4 הרוגים בקניה, מנהיג האופוזיציה: "פרצו למחשבי ועדת הבחירות"
הבחירות לנשיאות קניה התקיימו אתמול בשקט יחסי, אבל לקראת פרסום התוצאות השטח בוער עם טענות של מועמד האופוזיציה אודינגה לזיופים מצד אנשי הנשיא קנייטה ודיווחים על ארבעה מפגינים שנהרגו מירי משטרתי
גל אלימות חדש במדינה האפריקנית ופעם נוספת בגלל הבחירות לנשיאות: משטרת קניה ירתה היום (יום ד') כדורים חיים כדי לפנות מפגיני אופוזיציה שיידו אבנים לעבר כוחות הביטחון בעיר קיסומו. כך סיפר עד ראייה לסוכנות הידיעות רויטרס. באירוע אחר נהרג מפגין אופוזיציה מירי משטרתי בשכונת העוני מאטרה בבירה ניירובי. מפקד משטרת ניירובי מסר ששני מפגיני בני אדם נורו למוות בבירה. צלם של סוכנות הידיעות AP דיווח שאחד מהם נורה בראשו. במחוז קיסי דווח על הרוג נוסף ובכך עומד מספר ההרוגים בקניה על ארבעה.
עוד חדשות מעניינות מהעולם בדף הפייסבוק של דסק החוץ
מנהיג האופוזיציה בקניה ריילה אודינגה טען שמחשבי ועדת הבחירות נפרצו ושפורסמו תוצאות מזויפות של הבחירות לנשיאות המדינה, שלפיהן הנשיא אוהורו קנייטה מוביל בפער ניכר על פני אודינגה. אודינגה טען לפני ואחרי הבחירות שאנשיו של קנייטה יזייפו את הבחירות כדי לשמור את הנשיא בכיסאו. מועמד האופוזיציה פרסם בטוויטר שלו מסמכים שמוכיחים שבוצעו זיופים בתוצאות.
ועדת הבחירות דחתה את טענות האופוזיציה ומסרה שהבחירות שנערכו אתמול היו חופשיות והוגנות ושהיא חוקרת אם מערכת המחשבים שלה ומערכת ספירת הקולות אכן נפרצה.
לא רוצים לחזור על שפיכות הדמים של 2007
טענותיו של אודינגה מעלות את החשש במדינה האפריקנית להתפרצות מחודשת של מהומות אלימות כפי שהיה לאחר הבחירות לנשיאות ב-2007, אז נהרגו כ-1,200 בני אדם ו-600 אלף תושבים נעקרו מבתיהם.
אודינגה ערך מסיבת עיתונאים שבמהלכה קרא לתומכיו לשמור על הסדר, אך הוסיף: "אני לא שולט באנשים". סגנו של מנהיג האופוזיציה, קאלונזו מוסיוקה, גם קרא לרגיעה, אבל אמר שהאופוזיציה עשויה לקרוא בהמשך ל"פעולה" ולא פירט מעבר לכך. זמן קצר לאחר דבריו של אודינגה במסיבת העיתונאים ירתה משטרת קניה גז מדמיע בניסיון לפזר כ-100 מפגינים בעיר המערבית קיסומו, שנחשבת למעוז של האופוזיציה. "אין ריילה, אין שלום", צעקו המפגינים.
We reject the results streamed so far and demand IEBC produces Form 34As from all polling stations before any further results are announced.
— Raila Odinga (@RailaOdinga) 9 באוגוסט 2017
We know some persons gained entry into the IEBC Election Management Database & took over the mandate of Kenyans to choose leaders.
— Raila Odinga (@RailaOdinga) 9 באוגוסט 2017
Computer logs accompanying the Presidential Election 2017 briefing - 'WE GOT THEM' - can be found here: https://t.co/xILTMKdKiM pic.twitter.com/YLxblMsfWf
— Raila Odinga (@RailaOdinga) 9 באוגוסט 2017
מוקדם יותר התפרסם באתר האינטרנט של ועדת הבחירות שהנשיא קנייטה מוביל עם 54.3 אחוזים לעומת 45 אחוזים ליריבו אודינגה לאחר ספירת 95 אחוזים מהקולות - פער של קרוב ל-1.4 מיליון קולות. אודינגה פרסם את הנתונים שמעריכים במפלגה שלו, שלפיהם הוא קיבל 8.1 מיליון קולות ואילו הנשיא קנייטה קיבל 7.2 מיליון.
מערכת הצבעה אלקטרונית שעלתה מיליוני דולרים
קנייטה בן ה-55, איש עסקים לשעבר שמתמודד על כהונה שנייה, הוביל בפער של עשרה אחוזים מאז תחילת ספירת הקולות לאחר בחירות שהתנהלו באופן שקט יחסי. נשיא קניה הוא בן קיקויו, הקבוצה האתנית הגדולה ביותר, ואילו אודינגה בן ה-72, אסיר פוליטי לשעבר, הוא בן קבוצת לואו. היריבות בין השניים ממשיכה למעשה את יריבות העבר של אבותיהם. אביו של הנשיא, ג'ומו קנייטה, ואביו של איש האופוזיציה, ג'ראמוגי אודינגה, הפכו מבעלי ברית במהלך המאבק לעצמאות קניה ליריבים מרים.
למרות מערכת הבחירות האלקטרונית שעלתה מיליוני דולרים, ההוכחה החשובה ביותר לספירת הקולות מגיעה מטפסי נייר שנחתמו בכל אחת מ-41 אלף הקלפיות במדינה. התוצאה בכל קלפי מתועדת בטופס בשם 34A שעליו חייבים לחתום המשקיפים מכל המפלגות. אז נסרקים הטפסים והם נשלחים לוועדת הבחירות המרכזית ומועלים לאתר שלה. צעד זה נועד להבטיח שלא יהיו זיופים בבחירות ושכל המפלגות יוכלו לבדוק את התוצאות.
"יש פערים בין הנתונים מהקלפיות למה שפרסמה ועדת הבחירות"
"ועדת זכויות האדם של קניה", ארגון לא-ממשלתי מוכר במדינה האפריקנית, מסר שהיא גילה כמה פערים בין התוצאות החלקיות שפורסמו באתר ועדת הבחירות לבין התוצאות שהתקבלו בטפסים שנשלחו. הארגון נתן חמש דוגמאות כדי להוכיח את טענתו. בתחנת הצבעה במחוז נאנדי, למשל, אתר ועדת הבחירות דיווח על 439 קולות שנפסלו ואילו בטופס 34A שיצא מאותה קלפי דווח על ארבעה קולות פסולים בלבד.
אודינגה התמודד כבר שלוש פעמים לנשיאות קניה והפסיד בכל הפעמים. בשתי מערכות הבחירות האחרונות הוא טען לזיופים ואי סדרים וש"גנבו" ממנו את הנשיאות.
ב-2007 ספירת הקולות הופסקה והנשיא המכהן דאז הוכרז מנצח, דבר שהוביל לזעם רב מצד מחנהו של אודינגה. האלימות האתנית הקשה שפרצה בעקבות אותן בחירות שנויות במחלוקת, הובילה כאמור להרג של יותר מאלף בני אדם ולעקירתם של מאות אלפים מבתיהם. בשנת 2014 ביטל בית המשפט הפלילי הבינלאומי בהאג (ICC) את האישומים נגד קנייטה וסגנו הנוכחי ויליאם רוטו בגין פשעים נגד האנושות שבוצעו לכאורה לאחר בחירות 2007 בקניה. התיק נגד השניים קרס לאחר מותם או היעלמותם של עדי ראייה.