ליירט טיל מצפון קוריאה? דילמת טראמפ
נשיא ארה"ב מאיים בטוויטר על צפון קוריאה: "האופציה הצבאית שלנו מוכנה ומחומשת". השאלה המרכזית: האם ארה"ב צריכה - או בכלל יכולה - ליירט טילים עוד בשלב הניסוי?
כשצפון קוריאה מאיימת לשגר מטח של טילים בליסטיים לעבר האי האמריקני גואם באוקיינוס השקט, גובר הלחץ על וושינגטון להשתמש במערכת ההגנה שלה - וליירט טילי ניסוי לפני שיהוו איום אמיתי. אבל האם היא צריכה, או יכולה, לעשות את זה?
זו אחת השאלות המרכזיות שעומדות לפתחו של נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ, והוא בינתיים ממשיך לאיים על המדינה המבודדת בעולם. "הפתרונות הצבאיים שלנו נמצאים במקומם, מוכנים וחמושים למקרה שצפון קוריאה תפעל בחוסר זהירות", צייץ טראמפ בטוויטר. "בתקווה שקים ג'ונג און יבחר בנתיב אחר".
צפון קוריאה טוענת שהיא בשלבים האחרונים של הכנת תוכנית לשגר ארבעה טילים בליסטיים לטווח בינוני, שיחלפו מעל יפן וינחתו מול חופי גואם - האי שבו נמצאים כ-7,000 חיילים אמריקנים. צפון קוריאה רואה את גואם כאיום גדול עליה. מהאי המריאו מפציצים אמריקניים שתקפו אותה בצורה קשה במהלך מלחמת קוריאה.
המפציצים האמריקניים שנמצאים כיום באי טסו לאחרונה מעל חצי האי קוריאה כמה פעמים, כדי להראות את העוצמה האמריקנית אחרי ניסויי הטילים של פיונגיאנג. שלא כמו ניסויי הטילים בעבר, שנחתו בסמוך לשטחה של צפון קוריאה, ירי סמוך לגואם ייחשב להתגרות חמורה – שכמעט מחייבת תגובה. עם זאת, ניסיון אמריקני ליירט את הטילים עשוי לפתוח חזית חדשה של סכנות פוטנציאליות.
לעצור את קים לפני התקיפה
כל טיל שצפון קוריאה משגרת מקרב אותה לשכלול ראשי נפץ גרעיניים, שמסוגלים לתקוף את ארה"ב או את בעלות בריתה ומתקני הצבא שלהם באסיה. קים ג'ונג און האיץ משמעותית את התקדמות תוכנית הטילים הצפון קוריאנית, והרבה מומחים מאמינים שבתוך שנה או שנתיים כבר יכולים להיות לה טילים בליסטיים בין יבשתיים שמסוגלים לפגוע בערים גדולות בארה"ב.
לצפון קוריאה כבר יש טילים בליסטיים שמסוגלים לפגוע ביפן, בעלת ברית מרכזית של ארה"ב שבה נמצאים כ-50 אלף חיילים אמריקנים. סביר מאוד להניח שצפון קוריאה יכולה לתקוף את יפן ואת הבסיסים האמריקניים במדינה עם ראשי נפץ גרעיניים, כימיים או ביולוגיים.
עדיין צפון קוריאה צריכה לבצע עוד ניסויים כדי לחדד את היכולות הטכניות שלה. בנוסף קיים ספק אם יש לה את היכולות הטכניות המספיקות להרכיב את ראשי הנפץ האלה. צריכה לאמן את כוחותיה, כדי לפעול ביעילות בנוגע לטיפול בראשי נפץ גרעיניים וטילים בפרק זמן קצר.
יירוט טיל צפון קוריאני במהלך ניסוי עשוי לפגוע ביכולת של צפון קוריאה ללקט את הנתונים שדרושים שלה. אם הטילים של קים ג'ונג און לא יהיו חסינים מול המיירטים האמריקניים ויושמדו, הוא יתחבט קשות בשאלה אם עליו לבצע שיגורים נוספים.
