיזוק ראיות על ידי עדות?

"יש מגוון שיקולים רחב. במקרה הזה, זה מישהו מרכזי בפרשיה שיכול לתת ראיות ממשיות. בשתי הפרשיות האחרונות, גם הצוללות וגם הפרשיה עכשיו של חקירות ראש הממשלה, זה שונה לגמרי מעמדת הפרקליטות - ואני יודע שהיו הרבה מאוד ויכוחים בצמרת הפרקליטות בין פרקליט המדינה, היועץ המשפטי לממשלה ופרקליטת מיסוי וכלכלה ולא סתם, כי המדיניות לעולם היא שחשוד מרכזי לא ייחתם איתו הסכם עד מדינה.

 

"רוצים להביא עדי מדינה שיפלילו את הנאשם המרכזי. השאלה היא מי הנאשם המרכזי ומי החשוד המרכזי בפרשיה שלו, ובפרשיה שלו הם הולכים על כתובת יותר גבוהה שזה ללא כל ספק - גם לאור צו איסור הפרסום שהוסר באופן חלקי לגבי טיב החשד - הפך להיות טיב חשד של שוחד כלפי ראש הממשלה, והכתובת שהם מחפשים זה ראש הממשלה".

 

במקרה של הרו, הוא מוסיף, "יש שיקולים שהם כנראה לאו דווקא שיקולים משפטיים אלא גם שיקולים ציבוריים, שיקולים של מה קורה אם באמת הפרשיה הזאת מתגבשת למה שהחשדות מדברים עליהם, זה רעידת אדמה והולך להיות פה בלגן שלם מבחינת החקירות ככל שזה באמת יתממש".

 

- אם זה הבשיל להסכם עד מדינה זה אומר שבעדות הניקיון שלו המשטרה שמעה מה שהיא רצתה לשמוע?

"זה אומר שהמשטרה קיבלה את המידע שמבחינתה בשלב הזה מספק את הסחורה ובגלל זה נחתם ההסכם. האם זה יעמוד בבית משפט? זו כבר שאלה אחרת. אבל בהחלט בניגוד לרוב העבירות, אני מזכיר שבשוחד יש סעיף ספציפי, סעיף 296, שמאפשר הפללה על סמך עדות יחידה. זה אחד מהחריגים, לא נדרשות תוספות ראייתיות, אפשר להסתמך על העדות של אותו עד בלבד".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אלי סגל
עו"ד בסרגליק
צילום: אלי סגל
מומלצים