צפו בלוחמות שיחלצו לוחמים לכודים בעזה: "לא ניכנס בלעדיהן"
תרגיל של גדוד שחר בפיקוד העורף לחילוץ לוחמים תחת אש בעומק רצועת עזה הבליט את פעילות הלוחמות. המג"ד: "במצבים כאלה יש להן יותר קור רוח, כל אחת מהן יכולה להתמודד עם מחבל חמאס שיקפוץ ממנהרה"
צה"ל מאמן את לוחמיו וגם את לוחמותיו לאחד מהתרחישים הקשים בעומק רצועת עזה במלחמה הבאה: בשבוע שעבר הסתיים "שבוע מלחמה" של גדוד שחר בפיקוד העורף, ובאופן יוצא דופן הוא כלל תרחיש חילוץ של לוחמים שנלכדו בבניין שקרס במהלך תמרון קרקעי. התרחיש היה רלוונטי למתאר בדרום לבנון וברצועת עזה, והתרגולת עצמה בוצעה במתקן הלחימה בשטח בנוי הגדול של בסיס צאלים בדרום, המדמה לרוב תרגולות לחימה ברצועת עזה.
גדוד שחר דימה התמודדות עם תרחיש קיצוני, אך כזה שכבר אירע כמעט בכל תמרון קרקעי של צה"ל ושהייה בשטח אויב, מאסון צור בדרום לבנון בשנות ה-80 ועד לתקרית התפוצצות חביות הנפץ שהקריסו מבנה ממולכד על לוחמי יחידת מגלן במבצע צוק איתן.
בחטיבת החילוץ של פיקוד העורף החליטו להסלים בתרגיל הנרחב את תרחיש חילוץ הכוחות הלכודים בהריסות באתגר מורכב אף יותר: בניין פלסטיני גדול שקרס על מחלקת טנקים של כוח שריון, ולוחמיו נלכדו בכלים המשוריינים ומחוצה להם, בין ההריסות. באירוע אמת, כמו בתרגיל, צפויים לוחמות ולוחמי גדוד שחר להיות אלה שיחלצו תחת אש, בעומק השטח העזתי, את לוחמי השריון, גולני או הצנחנים, אם ייקלעו למצב זה. המשמעות: לוחמות פיקוד העורף יהפכו ללוחמות פועלות בחזית הלחימה, בתמרון עצמו, יותר מכל לוחמות אחרות בצה"ל.
"הן צעדו עם הלוחמים עשרה קילומטרים כשהן סוחבות את ציוד החילוץ המיוחד שמיועד למתארי לחימה, כמו מבקע בטון הדומה לקונגו, ששוקל 35 קילוגרמים, עם מעט אוכל וכמעט ללא שינה. תוך כדי החילוץ תחת אש הן עשויות להתמודד על מחבלי חמאס שיגיחו מפתחי מנהרה סמוכים", אמר ל-ynet מפקד גדוד שחר ויוצא חטיבת גבעתי, סגן-אלוף בני מאיר. "לא אכנס לעזה ללא הלוחמות שלי".
סא"ל מאיר הוסיף כי "במצבים כאלה מורכבים יש להן יותר יכולת חשיבה מחוץ לקופסה, יצירתיות, קור רוח ופתרונות לבעיות מיוחדות, כפי שגם הוכיחו באימון הזה. למרות שבוע המלחמה המורכב, אף אחת מהן לא ב'גימלים' בימים אלה וחלקן התלוננו שהאימון לא היה קשה מספיק. חד משמעית כל אחת מהן יכולה להתמודד עם מחבל חמאס שיקפוץ ממנהרה".
התרגיל הגדודי המתגלגל כלל גם התמודדות עם אתרי הרס שרקטות וטילים מדויקים ייצרו בעורף האזרחי בישראל. לדברי סא"ל מאיר יש הבדלים בין שני סוגי אתרי ההרס: "כשאני באתר הרס בעורף אז מודיעין האוכלוסייה שלי מורכב יותר, אין לי הרבה מידע על הנעדרים והלכודים האזרחים, ודווקא כשמדובר באתר הרס בשטח לחימה, יש יותר מודיעין על החיילים הלכודים בגלל הרישומים הקרביים המקדימים. יחד עם זאת, באתר הרס בעורף יש לך יותר זמן לעבוד בניגוד לחילוץ לכודים תחת אש בו יש יותר לחץ של זמן כי המקום מאוים ולכן צריך לקבל החלטות קשות, לעבוד מהר ולא תמיד באופן כירורגי, עם כלים מיוחדים ואוטונומיים, כמו אמצעים הידראוליים או חשמליים".
המג"ד ציין עוד כי במהלך חילוץ לוחמים שנלכדו בהריסות תחת אש, הוא יתייצב בפני דילמות קשות של "חיי אדם מול חיי אדם. אסכן חיי אדם של כוחותיי כדי לחלץ והצליח חיי אדם מיחידות אחרות, ולכן נפעל באומץ לב, בשיקול דעת ובאחריות, במקום בו ערכים מתנגשים אל מול החתירה התמידית למגע עם הלכוד".