מסרי תמיכה מבגדד לתל אביב: "כל העיראקים איתכם"
במשרד החוץ הישראלי הופתעו לקבל בימים האחרונים אלפי מסרים מעיראק של תמיכה בישראל על רקע המשבר בהר הבית והפיגועים: "אנו מכירים במדינת ישראל", "הפלסטינים בוגדים וטרוריסטים". גורם במשרד החוץ: "מאזן את כל הקללות שאנו סופגים"
על רקע האירועים בהר הבית ופיגועי הטרור האחרונים, הופתעו מאוד במשרד החוץ בירושלים לזהות עלייה דרמטית בתקופה האחרונה בכמות גילויי האהדה של גורמים מכל הקשת החברתית בעיראק כלפי ישראל.
יונתן גונן, ראש ענף דיפלומטיה דיגיטלית בערבית במשרד החוץ - שמפעיל את אתר האינטרנט, הפייסבוק והטוויטר של משרד החוץ בערבית – אמר כי המשרד מוצף בימים האחרונים בתמונות ומסרים של אהדה, תמיכה ואף רצון עז להביא לכינון יחסים בין המדינות. בנוסף, נפתחו כמה עמודי פייסבוק חדשים, ואפילו אתר אינטרנט בשפה הערבית שנועדו להביא לשיח בין ישראלים לעיראקים.
התגובות כוללות ביקורת נוקבת על "הצביעות של העמים הערביים", בדגש על המצרים והירדנים, שארצותיהם חתומות על הסכם שלום עם מדינת ישראל. אחת הטענות המרכזיות שהמגיבים משמיעים בעניין זה היא שאם הם מתנגדים לנורמליזציה עם ישראל, שיואילו לפעול לביטול הסכם השלום עם ארצותיהם, לפני שהם באים בטענות לעיראקים.
טענה מרכזית נוספת מבוססת על הגישה הקובעת כי אין בנורמליזציה עם ישראל בושה, כל עוד האינטרסים של שתי המדינות נשמרים. במקביל, מודים חלק מהמגיבים כי הרצון לכונן יחסים עם ישראל אינו נובע מאהבתם אלינו, אלא מאכזבתם ממדינות ערב ומרצונם לחסל את הטרור בארצם.
זאיד מבגדד, לדוגמא, כתב למשרד החוץ הישראלי: "כל העיראקים איתכם, לאו דווקא מתוך אהבה. ישראל לא זרקה עלינו אבנים ואילו האחים הערבים שלחו מתאבדים ומימנו אותם ונלחמו בנו".
עבדאללה באסם מבגדד כתב: "מסר מבגדד לתל אביב: אנו מכירים במדינת ישראל - העם הנבחר והמנצח. הפלסטיזים (כינוי גנאי לפלסטינים) הם בוגדים ויש בהם טרוריסטים. אנו כעיראקים נשמח לבקר בישראל ומקדמים בברכה ביקור של ישראלים במולדתם השנייה עיראק הגדולה".
באדר מהעיר בצרה כתב כי "העיראקים סבלו במשך שנים, בעוד שהישראלים כבר במשך עשורים מסרבים לדור יחד עם הטרור. יש לגרש את הפלסטינים למדינות שמאמצות ומלמדות מוות והרס".
אנשי הדיגיטל של משרד החוץ השיבו לבאדר: "אנו חולקים איתך את ההשקפה האמיצה ויודעים שסבלתם. אנחנו באותה סירה בכל הקשור לטרור ומקווים שבניה של עיראק יהנו מביטחון. באשר לעצתך, לעולם לא נגרש איש, מפני שכולנו בני אותו אזור ואין מנוס מחיים משותפים. אנו מאמינים בשלום באזור".
נקודה מעניינת שחזרה בתגובות של העיראקים שכתבו למשרד החוץ היא שמדינת ישראל היא מציאות קיימת ועובדה מוגמרת, ושחבל לבזבז אנרגיות ומשאבים בניסיון לשנות את המציאות הזאת. בנקודה זו כתבו לא מעט שהעם העיראקי עייף מההרג ומשפיכות דמים, ושנורמליזציה עם ישראל תקדם את עיראק כלכלית ותסייע בשיקומה.
רבים כתבו גם ביקורת קשה כלפי הפלסטינים שמוצגים כ"כפויי טובה", לאחר שעל פי דיווחים בעיראק, לא פחות מ-1,200 פלסטינים ביצעו פיגועים קשים על אדמת עיראק והביאו למותם של מאות מבני העם העיראקי. מגיבים בודדים אף הרחיקו לכת בקביעה שאילו מסגד אל-אקצה היה נשלט בידי הפלסטינים הוא היה הופך לזירה של פיגועים ושפיכות דמים.
מנגד, ישנם עיראקים שקובעים בפני משרד החוץ כי כל עיראקי שמכבד את עצמו מחוייב להילחם בישראל ולפעול ל"שחרור פלסטין וירושלים". באשיר, למשל, כתב: "אני כעיראקי חושב שהעוינות לישראל היא חובה בדיוק כמו שחובה עלינו לצום ולהתפלל. ניצחון אחינו הפלסטינים הוא חובה גם כן. אנו - סונים ושיעים ונוצרים ובני כל העדות - אוהבים את פלסטין".
גונן ממשרד החוץ מסכם כי "נראה שהעם העיראקי חצוי בעניין, אבל עצם העובדה שדעות כאלו מושמעות בגלוי וללא חשש, יש בה כדי להעיד שלא מדובר בתופעה זניחה. ברור כי אם דעות כאלה היו מושמעות לפני 30-20 שנה, אומריהן היו ניצבים מול חבל התלייה".
במשרד החוץ אומרים שהם מקבלים אפילו אמוטיקונים של לבבות ונשיקות. גורם במשרד החוץ מוסיף: "אנחנו נאחזים בזה כמו אוויר לנשימה, כי זה מאזן את כל הקללות שאנחנו סופגים מדי יום, שעה, דקה ואפילו שניה. כיף לראות את זה".
בחודש האחרון, קבוצה של אזרחים עיראקים פתחו דף פייסבוק תחת השם "עיראק עם ישראל", שאחת ממטרותיו היא למסד יחסים בין המדינות וליצור דו-שיח והידברות. בין השאר כתבו שם: "אנחנו קבוצה של אזרחים עיראקים הקוראים לפתוח ערוצים של שיתוף פעולה אזרחי בינינו לבין אזרחים ישראלים. לשם כך פתחנו בקמפיין תמיכה למען שמירה על ביטחונה של מדינת ישראל".
הם הוסיפו: "בראש ובראשונה אנו מגנים בתקיפות את כל מתקפות הטרור על אזרחים ישראלים. כמדינה שסבלה ועדיין סובלת מטרור, אנו מודעים לכאב הרב שמתקפות אלה גורמות. למרות הסיכון המוחשי עבורנו בניהול קמפיין זה, הצטרפו אליו עד כה אלפי אזרחים עיראקים".
כמו כן, נפתח אתר אינטרנט עיראקי בשם "Project Bright Future" ("פרויקט עתיד מזהיר") הקורא לכינון יחסים דיפלומטיים בין ישראל לעיראק. המוטו של אתר זה הוא "עיראק וישראל הן בנות ברית".