ליירוט טיל באוקיינוס השקט יתרון נוסף. לא מדובר בתקיפה ישירה נגד צפון קוריאה, אלא באזהרה חריפה. היירוט ישלח מסר חזק מאוד למדינה המבודדת, אך השלכותיו חמורות פחות מתקיפה מקדימה של ארה"ב נגד מתקנים צבאיים או יעדים אחרים בצפון קוריאה.
השפלה תרעיד את האזור
בחודש מאי התגאה הפנטגון בתוצאות ניסוי שבו הושמד טיל עם ראש נפץ דמה באוקיינוס השקט. למרות החגיגה, התוצאות בשטח הראו שאחוזי ההצלחה של ארה"ב לא רבים. לפי "גרדיאן", מבין חמשת הניסויים שהיו משנת 2010 רק שניים היו מוצלחים. הכישלון ליירט טיל צפון קוריאני יהיה יותר מהשפלה – הוא עלול להחליש את מעמדה של ארה"ב, וחמור בהרבה מלא לפעול כלל מול האיום הצפון קוריאני.
ארה"ב השקיעה מיליארדי דולרים במערכות הגנת הטילים שלה ומכרה לבעלות בריתה מערכות כאלה במאות מיליארדי דולרים, כולל לדרום קוריאה שם נפרסה מערכת THAAD – פריסה שנויה במחלוקת, גם לדעת חלק מהדרום קוריאנים. המערכת הזו נמצאת גם בגואם.
הצבא האמריקני ביצע מחודש מאי שני ניסויים של יירוט טיל בליסטי בין-יבשתי. גורמים אמריקנים אמנם הכתירו את הניסויים כהצלחה, אך במקביל נשמעה ביקורת על כך שהניסויים לא מדמים את התנאים האמיתיים בשטח ולכן לא ניתן להתייחס אליהם ברצינות.
כדי ליירט את הטילים הצפון קוריאנים לעבר גואם יש שתי אפשרויות: האחת היא טילי SM-3, "שפוגעים כדי להשמיד", שנמצאים על ספינות בים יפן, או טילי פטריוט PAC-3 שנמצאים בגואם. הטילים על הספינות מסוגלים ליירט את הטיל הצפון קוריאני בכל שלב, וטילי הפטריוט רק בשלב הסופי.
קשה להעריך אם הטילים האלה מסוגלים ליירט מטח של ארבעה טילים צפון קוריאניים. נשיא ארה"ב דונלד טראמפ רמז שמערכות הטילים האמריקניות עדיין צריכות חיזוק, כשאמר לכתבים אמריקנים שארה"ב תשקיע בהן עוד מיליארדי דולרים.
יירוט כושל יעודד את צפון קוריאה להמשיך במהרה בתוכנית הטילים שלה. ההשפעה הפסיכולוגית של יירוט כושל עלולה להפחיד את בעלות בריתה של ארה"ב באזור – יפן ודרום קוריאה – שעשויות לחפש דרכים לבסס יכולת גרעינית עצמאית. במקביל עשויות היריבות של ארה"ב, רוסיה וסין, לראות בחולשה האמריקנית הזדמנות לקדם את המדיניות הכוחנית שלהן.
גם אם היירוט יהיה מוצלח הדבר ללא ספק יעלה את המתיחות, ויגביר את חשש בעלות בריתה של ארה"ב, ששכנות של צפון קוריאה. והדבר החמור מכל – אם הכוונות האמריקניות לא ברורות הרי שניסיון ליירט טיל צפון קוריאני בשלב הניסוי עלול להתפרש באופן שגוי על ידי פיונגיאנג, בייג'ינג או מוסקבה – והמצב עלול להסלים לתקיפות טילים.
ברמה הטכנית, בדיוק כמו צפון קוריאה גם ארה"ב לומדת על היכולות של המדינה המבודדת עם כל שיגור של טיל. יירוט יפסיק את זרימת המידע המודיעיני הזה. בשורה התחתונה, אם ארה"ב בוחרת ביירוט היא צריכה להיות בטוחה לחלוטין בהצלחתה, וכמובן שהיא רוצה את בעלות הברית שלה לצדה.