גרמניה מזהירה ממלחמה קרה: "אותן טעויות קשות"
שר החוץ זיגמר גבריאל קרא לאירופה להשמיע קול כדי לעצור "מלחמה קרה חדשה". גבריאל נפגש עם מומחים בברלין שהזהירו ממירוץ חימוש גרעיני: "צריך להביע את האינטרסים שלנו בפני ארה"ב ורוסיה"
"הם אמרו לנו שאנחנו חוזרים על אותן טעויות קשות של המלחמה הקרה ועכשיו נמצאים באמצע המלחמה הקרה 2.0", אמר גבריאל. "הם קראו לנו באירופה להשמיע קול ולהביע את האינטרסים שלנו בפני מוסקבה, וושינגטון וגם בתוך נאט"ו".
"לגרמניה יש קול חשוב בנאט"ו ובאיחוד האירופי, וחייבים להשתמש בו לפירוק ולפיקוח על נשק", אמר שר החוץ הגרמני. גבריאל הוסיף כי חשוב כעת להתמקד בעצירת מרוץ החימוש הגרעיני, בהתחשב בהתפתחויות בחצי האי קוריאה והחשש מעימות בין צפון קוריאה לארה"ב.
שר החוץ הדגיש שקריטי שארה"ב ורוסיה ימשיכו את הדיאלוג לפירוק הנשק – במקום להמשיך בהאשמות הדדיות ובמרוץ חימוש חדש. גבריאל הזכיר כי המאמצים שנעשו בעבר היו גם כן במהלך תקופות מתוחות בין שתי המעצמות.
בחודש פברואר אמר דונלד טראמפ שהארסנל הגרעיני של ארה"ב הצטמצם ויש להגדיל אותו, והוא מתכוון לקדם תוכנית להוצאת יותר מטריליון דולר כדי להפוך את הארסנל הקיים למודרני יותר. וושינגטון האשימה את מוסקבה בהפרת הסכם מ-1987, בשלהי המלחמה הקרה, שאוסר על שיגור טילים בליסטיים לטווח של בין 500 ו-5,500 ק"מ.
בחודש פברואר אמר שר החוץ הרוסי סרגיי לברוב שהסדר שהיה קיים בעולם אחרי המלחמה הקרה בא אל קצו. הוא קרא לעצב סדר עולמי חדש. "המנהיגים חייבים החלטה, ואני מקווה שהיא תהיה לבסס סדר עולמי דמוקרטי וצודק. אם אתם רוצים תקראו לזה 'עולם פוסט מערבי'", אמר לברוב.
קצת יותר מחודש לפני הבחירות בגרמניה מתח גבריאל, מהמפלגה הסוציאל-דמוקרטית, ביקורת על מרקל והשמרנים על התמיכה בקריאה של טראמפ להכפיל את תקציב הצבא של גרמניה. הוא אמר שחשוב יותר להשתמש בצורה יעילה יותר בתקציב הקיים. המפלגה הסוציאל דמוקרטית מנסה לבדל עצמה ממפלגת "האיחוד הנוצרי-דמוקרטי" של מרקל, השותפה הקואליציונית הבכירה שלה, לקראת הבחירות הארציות ב-24 בספטמבר.
בגלל צפון קוריאה: זיכרונות מהמלחמה הקרה בארה"ב
בעקבות המתיחות האחרונה בין צפון קוריאה לארה"ב נזכרים חלק מהאמריקנים בתקופת המלחמה הקרה. בארה"ב חשו הקלה עצומה ב-1991 עם התפרקות ברית המועצות, והניחו כי לעולם לא יצטרכו להיזכר שוב במקלטים בחצר האחורית או בתרגולי אזעקות בבית הספר. עד היום.
ההתקדמות בחימוש הגרעיני של צפון קוריאה ותגובותיו הפזיזות והלוחמניות של הנשיא טראמפ, מעלים זיכרונות קשים בקרב אמריקנים מבוגרים. ילדיהם של ילדי המלחמה הקרה חווים את מה שהוריהם חוו.
בסביבות שנת 1962 הונחו תושבי ארה"ב להקים מקלטי טילים ובונקרים בחצר האחורית, בהתאם לבהלה סביב טילים גרעיניים מרוסיה שהוצבו בקובה, והופנו לכיוון ארה"ב. לאחר שבועיים, כשהאיום הוסר, המקלטים נשכחו - אך כעת הם זוכים לחיים מחודשים.
"כשטראמפ נכנס לתפקיד המכירות שלנו הוכפל, וכשהוא החל בהתבטאויותיו המשוגעות קיבלנו עוד הרבה יותר הזמנות", אומר וולטון מקרת'י מחברת המקלטים Norad Shelter Systems LLC, מטקסס. "מלפני שנה – הכפלנו פי ארבעה את המכירות שלנו".
גם החברה המתחרה, Atlas Survival Shelters מקליפורניה, מעידה על זינוק חד במכירות: במהלך שלושה ימים בשבוע שעבר נמכרו 30 מקלטים – כשבשנת 2011 כולה, השנה הראשונה לתפעול העסק, נמכרו 10 בלבד.
"אני לא מודאג ברמה שבה לא אוכל לישון בלילה, אבל אני בהחלט מודאג לגבי תושבי גואם או אפילו הוואי, איפה שייתכן שהאיום הוא ממשי", אמר כריסטיאן צוויקי, תושב קליפורניה בת 24. במהלך המלחמה הקרה, הדור של הוריו שהיו ילדים, הונחו על ידי דמויות מצוירות איך לחפש מחסה תחת שולחנות אם תשוגר לעברם פצצה. "אולי צריך לחזור לתרגל את התרחישים האלה", מוסיף צוויקי.